Mult timp s-a considerat ca animalele nu au ce cauta in apropierea bebelusului sau a copilului mic. Lucrurile s-au schimbat intre timp. Ce facem cu pisica, papagalul, pestii sau cainele cand apare bebelusul? Copiii care cresc in compania animalelor sunt mai empatici, mai fericiti, mai increzatori in propriile forte si mai iubitori de animale si oameni deopotriva. Intrebarea este: de la ce varsta poate copilul sa creasca in prezenta animalelor?
Traditional, copiii au crescut mereu in compania animalelor
Bunicii nostri si-au crescut copiii in copaie pe lavita, langa pisica ce torcea fericita dupa soba. Mieii nascuti prea devreme primavara erau adusi in casa la caldura. Primii pasi il duceau pe copil la cusca lui Grivei. Astfel, copiii invatau natural despre nastere si moarte, despre cum trebuie sa se poarta cu animalele, despre semnalele transmise de animale.
Ulterior, medicii au decretat ca animalele si bebelusii nu au ce cauta in acelasi spatiu
Generatia noastra a fost crescuta cu mentalitatea ca animalele sunt murdare si ca transmit boli, iar copiii trebuie feriti de ele. Lipsa de educatie la nivel de popor a dus la situatia prezenta animalelor fara stapan si la o intreaga generatie care nu stie sa se poarte cu un caine sau cu o pisica.
In prezent, medicii pediatri si psihologii pediatri au concluzionat: este benefic pentru copil sa creasca impreuna cu un animal. Mitul conform caruia copiii se imbolnavesc din cauza pisicii sau a cainelui a fost spulberat. Prezenta in aceeasi casa a unui bebelus si a unui animal de companie nu mai este considerata o neglijenta, nici macar o imprudenta. Copilul care creste alaturi de un animal nu mai este condamnat prin definitie la cele mai serioase boli, precum astmul, parazitii intestinali sau hidatidoza. CITEȘTE ȘI: Părul animalelor ne poate îmbolnăvi copilul?
Care sunt animalele potrivite pentru o familie cu un bebelus?
In principiu, atata timp cat animalele sunt sanatoase, deparazitate si vaccinate periodic si consultate de catre medicul veterinar, convietuirea lor in acelasi apartament cu un bebelus nu ar trebui sa constituie o problema. Exista totusi specii de animale de companie mai potrivite decat altele.
Pasarile de colivie sunt vesele si gurese si deosebit de atractive pentru bebelus inca din primele luni de viata. Au avantajul ca stau intr-un spatiu bine definit, nu lasa par si sunt destul de usor de ingrijit. Marele dezavantaj este reprezentat de faptul ca ele pot fi purtatoare de boli care sunt imposibil de depistat prin testele disponibile curent la cabinetele veterinare, boli pe care le pot transmite unui organism sensibil cum este bebelusul, chiar daca ele sunt nu manifesta nici un fel de simptom. De aceea pasarile nu sunt cele mai inspirate alegeri cand este vorba de un bebelus.
Pestii par perfecti. Acvariile sunt si ele atractive pentru cei mici, datorita coloritului viu si a pestisorilor miscatori din interior. Pestii nu fac mizerie si nici galagie, iar instalatiile moderne disponibile in prezent pe piata pasionatilor de acvaristica fac ca acvariile sa nu fie aiba nevoie sa fie curatate. Bebelusul nu intra in contact direct cu animalele in acest caz. Iti recomandam sa tii mancarea pentru pesti undeva unde bebelusul nu are acces si sa eviti hranirea pestilor atunci cand bebe este prin preajma deoarece unii copii dezvolta alergii la aceasta. De cand exista peletele pentru pesti, acest risc a scazut oricum substantial.
Iepurasii sunt o alegere buna. Nu musca, nu prea zgarie daca sunt obisnuiti sa fie manipulati, nu prea naparlesc. Totusi nu iti recomandam sa lasi un iepuras sa zburde liber in aceeasi camera cu cel mic deoarece are prostul obicei de a defeca peste tot.
Pisicile sunt o alegere inspirata pentru multi copii. Sunt jucause mai ales daca sunt mici, sunt extrem de curate, nu fac zgomot si nu trebuie scoase la plimbare. Este adevarat ca lasa par, insa o perie buna si 5 minute de periat zilnic inlatura acest mic neajuns. Medicul veterinar va avea grija ca pisicuta sa fie deparazitata trimestrial si vaccinata anual pentru a inlatura orice risc de imbolnavire. De asemenea te va sfatui sa o hranesti cu mancare speciala pentru pisici si sa eviti carnea si organele crude, din motive de sanatate, atat a ta cat si a pisicii.
Cainii sunt prin definitie animalul de companie perfect pentru copii. Protectori si atenti, cainii au mare grija ca nimic rau sa nu li se intample micilor lor stapani. Blanita lor necesita acelasi nivel de ingrijire ca si blana pisicilor. Vizitele la medicul veterinar au acelasi scop, deparazitarea trimestriala si vaccinalrea anuala. In plus insa, va trebui sa il scoti afara de 2-3 ori pe zi pentru a-si face nevoile si deci sa il speli pe labute de 2-3 ori pe zi.
Este nevoie sa izolam animalele si bebelusul?
In principiu nu. Recomandam insa prudenta in cazul nou nascutilor: pisica sau cainele s-ar putea culcusi langa sau peste ei. De asemenea te sfatuim sa „le faci cunostinta” treptat si sa il inveti pe bebelus cum sa mangaie animalele, deoarece copiii mici nu stiu sa isi dozeze atingerile si de multe ori lovesc animalele, din prea mult entuziasm. In orice caz, interactiunea dintre copil si animale trebuie atent supravegheata de catre un adult.
Tu ce animale ai? Cum interactioneaza bebelusul cu ele? Ce sfaturi ai primit in legatura cu ele si bebelus?