- Ce este dilatarea?
- Locul dilatarii in travaliu
- Travaliul timpuriu (0-4 cm)
- Travaliul activ (4-8 cm)
- Tranzitia (8-10 cm)
Toate femeile care se apropie de momentul nasterii se gandesc la acest cuvant, dilatarea.
Unele cu teama, altele cu bucurie, unele intrebandu-se daca vor face fata asa cum isi doresc, altele ferm convinse ca vor apela la analgezice.
Ce este dilatarea? La ce se refera de fapt acest cuvant atat de temut de mamici?
Atunci cand momentul nasterii se apropie corpul mamei trece prin cateva schimbari pregatitoare:
1. Colul uterin se deplaseaza in fata
2. Colul uterin se matureaza/se inmoaie
3. Colul uterin se sterge, subtiaza sau scurteaza
4. Colul uterin se dilata/se deschide
5. Capul bebelusului se roteste
6. Bebelusul coboara prin pelvis
Modificarea de la punctul 4, dilatarea, se refera la largirea deschiderii colului uterin, astfel incat bebelusul sa poata cobori apoi in canalul de nastere. Pentru absolut toate femeile, indiferent de dimensiunile lor sau ale bebelusilor, dilatarea ajunge la un maxim de 10 cm.
Locul dilatarii in travaliu
Generic, travaliul cuprinde trei stadii: travaliul propriu-zis, nasterea si expulzia placentei. Altfel spus, travaliul se refera la intervalul de timp scurs intre prima contractie si expulzia placentei (delivrenta). Dilatarea are loc in prima faza, in timpul travaliului propriu-zis, acela atat de temut de viitoarele mame. Acest prim stadiu al travaliului este, la randul lui, impartit in trei etape, in functie de modificarile specifice ce apar in fiecare dintre aceste etape: travaliul timpuriu, travaliul activ si tranzitia. CITEȘTE ȘI: Contracțiile înainte de naștere | Intrarea în travaliu
Travaliul timpuriu (0-4 cm)
In timpul travaliului timpuriu (sau latent) colul uterin se sterge (se scurteaza) in proportie de 50-100% si se dilata pana la aproximativ 4 cm. Este perioada cea mai lunga a travaliului, insa este, de asemenea, si cea mai usoara. Deseori se intampla ca mamele sa nici nu sesizeze debutul travaliului. In aceasta perioada contractiile apar in medie la 20 de minute si dureaza aproximativ 40 de secunde. Intensitatea lor este destul de scazuta. CITEȘTE ȘI: Bebelușii care trec prin travaliu câștigă sănătate și se vor adapta mai bine la viața extrauterină
Este indicat ca mama sa petreaca cea mai mare parte acasa sau facand activitatile obisnuite, alternand activitatea cu odihna, astfel incat sa nu se concentreze prea devreme pe travaliu. Daca simte nevoia de a face ceva impotriva durerii din timpul contractiilor, un dus cald sau un masaj pot fi de folos. In general se evita baile calde, care pot opri sau incetini travaliul in acest moment.
In aceasta faza viitorii parinti este important sa faca ceva ce sa-i tina ocupati, sa le abata atentia de la travaliul in desfasurare. Concentrarea prea timpurie asupra travaliului poate duce la oboseala, stres si sentimente de genul „m-am saturat, vreau sa se termine odata!” – chiar daca, asa cum am spus, in aceasta perioada durerile nu sunt mari.
Travaliul activ (4-8 cm)
Colul este complet sters (scurtat) iar dilatarea merge pana la 8 cm. In aceasta perioada contractiile isi maresc frecventa, durata si intensitatea. Contractiile apar in medie la 4-5 minute, au o durata de 50-70 de secunde si o intensitate medie spre ridicata. Cel mai adesea membranele se rup in timpul travaliului activ, pe la o dilatatie de 5-6 cm. Atunci cand se rup trebuie notate cateva caracteristici: culoare, miros, cantitate, timp (ora la care s-a intamplat); lichidul amniotic trebuie sa fie incolor si inodor.
In timpul travaliului activ pot fi de ajutor baile calde, masajele, presopunctura precum si tehnicile speciale de respiratie. Deja mama nu mai e atat de activa, contractiile ii solicita atentia, nu le mai poate ignora. In general travaliul activ este perioada indicata pentru a merge la spital.
Exista o anumita „formula” pentru a calcula momentul optim: 511 – contractiile apar la un interval de cinci minute, dureaza un minut si acest tipar este deja instalat de o ora. Un alt semn care anunta ca nasterea se apropie si trebuie mers la spital este acela ca, parca dintr-o data, mama intra in alta lume – nu mai este atenta la cei din jur, poate aparea ca dezorientata, centrata asupra senzatiilor transmise de catre corpul sau si de bebelusul dinauntru.
CITEȘTE ȘI: Sunt moașă, însă travaliul meu m-a făcut să înțeleg cum se simte cu adevărat nașterea naturală
Tranzitia (8-10 cm)
Aceasta ultima parte a travaliului propriu-zis este cea mai scurta dar si cea mai intensa. Dilatarea ajunge la cei 10 cm atat de doriti, insa drumul pana acolo nu este cel mai usor. Contractiile apar in medie la 2 minute, dureaza 90 de secunde si au o intensitate mare. Este o perioada destul de grea pentru mamica – ea se poate simti descurajata, obosita, coplesita si in acelasi timp fericita ca mai are atat de putin pana sa-si tina bebelusul in brate.
Exista diverse metode prin care se poate face fata durerii din aceasta etapa (in afara de medicatia analgezica): masaj, presopunctura, bai calde, tehnici de respiratie, vizualizare, tehnici de relaxare. Acestea nu fac sa dispara durerea, insa o pot diminua sau pot distrage atentia de la ea (diminuand astfel perceptia durerii).
CITEȘTE ȘI: Ora magică după naștere | Bebelușii manifestă 9 comportamente instinctive
Odata atinsi cei 10 cm dilatarea e completa.
Celelalte stadii ale travaliului vor dura mult mai putin, intensitatea contractiilor va fi mai scazuta si ele vor aparea cu o frecventa mai mica decat in faza de tranzitie. Partea cea mai grea a trecut, femeia stie acum ca va dura inca foarte putin pana sa devina mama.
CITEȘTE ȘI: Nașterea naturală (vaginală) urmează întotdeauna următorii pași
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.