„Primăvara ne arată ce poate face Dumnezeu cu o lume mohorâtă „– Virgil Kraft
Iată că a sosit și Aprilie, cea de a patra lună din an, numită în popor și Prier, Florariu sau Traistă-n băț. Cele 30 de zile primăvaratice fac mereu mofturi, parcă ar fi niște nehotărâte. Ba soare, ba ploaie, ba cald de îți lași geaca acasă, ba frig de îți vine să porți fes și fular.
De multe ori, în funcție de ciclul calendaristic lunar și cel solar, calculele stabilesc data sărbătorilor pascale pentru Aprilie. Atunci când are loc, evenimentul Învierii Mântuitorului nu se rezumă doar la a fi celebrat, ci la a fi trăit. E întâlnirea creștinilor cu Dumnezeu, un cumul de emoții greu de definit în cuvinte, o simțire sfântă peste puterea rațiunii. Perioada poate fi frecvent marcată și de Florii, celebrare care are loc cu o săptămâna înaintea Paștelui, semnificând de fapt Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica respectivă stă sub semnul verdelui, simbol al vieții și al lemnului Sfintei Cruci.
În Aprilie încep noi vieți, bucuria sosirii pe lume a unui copil fiind una nemarginită. Darul divin te definește ca mamă, ca părinte, te face să conștientizezi responsabilitatea, îți recentrează universul, arătându-ți cum se naște și evoluează o iubire perfectă. Dacă trecem ușor din sfera duhovnicească în cea lumească, vă aducem la cunoștință că luna e bogată în date festive, sobre sau haioase, mai mult sau mai puțin cunoscute. Așadar, în ordine cronologică avem Ziua Păcălelilor (1 Aprilie), Ziua Mondială a Petrecerilor (3 Aprilie), Ziua Mondială a Sănătății (7 Aprilie), Ziua Fraților (10 Aprilie), Ziua Internațională a Rock-ului, Ziua Pământului (22 Aprilie), Ziua ADN-ului (25 Aprilie), Ziua Internațională a Dansului (29 Aprilie), Ziua Internațională a Jazz-ului (30 Aprilie).
Așa cum am procedat și pentru lunile anterioare, părinții care doresc să asocieze prenumele unui sfânt cu ziua de naștere a copilului lor, pot urmări mai jos variante, atât masculine cât și feminine, asociate fiecarei date din luna Aprilie. Acolo unde e cazul, sunt însoțite de o minimă descriere a semnificației numelui. Ce au absolut toate în comun? Faptul că au fost purtate de oameni atât de deosebiți încât au fost declarati sfinți. Un plus de ocrotire cerească este binevenit în rândul familiilor creștine. Un strop de binecuvântare la fiecare pas e precum un garant de viața frumoasă.
1 Aprilie
MARIA, MARIANA, MARIAN, ANA MARIA – Sfânta Maria Egipteanca. Dumnezeu a înzestrat-o cu o imensă putere pentru a putea supraviețui zeci de ani în singurătate, departe de lume și toate plăcerile ei. Singură și-a ales acest mod de existență, ca să împlinească promisiunea făcută Fecioarei Maria, aceea de a se întoarce la credința în Hristos.
MACARIE, ARIA, ARIAN, KARA – Sfântul Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului
2 Aprilie
AMFIAN, FIONA, IANA, IANIS – Sfântul Mucenic Amfian. Pentru a demonstra puterea adevăratei credințe, Dumnezeu a făcut câteva minuni în prezenta sfântului, uimindu-i până și pe cei mai păgâni locuitori ai cetății.
TITA – Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni. S-a călugărit încă din tinerețe și a dobândit două mari virtuți: smerenia si ascultarea. În vremurile prigoanelor împotriva sfintelor icoane și a credincioșilor, Cuviosul Tit a rămas neclintit, ca un adevărat Stâlp al Ortodoxiei. Pentru virtuțile sale, Dumnezeu i-a oferit darul înfăptuirii de minuni, atât în timpul vieții, cât și după plecarea sa la Ceruri.
3 Aprilie
NICHITA, NICHI, NIKI – Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul. Avea darul vindecării și o mare credința în Dumnezeu.
