De cativa ani, nasterea in apa a devenit o optiune demna de luat in seama si pentru gravidele care nasc in Romania. Iata tot ce trebuie sa stii despre nasterea in apa, beneficii si contraindicatii.
Nasterea in apa este dorita de femele insarcinate deoarece se crede ca ea ofera o experienta putin mai relaxata si mai putin dureroasa. Tabara adversa sustine insa ca nasterea in apa este asociata insa cu anumite riscuri privind starea de sanatate a mamei si a bebelusului.
Mama poate opta sa petreaca travaliul in apa si sa iasa cand se apropie momentul expulziei, sau poate ramane in apa, in ideea ca trecerea bebelusului dintr-un mediu fluid in altul este mai putin stresanta.
Nasterea in apa – Care sunt beneficiile pentru mama?
Pentru mama, nasterea in apa poate avea o serie de avantaje. Apa calduta o ajuta sa se relaxeze si sa faca fata mai bine durerilor. In fazele avansate ale travaliului, femeile marturisesc sa sederea in apa (sau un dus cald) le face sa se simta mai pline de energie.
Apa reduce greutatea gravidei si o ajuta sa se miste mai usor. In plus, imbunatateste circulatia sangelui si oxigenarea bebelusului si reduce durerea.
Studiile au demonstrat ca sederea in apa reduce producerea hormonilor de stress si creste sinteza de endorfine, fapt ce de asemenea contribuie sa reducerea senzatiei de durere. Apa sporeste elasticitatea perineului, astfel ca incidenta epiziotomiilor si a rupturilor spontane se reduce aproape de zero.
Nasterea in apa – Care sunt beneficiile pentru bebelus?
Beneficiile pe care nasterea in apa le aduce bebelusului constau in principal in usurarea socului pe care il sufera in momentul in care acesta iese din mediul sau lichid caldut.
Care sunt riscurile nasterii in apa?
Nasterea in apa este asociata cu anumite riscuri, conform unei tabere bine reprezentate de medici. Desi in ultimii 30 de ani din ce in ce mai multe femei au optat pentru aceasta metoda de a naste, studiile efectuate au relevat ca nu este neaparat o metoda foare sigura.
Unii medici sustin ca nasterea in apa poate duce la producerea embolismelor la mama. Altii sustin ca exista un grad de risc ca bebelusul sa aspire apa, mai ales daca nasterea este una mai dificila sau daca cordonul ombilical este rasucit.
Care sunt cauzele care ar putea face din nasterea in apa o optiune nerecomandata?
Exista situatii in care o anumita particularitate a sarcinii, o problema de sanatate a mamei sau evolutia travaliului fac ca nasterea in apa sa prezinte un risc crescut legat de sanatatea gravidei sau a bebelusului. Iata cateva dintre ele:
- Daca mama are herpes, nasterea in apa este contraindicata deoarece in apa riscul ca bebelusul sa fie infectat creste
- Daca bebelusul este in prezentatie pelvina este bine sa ceri mai multe pareri legate de nasterea in apa
- Daca ai fost diagnosticata cu hemofilie sau daca ai o infectie acuta
- Daca esti insarcinata cu gemeni nasterea se poate sa fie mai dificila, sa dureze mai mult sau bebelusii sa fie mai mult timp expusi de la ruperea membranelor pana la momentul expulziei
- Daca ai risc de nastere prematura
- Daca exista o cantitate mare de meconiu
- Daca gravida sufera de toxiemie sau preeclampsie nasterea in apa este nerecomandata.
Tu ce parere ai despre nasterea in apa? Crezi ca beneficiile depasesc posibilele complicatii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.