Sarcina extrauterina reprezinta una dintre temerile femeilor si obstetricienilor. Ce este, de ce apare, care sunt factorii de risc, care sunt semnele unei sarcini extrauterine si cum se intervine in acest caz aflati din randurile urmatoare.
Sarcina extrauterina, denumita si sarcina ectopica, reprezinta nidarea ovulului fecundat in alta parte decat in mucoasa uterina. 98% dintre sarcinile extrauterine sunt localizate la nivelul trompelor uterine, dar au fost inregistrate cazuri in care sarcina s-a localizat in ovar, cervix sau abdomen. Frecventa de aparitie este de 1-2% din numarul total al sarcinilor.
Sarcina extrauterina – Care sunt factorii de risc?
Exista numerosi factori care cresc riscul de a avea o sarcina extrauterina. Cel mai mare risc este reprezentat de existenta in antecedentele medicale a unei alte sarcini extrauterine. Riscul ca problema sa se repete este de 15% dupa prima sarcina ectopica si de 30% dupa cea de-a doua.
Orice modificare la nivelul trompelor uterine este asociata cu un risc crescut de sarcina extrauterina. Obstructia lor, infectiile repetate, tumorile sau anomaliile congenitale se numara printre factorii de risc.
Boala inflamatorie pelvina este un alt factor de risc. In special clamidioza si gonoreea sunt asociate cu aparitia sarcinilor ectopice, dar ele nu sunt singurele incriminate.
Un alt factor de risc este reprezentat de tulburarile de motilitate ale trompelor uterine. Mucoasa trompelor uterine este prevazuta cu niste mici asperitati, denumite cili, care au o miscare sincrona si regulata ce ajuta la transferul ovulului catre uter. Daca acesti cili nu se misca asa cum ar trebui, deplasarea ovulului fecundat poate fi incetinita si blocata, iar dezvoltarea embrionului incepe la nivelul trompei uterine.
Sarcinile dobandite in timpul utilizarii steriletului sunt in proportie de 50% sarcini ectopice.
Care sunt simptomele unei sarcini extrauterine?
Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de durere abdominala, absenta menstruatiei si sangerari reduse si intermitente. In general simptomele apar cand sarcina are 6-8 saptamani si pot fi asociate altor simptome de sarcina, cum sunt greata sau sensibilitatea exagerata a sanilor.
Simptomele grave, cum sunt ameteala, slabiciunea si tensiunea arteriala scazuta sunt indicii ca sarcina ectopica a declansat o hemoragie interna. In aceste cazuri interventia medicala prompta este vitala.
Cum se diagnosticheaza o sarcina extrauterina?
Medicul va recomanda efectuarea unui test de sarcina. O crestere ciudata a hormonului bHCG este un indicator al sarcinilor extrauterine. In cazul in care exista suspiciuni privind o posibila sarcina extrauterina, ecografia transvaginala elucideaza de obicei problema.
Din pacate pana la 20% dintre femei nu recunosc simptomele precoce ale unei sarcini extrauterine, intarziind prezentarea la medic si riscand complicatii grave.
Care sunt riscurile unei sarcini extrauterine?
Cea mai grava complicatie este reprezentata de hemoragia interna pe care ruperea trompei uterine o poate produce. Sangele din cavitatea abdominala este un factor iritant care determina formarea de aderente, care vor creste si pe viitor riscul de repetare a sarcinii ectopice.
In plus, daca nu se intervine la timp, trompa uterina poate fi compromisa definitiv, reducand semnificativ fertilitatea.
Care sunt optiunile de tratament in cazul sarcinii extrauterine?
Sarcinile extrauterine diagnosticate foarte devreme se tin sub stricta observatie deoarece exista posibiltatea sa se elimine de la sine. In cazul celor care necesita interventie medicala, se practica laparotomia sau laparoscopia in timpul careia se face o mica incizie in trompa uterina si se extrage embrionul.
Terapia medicamentoasa cu metotrexat este potrivita pentru pana la 35% dintre sarcinile ectopice si are ca avantaj o scadere semnificativa a potentialelor complicatii, deoarece lasa trompele uterine intacte sporind sansele pentru o sarcina viitoare normala.