ILIRIE, ILARIA, ILARION – Sfântul Cuvios Ilirie
4 Aprilie
IOSIF, IOSEFINA – Sfântul Iosif, scriitorul de cântări. A alcătuit canoane și imnuri pentru slujbele multor sfinți, a avut puterea de a vedea viitorul și a fost considerat un trimis al lui Dumnezeu, un înger în trup de om.
TEONA, TEON – Sfântul Cuvios Teona, Arhiepiscopul Tesalonicului. A dus o viață sfântă, a fost numit mitropolit (1537) și a îndrumat mulți oameni spre mântuire.
ZOSIMA – Sfântul Cuvios Zosima a fost cel care a întâlnit-o și împărtașit-o pe Sfânta Maria Egipteanca.
GHEORGHE, GEORGE, GEO, GEORGIANA, GIA – Sfântul Gheorghe de la Maleon avea darul de a vedea ce se va întâmpla în viitor.
5 Aprilie
TEODORA, THEO, TEODOR, DORA, DORU – Sfânta Cuvioasa Teodora din Tesalonic. S-a născut în insula Eghina (Grecia) și a dus o viața atât de plăcută lui Dumnezeu încât a înzestrat-o cu darul înfăptuirii de minuni, chiar și după ce s-a ridicat la Ceruri.
DIODOR, DIODORA, DORU, DORA – Sfântul Cuvios Diodor
NICHIFOR, NICHI – Sfântul Mucenic Nichifor
CLAUDIU, CLAUDIA – Sfântul Mucenic Claudie
VICTOR, VICTORIA, TORA – Sfântul Mucenic Victorin
Citește pe larg și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
6 Aprilie
IRINEL, IRINA, IRINUCA – Sfântul Cuvios Irineu, Episcop de Sirmium
GRIGORE, GRIG – Sfântul Grigorie Sinaitul
7 Aprilie
GHEORGHE, GEORGE, GEO, GEORGIANA, GIA – Sfântul Gheorghe Mărturisitorul. Atâta credință avea, încât, la fel ca și alții asemeni lui, a fost înzestrat cu darul de a înfăptui minuni.
CALIOPE, KALLIOPE, KALLA – Sfântul Mucenic Caliopie. În onomastica românească, numele este feminin, își are originile din mitologia greacă, Kalliope fiind una dintre cele nouă muze.
ACHILINA – Sfânta Muceniță Achilina
8 Aprilie
IRODION, RODION, RADIAN, IRODIA, RODICA, DIONA – Sfântul Apostol Irodion. Când oamenii au crezut despre el că a plecat la Ceruri, de fapt și-a revenit miraculos, s-a ridicat și și-a continuat viața, ajutându-și semenii și slăvindu-l pe Hristos. Alături de Sfântul Apostol Petru, a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în Roma.
ERMIS – Sfântul Apostol Ermis
CELESTIN, CELESTINA, CELESTA, CELLA, CELINA, SELINA – Sfântul Ierarh Celestin, Episcopul Romei.
9 Aprilie
VADIM – Sfântul Vadim Arhimandritul. Un om desăvârșit, un om înțelept, cu o mare credință, a slujit pe muntele Athos, fiind binecuvâtat de Dumnezeu.
* în 2023, data coincide cu Duminica Floriilor, o mare sărbătoare creștină, ce semnifică Intrarea Domnului în Ierusalim. Dintre toate variantele inspirate de flori, de natura, un apelativ minunat poate fi ales și pentru copilul născut azi (vezi secțiunea dedicată numelor de inspirație florală)
10 Aprilie
MAXIM, MAX, MAXIMILIAN, MILAN – Sfântul Mucenic Maxim
MACARIE, ARIA, CARINA – Sfântul Mucenic Macarie
DIMA – Sfântul Mucenic Dima
POMPILIU, POMPILIA – Sfântul Mucenic Pompie
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
11 Aprilie
CALINIC, CĂLIN, ALIN, CĂLINA , ALINA – Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului. Se spune că faptele îi erau precum vorbele, iar lucrul precum învățătura. Și că nimeni nu i-ar fi găsit niciun cusur. Întâi a slujit la Mânăstirea Cernica, timp de 31 de ani, continuând apoi la Râmnic, unde a fost numit Episcop.
