Planul de nastere face parte din lista lucrurilor pe care este bine sa le faci pentru ca nasterea copilului tau sa fie o experienta placuta. Iata ce reprezinta planul nasterii si de ce iti poate fi de ajutor. Planul nasterii este, in linii generale, exact ceea ce ii spune si numele: un plan despre cum iti doresti tu sa decurga nasterea. Desi nu toate nasterile decurg ca la carte si cu toate ca politicile spitalelor difera destul de mult intre ele, planul nasterii nu e niciodata o pierdere de timp.
Ce este planul nasterii?
Planul nasterii trebuie sa contina toate detaliile legate de nasterea pe care ti-o doresti. El este cea mai buna cale de comunicare intre tine si personalul medical implicat in nasterea copilului tau, deoarece este putin probabil ca in plin travaliu sa mai fii in stare sa porti polemici coerente despre ceea ce iti doresti. Desigur ca nu poti controla fiecare aspect legat de nastere, de aceea este important sa ramai flexibila si deschisa si sa fii convinsa ca echipa medicala va interveni in asa fel incat tu si bebelusul sa nu fiti pusi in nici un fel de pericol.
Planul nasterii trebuie sa fie scurt, concis si sa cuprinda toate aspectele importante pentru tine. Este recomandat ca el sa nu depaseasca in lungime o pagina, pentru ca persoanele care te asista sa il poata citi repede. Citește și despre: Lista lucrurilor interzise în sarcină. Nu prin lege, dar pot face rău mamei și bebelușului nenăscut
Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand scrii planul nasterii?
Pentru ca planul nasterii sa poata fi luat in considerare este esential sa respecti doua reguli.
Informeaza-te cu privire la politica spitalului in care vei naste. Nu poti redacta un plan de nastere pentru o nastere in apa, daca aceasta optiune nu este disponibila la spitalul la care ai de gand sa nasti. Exista spitale care privesc intr-o maniera mai relaxata nasterea naturala, si spitale stricte si mai putin prietenoase cu mama si copilul. Tine cont ca nu este obligatoriu sa nasti in cel mai apropiat spital care are o sectie de obstetrica, ci poti opta pentru o institutie medicala dintr-un oras invecinat, daca aceasta corespunde mai bine dorintelor tale.
Informeaza-te cu privire la ce inseamna o nastere. Inscrie-te la cursuri prenatale – sunt disponibile in majoritatea oraselor si pot fi organizate chiar in maternitate. Citeste cat mai multe in legatura cu travaliul, nasterea si ingrijirea postnatala, pentru ca sa stii la ce trebuie sa te astepti. Citeste marturii ale altor femei care au nascut, eventual in aceeasi institutie in care ai de gand sa nasti si tu. Astfel vei lua la cunostinta despre ce inseamna o nastere, care sunt manevrele medicale care ti-ar putea fi propuse, ce optiuni de ameliorare a durerii sunt disponibile, cum puteti fi monitorizati, tu si bebelusul, pentru ca sa fiti in siguranta.
Discuta cu medicul tau obstetrician. Poarta o discutie deschisa. Intreaba-l daca este dispus sa te asiste la nastere, indiferent cand se declanseaza aceasta. Afla cum trebuie sa procedezi in cazul in care este plecat din localitate in momentul in care bebelusul tau decide sa vina pe lume.
Cere-i informatii suplimentare legate de procedurile de rutina pe care le efectueaza, de exemplu daca face epiziotomii „preventiv” sau doar atunci cand situatia o cere cu adevarat. Prezinta-i planul tau de nastere si discuta cu el despre aspectele care poate nu pot fi respectate. Intreaba-l de ce si asigura-te ca este de acord sa iti sprijine cat mai mult dorintele si preferintele.
Cand trebuie sa te apuci sa scrii planul tau de nastere?
Este probabil ca planul tau de nastere sa fie revizuit de mai multe ori inainte sa ajunga sa contina toate precizarile pe care doresti sa le faci, intr-o forma suficient de concisa. De aceea este bine sa te apuci sa il redactezi din timp. Pe masura ce esti din ce in ce mai bine informata, iar momentul nasterii se apropie, este posibil ca prioritatile tale sa se schimbe. Al doilea trimestru de sarcina este un moment bun sa incepi.
Ce trebuie sa contina planul tau de nastere?
In principiu, planul de nastere trebuie sa contina informatii legate despre cum doresti sa se intervina pe perioada travaliului, a expulziei, a eliminarii placentei si in perioada imediat post-partum. In principiu, planul tau de nastere trebuie sa contina raspunsul la urmatoarele intrebari:
- Cine te va insoti la nastere?
- Care este politica spitalului in legatura cu monitorizarea fetala?
- Vei fi mobila in timpul travaliului, te vei putea deplasa sau vei sta imobilizata in pat?
- Care sunt pozitiile acceptate pe durata travaliului si a expulziei?
- Ce optiune de usurare a durerii preferi?
- Vei manca sau vei bea apa in timpul travaliului?
- Care e politica spitalului referitoare la clisma?
- Care e politica spitalului in legatura cu parul pubian?
- Accepti o perfuzie de rutina cu solutie salina?
- Vrei sa stai imbracata in hainele tale, sau in haine de spital?
- Acepti diverse manevre medicale: ruperea membranelor, perfuzie cu oxitocina, epiziotomie de rutina, apasarea pe abdomen in timpul expulziei?
- Care sunt pretentiile tale in legatura cu taierea cordonului ombilical?
- Care e politica spitalului in legatura cu ora magica?
- Care e politica spitalului in legatura cu alaptarea? Vei alapta la cerere sau la program?
- Vei putea sta in aceeasi incapere cu bebelusul?
- Accepti ca bebelusului sa ii fie oferit supliment de lapta praf sau suzeta?
Descarca gratuit Modelul Planului de Nastere
Nu ezita sa discuti cu medicul tau toate dorintele tale si cere-i repetat sa fie clar si transant in legatura cu ce anume din planul tau de nastere poate sau nu poate fi respectat. Amanarea cu 1-2 minute a taierii cordonului ombilical tine doar de bunavointa sa, in timp ce solicitarea ta de a naste fara sa iti fie montata o branula este probabil nerealista si va fi refuzata. Cu cat iti este mai clar in minte ce iti doresti si la ce poti sa te astepti, cu atat decizia ta va fi mai informata, iar nasterea va avea mai multe sanse sa se transforme intr-o experienta duioasa si intr-o amintire superba.
Tu ai avut creionat, macar mental, un plan de nastere? In ce a constat? A fost respectat macar partial?
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE