Exista o varsta ideala pentru a ramane insarcinata? Aceasta este o intrebare pe care si-o pun, de obicei femeile, mai ales cele aflate in jurul varstei de 30 de ani. Majoritatea specialistilor iti vor spune, probabil, ca nu exista o varsta optima pentru a deveni mama pentru prima oara, atat timp cat sanatatea ta este la cote maxime.
La inceputul anilor 2000 procentul femeilor celor care au nascut prima oara era de 30%, fata de doar 5% aferent anului 1975.
De fapt, numarul femeilor care aleg sa devina mame pentru prima ora dupa varsta de 35 de ani s-a triplat fata de anii ’70.
Din fericire, daca sarcina iti este monitorizata, esti sanatoasa si tu, si partenerul tau si adopti un stil de viata sanatos macar pe perioada sarcinii, sansele de naste un bebelus sanatos sunt foarte mari.
Iata, totusi, care sunt avantajele si dezavantajele de a deveni mama cand ai 20, 30 sau chiar 40 de ani.
Sarcina la 20 de ani
Avantajele sarcinii la varsta de 20 de ani
Cu siguranta ca parcurgi unii dintre cei mai fertili ani ai tai. Menstruatiile probabil ca sunt regulate si aproape toate ovulatorii.
De cele mai multe ori, odata ce ti-ai propus sa ramai insarcinata se si intampla intr-o luna-doua si ai riscul cel mai mic de pierdere a sarcinii (9,5%, cel mai scazut pe care-l vei avea vreodata).
Odata ce ai ramas insarcinata, tensiunea arteriala iti va fi monitorizata la fiecare vizita la doctor, desi sunt foarte putine cazuri de hipertensiune la aceasta varsta.
Cu 50% mai putine cazurile de diabet gestational decat al femeilor trecute de 40 de ani. Iar pentru ca ai o varsta considerata “frageda” pentru sarcina, materialul genetic este mult calitativ fata de cel al unei femei trecute de 35-40 de ani.
Bebelusul are putine motive sa se nasca cu vreun defect gen sindrom Down sau cu anomalii cromozomiale. Nascand prima oara la 20 si ceva de ani iti poti diminua considerabil riscurile de a face cancer de san sau cancer ovarian mai tarziu, conform unor studii recente.
Sarcina la 20 de ani – Posibile dezavantaje
Ceea ce simti despre sarcina poate varia de la o femeie la alta. Unele femei aflate la 20 si ceva de ani nu se vor simti foarte bucuroase la vederea celor doua liniute care semnifica prezenta unei sarcini prin perspectiva carierei sau, mai ales, din cauza pierderii siluetei cauzate de acumularea de kilograme sau a dificultatilor financiare.
Sarcina la 30 de ani
Avantajele sarcinii la varsta de 30 de ani
Femeile care au fost implicate in propria cariera pana la 30 de ani vor simti brusc nevoia emotionala de a-si intemeia o familie si de a da nastere unui copil odata ce au trecut pragul celor 30 de ani. M
ulte dintre aceste femei simt ca aceasta varsta este cea ideala pentru a naste primul copil din moment ce au o cariera sigura, se simt confortabil financiar si au o relatie stabila. Riscul de avort este scazut inca (aproximativ 11,7%).
Un avantaj major al acestei varste este ca, daca ti-ai dorit mai mult de un copil, visul ti se poate indeplini printr-o singura sarcina. Sansa de a avea gemeni sau chiar tripleti creste semnificativ dupa ce ai trecut de 35 de ani.
Specialistii spun ca asta se intampla pentru ca datorita stimularilor hormonale ale ovarelor acestea produc mai mult de un ovul o data.
Sarcina la 30 de ani – Posibile dezavantaje
Fertilitatea incepe sa scada odata ce ai implinit 30 de ani, dar asta se intampla treptat. Probabil ca ai auzit ca varsta de 35 de ani este “pragul” cand o treime dintre femei incep sa aiba probleme de fertilitate.
Probabilitatea de a naste prin operatie de cezariana creste si ea o data cu varsta ta si asta pentru ca travaliul ar putea dura mai mult la femeile trecute de 30 de ani.
Riscul de hipertensiune arteriala – deci si de preeclampsie – este dublu la femeile trecute de 35 de ani fata de cele care nu au implinit inca 30 de ani.
Amniocenteza este un test din ce in ce mai cerut de medicii obstetricieni pacientelor trecute de 35 de ani din cauza riscului crescut de anomalii.
Sarcina la 40 de ani
Avantajele sarcinii la varsta de 40 de ani
In ziua de astazi nu mai e ceva neobisnuit sa devii mama chiar si dupa 40 de ani. Cel mai adesea, mama a doua oara, dar sunt si femei care din diverse motive aleg sa fie mame prima oara dupa aceasta varsta.
Ai maturitate, rabdare si experienta de viata foarte utile in cresterea unui copil si, cel mai adesea, un partener de viata si posibilitatea de a oferi, financiar, mult primului tau copil.
Dezavantajele sarcinii la 40 de ani.
Din pacate, mai mult de 50% dintre femeile trecute de 40 de ani au mari probleme in conceperea unui copil, fertilitatea descrescand aproape de limita de avarie dupa 40 de ani.
Riscul de sindrom Down a crescut la 1 din 100 la 40 de ani si 1 din 30 dupa varsta de 45 de ani. Imposibilitatea de a duce la bun sfarsit sarcina creste si ea cu 50% la cativa ani dupa 40 pentru ca uterul se subtiaza si nu mai poate sustine o sarcina.
Este de trei ori mai crescut riscul de a face diabet gestational decat al unei femei de 20 de ani, iar procentul de nastere prin cezariana creste la 43% in randul femeilor trecute de 40 de ani (conform unui studio facut de Harvard Medical School).
Sfaturi bune de urmat daca doresti sa ramai insarcinata valabile la toate varstele
Ignorand sau nu statisticile sunt cateva lucruri pe care le poti face la orice varsta, inainte de a deveni mama. Iata cateva dintre sfaturi:
Nu neglija vizitele la medicul tau obstetrician. Acest lucru devine crucial daca ai boli cronice sau probleme de sanatate precum hipertensiune arteriala sau diabet.
Medicul tau se poate asigura astfel ca aceste probleme nu vor pune sarcina in pericol si medicamentele pe care le iei nu vor dauna fatului.
Ia zilnic vitamine si, in special, doza de 0,4 mg de acid folic. Incepe inainte de a ramane gravida – cu cel putin 3 luni ar fi bine – si continua cel putin o luna dupa ce ai nascut.
Acidul folic te poate feri sa dai nastere unui copil cu probleme ale coloanei vertebrale, iar vitaminele luate dupa nastere te vor pune pe tine pe picioare mult mai repede.
Schimba stilul de viata, daca e nevoie. Un stil de viata sanatos inceput cu mult inainte de a concepe te tine sanatoasa tot timpul sarcinii. Si pe tine, si pe bebelus.
Asta inseamna sa nu mai fumezi, sa nu consumi multe unitati de alcool pe saptamana, sa mananci sanatos si sa faci multa miscare. Aerul curat si o doza mare de optimism trebuie sa faca parte din noul tau stil de viata.
Daca le vei urma si daca vei avea grija de sanatatea ta si a partenerului, cu siguranta iti vei spori sansele de a aduce pe lume un bebelus sanatos.
Impartaseste cu noi experienta ta si spune-ne la ce varsta ai devenit prima oara mama?