12 Aprilie
VASILE, VASEA, SILE, VASILIANA – Sfântul Ierarh Vasile Mărturisitorul
ATANASIA, ATANASE, SIA, ANISIA – Sfânta Atanasia de la Eghina
13 Aprilie
ARTEMON – Sfântul Mucenic Artemon, Preotul din Laodiceea
14 Martie
TOMAIDA, AIDA, TOMA – Sfânta Muceniță Tomaida
MARTIN, MARTINA, MARTHA, MARTA – Sfântul Ierarh Martin Mărturisitorul, Episcopul Romei
15 Aprilie
ARIS, ARISTARH – Sfântul Apostol Aristarh
VASILISA, LISA, VASEA, VASILE – Sfânta Muceniță Vasilisa
ANASTASIA, NASTASIA, SIA, TASI – Sfânta Muceniță Anastasia
Citește și despre: La noi în familie e primavară mereu, cea mică are nume de floare! 20 de nume de fete, cu culoare si parfum special
16 Aprilie
AGAPIA, PIA – Sfânta Muceniță Agapia
IRINA, IRINUCA, RINA, IRINEL – Sfânta Muceniță Irina
IONIA, IONA, ANIA ,IANIS – Sfânta Muceniță Ionia
17 Aprilie
SAVA – Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
ADRIAN, ARIAN, ADI ,ADRIANA, ADRIA, RIANA – Sfântul Mucenic Adrian. Brav, curajos, viteaz, a luptat și a pătimit pentru mărturisirea credinței în Hristos
SIMEON, SIMON, SIMONA, SIMI, MONA – Sfântul Mucenic Simeon, Episcopul Persiei. Îi întărea pe oameni în credință, rostindu-le din învățăturile Sfintei Scripturi și îi alina pe cei neajutorați.
MACARIE, ARIA – Sfântul Macarie Notara, Episcopul Corintului
18 Aprilie
RAFAEL, RAFAELA – Sfântul Rafael din Insula Lesvos
IRINA, IRINUCA, RINA, IRINEL – Sfântul Irina din Insula Lesvos
NICOLAE, NICHOLAS, NICHI, NICOLETA, LETA – Sfântul Nicolae din Insula Lesvos
IOAN, IONUȚ, IOANA – Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul. Atâta smerenie și dăruire avea, atâtea lucruri și fapte bune făcea, încât ajunsese să fie bucuria învățătorului lui. / tot azi este cinstit și Sfântul Mucenic Ioan din Ianina.
COSMA, COSMINA – Sfântul Ierah Cosma Mărturisitorul. Încă din copilărie a simțit chemarea către Dumnezeu, ca atare a ales să-și dedice viața departe de cele lumești. A fost episcopul Calcedoniei.
19 Aprilie
GHEORGHE, GEORGE, GEORGIANA, GIA – Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul
IOAN, IOANA, OANA – Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche. A avut o mare și adevarată credință în Dumnezeu. Se ruga necontenit, postea mult, ajunsese un înger în trupul unui om.
Vezi și sugestii de nume pentru gemeni:
Cele mai frumoase nume de gemene. 12 sugestii de nume adorabile pentru fetițe gemene
Cele mai potrivite nume de gemeni pentru băieți. 12 sugestii interesante de nume pentru frați gemeni
12 cele mai frumoase și mai potrivite NUME de GEMENI – Fată & Băiat
20 Aprilie
TEOTIM, TEO, TIM – Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului. Sub slujba Sfântului Teotim, mănăstirile din Dobrogea secolului al IV-lea, renumite prin pace și liniște, au cunoscut o epocă de aur, devenind renumite în tot imperiul prin vestiții ei călugări, răspândiți de la nord de Dunăre până în Carpați, iar în partea de sud, până la Ierusalim, Constantinopol, Roma și Africa (secolele V-VI).
TEODOR, TEODORA – Sfântul Cuvios Teodor Trihina. Avea putere de la Dumnezeu să biruiască răul și să înfăptuiască minuni. Chiar și dincolo de viață.
ZACH – Sfântul Apostol Zaheu. Acel bogat vameș care se întoarce cu fața către Dumnezeu.
ANASTASIE, ANASTASIA, SIA – Sfântul Anastasie Sinaitul. Dorindu-și o viață în credință, a plecat mai întâi la Ierusalim ca să se închine la Sfintele Locuri și apoi a ajuns la Muntele Sinai. Acolo a găsit un grup de călugări ce duceau o viață dedicată rugăciunii și a rămas să le slujească acestora.
