Prietena ta se mandreste ca la 2 ani si ceva sau chiar mai devreme copilul sau a scapat de scutece? Ei bine, s-ar putea ca asta sa nu fie in favoarea copilului! Un medic urolog pediatru explica de ce renuntarea la scutec inainte de varsta de 3 ani nu este neaparat in avantajul copilului pe termen lung.
Probabil ca ai auzit nenumarate argumente in favoarea punerii bebelusilor pe olita inca de la varsta la care abia stau in fundulet: la 6-7 luni sunt mai usor de lamurit decat la 3 ani, scutecele sunt nocive pentru mediul ambiant, cheltuiesti o multime de bani cu scutecele de unica folosinta, copiii care sunt pusi tarziu pe olita au mai multe accidente legate de renuntarea la scutec.
Citește pe larg și despre: Metode pentru învățarea la oliță a copilului – E pregătit să renunțe la scutece?
Ei bine, un medic urolog pediatru demonteaza aceste mituri cu argumente, considerandu-le fie invalide, fie de-a dreptul periculoase. Copiii de trei ani nu ar trebui sa fie preocupati de problema scutecului sau a olitei, asa cum nu este treaba lor sa se ocupe de fondurile de economii deschise de parintii grijulii pe numele lor, sustine medicul.
Gradinitele care au pretentia ca la 3 ani copiii sa nu aiba nici un accident legat de folosirea olitei le fac rau copiilor. Bebelusii si copiii mici au nevoie sa experimenteze mictiunea si defecarea libere, fara niciun fel de restrictii si nimeni nu ar trebui sa aiba pretentia ca ei sa foloseasca exclusiv olita la aceste varste fragede. Desigur, bebelusii si copiii pot fi invatati sa isi faca nevoile la olita. Dar asta nu este acelasi lucru cu a-i invata sa raspunda corect cerintelor corpurilor lor. Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Experienta sa clinica de zeci de ani l-a facut pe medicul urolog sa observe un anumit tipar. Intre 2 si 3 ani, exista multe cazuri de parinti care il contacteaza fie pentru ca micutii incep sa aiba accidente legate de facutul in pantaloni, fie pentru ca merg foarte des la toaleta, se scapa pe ei noaptea sau, mai rau, sufera de infectii urinare. Din observatiile sale, acesti copii sunt cei care au fost pusi pe olita devreme. Dintr-o medie de 100 de copii consultati in fiecare saptamana in clinica, jumatate dintre ei au probleme cu urinarea corecta si marea lor majoritate au fost pusi pe olita cu mult inainte de a implini 3 ani. Problema principala a acestui dresaj la olita este aceea ca se ajunge ca micutul sa isi blocheze impulsul de a urina sau defeca, in ciuda mesajului pe care i-l transmite corpul sau. Niciunui copil nu ii place sa isi intrerupa activitatile ca sa se aseze pe olita, de aceea tendinta este sa amane mersul la toaleta cat de mult se poate. Dar acesta este un obicei extrem de nociv.
CITEȘTE ȘI: OLIȚA – Ghid de alegere
De fiecare data cand sfincterul se contracta pentru a retine urina, se creeaza presiune in vezica urinara. Consecinta fireasca este ca muschii vezicii devin din ce in ce mai grosi si mai puternici, ceea ce este un lucru rau, caci capacitatea totala a vezicii scade, iar mecanismul care iti permite sa percepi corect senzatia de plin este afectat.
Atunci cand copilul amana constant, timp de luni sau ani de zile, sa mearga la toaleta, vezica urinara sfarseste prin a deveni atat de usor iritabila incat se goleste fara sa mai transmita semnalele caracteristice.
Retinerea in acelasi fel a fecalelor nu face decat sa agraveze situatia.
Fecalele tind sa se acumuleze in rect, chiar in spatele vezicii urinare, transformand un rect normal, cu un diametru de aproximativ 2cm, intr-un segment extrem de dilatat, care poate atinge chiar 10 cm. E usor de imaginat ce inseamna asta intr-un bazin mic de copil, cat de inghesuita va fi vezica urinara si cum capacitatea sa de a retine urina scade si mai mult. Filetele nervoase din zona vezicii si a intestinelor sunt si ele iritate, situatie care, din nou, genereaza accidente.
CITEȘTE ȘI: Renunțarea la scutece și constipația
Amanarea momentului folosirii toaletei este cauza principala a infectiilor urinare la aceasta varsta.
Cu cat copilul urineaza mai rar, cu atat exista mai multe ocazii ca bacteriile sa urce pe uretra pana in vezica. Iar daca copilul este si constipat, corpul sau gazduieste un numar imposibil de cuantificat de bacterii, dintre care o parte contamineaza, desigur, anusul, perineul si meatul urinar (orificiul extern al uretrei).
Alte informatii pe care le-ai putea considera relevante sunt ca numarul de vizite la spital pentru cazuri de constipatie este de 4 ori mai mare decat acum 10 ani. 8% dintre fetite au avut macar o infectie urinara pana la varsta de 7 ani. Accidentele nocturne se intampla la 20% dintre copiii de 5 ani, 12% dintre copiii in varsta de 6 ani si 10% dintre copiii in varsta de 7 ani. Studiul publicat in anul 2012, care sintetiseaza aceste date, demonstreaza ca acei copii care au avut mai mult timp la dispozitie sa invete cand organismul lor are nevoie sa elimine urina sau fecalele, nu au accidente atunci cand scapa de scutece.
Mai mult, vezica urinara are nevoie de 3-4 ani sa se maturizeze, iar folosirea indelungata a scutecelor ii permite sa faca asta nestingherita. Incidenta infectiilor urinare recurente la copiii care poarta scutec este evident inferioara celei la copiii care au invatat sa foloseasca olita in jurul varstei de 2 ani. CITEȘTE ȘI AICI: Vrei să îl dezveți pe bebe de pampers? 7 Sfaturi ca să scapi de scutece
Asadar, se pare ca exista o relatie extrem de stransa intre varsta la care copiii incep sa foloseasca olita, eventuala constipatie si posibilele accidente. Citește și despre: Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată