- Cine are nevoie de supliment de vitamina D
- Ce se întâmplă în lipsa vitaminei D în organism
- De ce trebuie să luăm supliment de vitamina D
- De unde ne luăm vitamina D necesară
- Vitamina D sub formă de capsule twist-off pentru copii
Vitamina D este foarte importantă pentru o viață sănătoasă și greu de obținut fără ajutor din afară. Adică fără a-i oferi celui mic un supliment de această vitamină. Încă din prima zi de viață, pentru că, deși laptele de mamă este de neînlocuit, nu conține suficientă vitamina D, cu atât mai puțin laptele formulă sau alimentația diversificată.
Într-un interviu despre vitamina D cu dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, pediatrul asemuia rolul vitaminei D pentru organismul uman cu… rolul pe care îl are o mamă în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a oricărui om. „… ne ajută să creștem sănătoși, ne modelează dezvoltarea corporală și imunologică, ne ajută să ne vindecăm mai repede după traumatisme, iar când este absentă ne merge tare rău, dacă absența este îndelungată – atât de rău, încât suferim fizic – ni se pun cârcei, avem hipotonie musculara, suferim mai des entorse sau luxații, facem convulsii hipocalcemice“, spunea dr. Mihai Craiu. CITEȘTE ȘI: Deficitul de Vitamina D la bebeluși și copii | Interviu cu Dr. Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare
Cine are nevoie de supliment de vitamina D
Suplimentarea cu vitamina D se recomandă tuturor bebelușilor, din prima zi de viață. Și femeilor însărcinate. Deci sugarii, copii mici, mai ales în primul an de viață, apoi până la 18 ani, dar și adulților în lunile cu r (septembrie-aprilie). În România, recomandările sunt de 400-1000 UI (unități internaționale), 400 UI pentru copiii în primul an de viață, 600 UI pentru cei până în 18 ani.
Dr. Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare ne spune: „În privința laptelui pe care îl primesc bebelușii, laptele matern, cu beneficiile lui incontestabile, aduce un aport prea mic de vitamina D, iar laptele praf este fortifiat în mod standardizat încât să conțină o cantitate mai mare per 100 de ml. De aceea, sugarii alăptați vor avea indicație de vitamina D în doză dublă față de cei hrăniți cu formulă. Din aceste motive, este necesar să aducem vitamina D cu ajutorul suplimentelor, pentru că ce obținem prin expunere la soare și din alimentație nu este suficient.“
Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, cu supraspecializare pneumologică pediatrică: „Toți copiii au nevoie de calciu în doze variabile ce depind de starea de sănătate, de dietă, de sezon și de vârsta copiilor. Mai ales copiii cu vârsta sub 2 ani au nevoie imperioasă de calciu, deoarece cresc „vijelios“, iar laptele matern nu are suficientă vitamină D. În cazul copiilor alăptați EXCLUSIV! Și ar trebui precizat că TOȚI copiii ar beneficia înainte de naștere de suplimentare cu o doză adecvată de vitamina D, administrată femeii gravide, doza stabilită de către medicul obstetrician.“ Citește pe larg despre: Efectele negative ale nivelurilor scăzute de vitamina D la copii. Cum aflu dacă copilul meu are deficit de vitamina D?
Ce se întâmplă în lipsa vitaminei D în organism
Fără un nivel optim de vitamina D în corp, ne lipsim și de absorbția calciului, care nu se poate fixa acolo unde este nevoie, în oase, decât dacă îl ajută vitamina D. Și doar dacă aceasta este oferită în doze potrivite. În primul an de viață, când un copil crește și se dezvoltă foarte repede, este nevoie de calciu. Pe acesta îl primește din plin, datorită regimului alimentar bazat în preponderență pe lactate. Nu are nevoie de supliment de calciu, asta e clar, însă aici apare în discuție nevoia de a suplimenta vitamina D, fără de care calciul nu se fixează. Apar, în felul acesta, următoarele semne:
- diminuarea tonului muscular (hipotonie);
- cârcei (contracții bruște și involuntare a extremităților mușchilor, însoțite de senzații dureroase);
- oase „moi“ (persoana suferă des luxații sau entorse);
- „căderi de calciu“ sau acele convulsii hipocalcemice care produc înțepenirea extremităților, furnituri la nivelul extremităților, dureri și spasme musculare și un ritm cardiac anormal.
