Cercetatorii au constatat de-a lungul timpului ca unele probleme de sanatate afecteaza cu precadere unul dintre sexe. Iata care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate ale femeilor si care sunt masurile simple si la indemana oricui pe care trebuie sa le iei ca sa te feresti de ele.
Problemele cardiace reprezinta cea mai frecventa cauza de mortalitate printre femeile din tarile cu speranta de viata mare. Sedentarismul si obezitatea sunt principalii factori favorizanti; fumatul si folosirea anticonceptionalelor sporesc riscul trombozelor si al infarctului miocardic. In plus, tulburarile cardiace au de multe ori simptomatologie mai putin specifica in cazul femeilor, trecand neobservate pana este prea tarziu.
Cancerul de san este poate cea mai temuta afectiune a femeilor
Conform studiilor, cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer diagnosticata la femei si ocupa locul doi pe lista celor mai frecvente cauze de deces. Desi exista numeroase optiuni de tratament, mai ales in cazul diagnosticarii precoce, teama face ca multe femei sa nu urmeze recomandarile privind consulturile medicale periodice tocmai pentru a nu risca sa fie nevoite sa se confrunte cu un diagnostic de acest tip. Controlul saptamanal prin palpare a sanilor este obligatoriu pentru orice femeie, iar vizitele bianuale la medicul ginecolog trebuie sa aiba in vedere si sanatatea glandei mamare. Dintre factorii favorizanti ai bolii fac parte existenta cazurilor de cancer mamar in familie, consumul excesiv de alcool, obezitatea si consumul unor medicamente cum este dietilstilbestrolul.
Osteoporoza este recunoscuta ca o afectiune specific feminina inca dinainte ca medicii sa ii fi ales denumirea stiintifica. Durerile de oase aparute mai ales dupa menopauza sunt simptomul caracteristic, iar radiografiile sau radioosteodensimetria pot confirma cu usurinta diagnosticul. Fragilitatea osoasa asociata osteoporozei este probabil mai temuta decat durerile in sine. Insa medicii considera ca osteoporoza poate fi prevenita prin adoptarea unui regim de viata corect, pe cat posibil inca inainte de varsta de 30 de ani. S-a constatat ca formarea masei osoase se definitiveaza in jurul varstei de 30 de ani, varsta dupa care organismul se preocupa doar cu intretinerea osului vechi. In principiu, un consum adecvat de calciu, magneziu si fosfor previne sau intarzie instalarea osteoporozei. Printre factorii favorizanti se numara dezechilibrele hormonale, fumatul, anorexia, dieta cu aport insuficient de calciu si vitamina D, unele medicamente cum sunt glucocorticoizii si medicatia anticonvulsivanta, sedentarismul si consumul excesiv de alcool.
Depresia este o boala care afecteaza mult mai des femeile decat barbatii
Se pare ca femeile au mai multa nevoie de sentimentul ca sunt sustinute de cei apropiati, decat barbatii. Uneori, starile depresive pot fi declansate de unele schimbari hormonale bruste, cum este cazul depresiei post-partum sau al celei care se poate instala in preajma menopauzei. Printre factorii de risc in ceea ce priveste depresia se numara existenta unui istoric familial de depresie, bolile cronice grave, problemele conjugale, abuzul de droguri, unele medicamente care trateaza hipertensiunea, un episod de viata traumatizant de tipul pierderii slujbei sau al unui deces in familie, hipo- sau hipertiroidismul. De asemenea s-a constatat ca femeile anxioase sunt mai predispuse sa dezvolte macar un episod depresiv in cursul vietii lor. Studiile au demonstrat ca cel mai eficient remediu pentru depresie este gasirea unei pasiuni, a unui motiv care sa te mobilizeze dimineata, care sa te tina preocupata si activa. Este important sa nu uiti ca depresia este o boala ca oricare alta, care poate fi prevenita si tratata.
Bolile autoimune sunt afectiuni in care sistemul imunitar ataca organismul sau parti ale acestuia. Exista peste 80 de boli cronice grave cu substrat autoimun, dintre care cele mai cunoscute sunt probabil lupusul si scleroza multipla. Studiile au demonstrat ca aproximativ 75% din totalul bolilor autoimune diagnosticate afecteaza femeile. De multe ori simptomele pot fi inselatoare, asadar este important ca daca nu te simti bine, sa consulti cati medici este nevoie pentru a obtine un diagnostic si, mai important, un tratament care sa te ajute sa te simti mai bine.
Exista destul de multe alte afectiuni care sunt diagnosticate mult mai frecvent la femei decat la barbati:
- Litiaza biliara (calculii in vezia biliara) este de 3-4 ori mai frecventa la femei decat la barbati.
- Migrenele sunt de 3 ori mai frecvente la femei
- Sindromul colonului iritabil apare mult mai des la femei decat la barbati.
- Infectiile urinare afecteaza de asemenea preponderent femeile, partial din cauza particularitatilor anatomice.
Cancerul ovarian si cancerul de col uterin sunt de asemenea specifice femeilor
Frecventa lor relativ mare, pe de o parte, ca si posibilitatile mari de tratament si sansele crescute de vindecare pe de alta parte, au dus la implementarea programelor de supraveghere medicala si a testelor de screening la care ar trebui sa se supuna regulat toate femeile. Consultul ginecologic realizat o data la 6 luni, impreuna cu testul Papanicolau efectuat bianual permit identificarea timpurie a modificarilor si instituirea prompta a tratamentului adecvat.
Tu te programezi periodic sau cel putin o data pe an la o consultatie medicala? In ce categorie de factori de risc se incadreaza tipul de viata pe care il duci?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.