ATANASIE – Sfântul Cuvios Atanasie. A întemeiat faimoasa Mănăstire Meteora din Thessalia. Era înzestrat cu marile daruri ale prezicerii viitorului şi înfăptuirii de minuni.
CITEȘTE ȘI: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României
21 Aprilie
ALEXANDRA, ANDRA, ALEXA, SANDRA, ALEXANDRU, ALEX – Sfânta Muceniță Alexandra, împărăteasa. A fost soția împăratului păgân Dioclețian, în fața căruia și-a mărturisit cu curaj credința în Hristos.
TEODOR – Sfântul Mucenic Teodor din Perga.
22 Aprilie
ANANIA, ANIA, ANANA – Sfântul Cuvios Anania din Creta
VITALIE – Sfântul Cuvios Vitalie Monahul
23 Aprilie
VALERIE, VALERIA, VALERY – Sfântul Mucenic Valerie
GHEORGHE, GEORGE, GEORGIANA – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. Făcându-și cunoscută credința în Hristos, a pătimit mult, a fost chinuit, dar trupul i-a rămas sănătos.
24 Aprilie
VALENTIN, VALENTINA – Sfântul Mucenic Valentin din Durostorum
ILIE, ELIANA – Sfântul Ierarh Mărturisitor Ilie Iorest, Mitropolitul Transilvaniei
IOSIF, IOSEFINA – Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș
SIMION, SIMONA – Sfântul Ierarh Simion Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei
ELISABETA, ELISA – Sfânta Cuvioasă Elisabeta. Avea darul de a vindeca bolile trupești și sufletești. Cu rugăciunea tămăduia toate afecțiunile trupești, iar cu cuvintele și sfaturile de la Dumnezeu venite alina sufletele. Povățuia spre credință și spre fapte bune.
25 Aprilie
VASILE, VASILIA – Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. A trăit în sihăstriile din Rusia, apoi în Munții Mosenschi din preajma Kievului, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu.
MARC – Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu. Era evreu, din seminția lui Levi, ucenic al Sfântului Apostol Petru și autor al Evangheliei care îi poartă numele (scriere după predicile Sfântului Petru, ținute la Roma). A înființat Biserica din Alexandria, unde a și fost numit episcop.
Citește și despre: Nașii de botez sunt părinți duhovnicești pentru finii lor. Sfaturi pentru o alegere înteleaptă, o valoare în plus adusă în viața copilului
26 Aprilie
VASILE, VASILIA – Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei
GLAFIRA, FIRA – Sfânta Cuvioasă Glafira
IUSTINA, IUSTIN – Sfânta Cuvioasă Iusta
27 Aprilie
SIMEON, SIMONA – Sfântul Simion, ruda Domnului. A fost văr de-al doilea, după mamă, cu Mântuitorul Isus Hristos. Potrivit istoricului Eusebiu, Simeon a fost al doilea Episcop al Ierusalimului.
ZINON – Sfântul Zinon a fost pus episcop de Apostolul Petru în Diospole.
28 Aprilie
MAXIM, MAXIMILIAN, MAX – Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia
IASON, SONIA – Sfântul Apostol Iason. Rugându-se la Dumnezeu, alături de Sfântul Sosipatru, l-a ridicat din morți pe fiul bolnav al împăratului acelor vremuri.
29 Aprilie
NECTARIE, NECTARIA – Sfântul Nectarie de la Optina
VASILE, VASILIANA – Sfântul Ierarh Vasile de Ostrov
30 Martie
ARGHIRA – Sfânta Mucenița Arghira
DONAT, DONATELLA, DONA – Sfântul Ierarh Donat, Episcopul Evriei. Și el este unul dintre aceia care, aflându-se lângă trupul neînsuflețit al unui om, doar atingându-l și rugându-se, l-a readus la viață.
IACOB, JACOB – Sfântul Apostol Iacob, fratele Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul. Era unul din cei 12 apostoli care, împreună cu fratele său, și-a lăsat corabia, tatăl și mreaja, mergând după Iisus, la chemarea Lui cea dumnezeiască.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și despre: Nume de băieți inspirate din calendarul creștin-ortodox, sugestii deosebite dar mai rar întâlnite