Din fericire, în ultimii zeci de ani, suplimentarea cu vitamina D a reușit să preîntâmpine dezvoltarea anormală a picioarelor copiilor (picioarele în X, genu valgum – cu genunchii apropiați – sau picioarele în formă de paranteze, genu varum), consecințele rahitismului, care ajungeau să fie rezolvate chirurgical.
În ciuda tuturor sfaturilor medicale, pertinente, există și mitul conform căruia, suplimentarea cu vitamina D ar închide prematur fontanelele anterioare, nepermițând creierului să se mai dezvolte sau că ar produce calcifieri la nivelul organelor. Iată ce spune doamna doctor Ana Cristina Ștefănescu, fondatoarea site-ului doctorițadecopii.ro, despre acest lucru: „Dacă este adevărat că o lipsă de suplimentare poate face ca fontanela să se închidă mai târziu, (dincolo de 18 luni) – ceea ce nu este o problemă în sine, ci doar un semn de rahitism, este la fel de adevărat că o suplimentare corectă NU închide prea repede fontanela și nu pune în pericol dezvoltarea creierului! În toată practica mea, copiii suplimentați corect au avut tot felul de dimensiuni de fontanele, mai mari sau mai mici, care s-au închis mai iute sau mai încet (chiar și la 6-8 luni!), dar care s-au dezvoltat foarte bine pentru că craniul are și alte locuri prin care crește, nu doar prin fontanelă!“
Citește pe larg despre: 16 nutrienți esențiali de care are nevoie bebelușul tău în diferite etape ale dezvoltării
De ce trebuie să luăm supliment de vitamina D
Evident, pentru a preveni rahitismul. Dar nu doar această problemă se poate preveni prin suplimentarea cu vitamina D. Iată la ce mai ajută:
- reduce inflamațiile în cazul în care facem gripă;
- contribuie la buna funcționare a tiroidei, paratiroidei și hipofizei;
- ajută la dezvoltarea creierului;
- previne apariția cancerelor, a astmului, a diabetului, hipertensiunii, depresiei, a bolilor cardiovasculare;
- potențează funcțiile pe care le exercită vitamine A și C în organism;
- ajută sistemul imunitar în infecții, mai ales în cele ale aparatului respirator.
De unde ne luăm vitamina D necesară
Din păcate, vitamina D nu poate fi obținută din alimentație și nici din laptele matern. Se poate obține prin expunerea la soare, însă e nevoie să fie expusă la soare o mare suprafață corporală, în orele în care soarele este cel mai puternic (cremele de protecție solară sunt o barieră în calea producției de vitamina D de la soare, dar fără crema de protecție aplicată pe piele riscăm alte afecțiuni grave); apoi mai depinde de tipul de piele, de zona geografică, de anotimp…
De regulă, corpul nostru, dă semne când îi lipsesc vitaminele de care are nevoie pentru a funcționa corect. Vitamina D este una dintre cele patru vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K), fiind una dintre vitaminele esențiale de care corpul nostru are nevoie. „Cea mai importantă sursă de vitamina D este chiar pielea noastră: pielea conține un anumit tip de colesterol care, sub acțiunea razelor ultraviolete de tip B, se transformă în pre-Vitamina D3, care, după ce este procesată de ficat și rinichi, devine activă, deci folositoare organismului“, spune dr. Ana Purel.
Vitamina D sub formă de capsule twist-off pentru copii
Vitamina D din Baby Guard D3 contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și dinților, contribuind la absorbția și la menținerea concentrațiilor de calciu în sânge. Oferă-i micuțului tău doza necesară de vitamina D3 încă din prima zi de viață cu Baby Guard D3. Acest supliment de vitamina D3 se comercializează sub formă de capsule twist-off, care nu permit supradozarea în administrarea zilnică a vitaminei D3 și care le face extrem de ușor de administrat; fiecare capsulă conține 400 UI de vitamina D3 în suspensie de ulei de măsline: răsucești, rupi capătul capsulei și se toarnă conținutul direct în gura copilului sau linguriță. Se recomandă administrarea de Baby Guard D3 de la prima zi de viață, câte o capsulă pe zi pentru copiii cu vârste între 0 și 12 luni, și două capsule pe zi copiilor peste 2 ani.
Descoperă mai multe despre familia Guard aici: https://vitaminad3-guard.ro
Citește pe larg despre:
Lipsa fierului poate afecta dezvoltarea creierului și inteligența copilului
Alimentația corectă a copilului isteț, un potențial ajutor în dezvoltarea creierului + 10 Idei de rețete pentru o nutriție optimă