Mai știi vorba aceea care zicea „Lasă-l să plângă, că își dezvoltă plămânii!“? Ei bine, se pare că este adevărată, dar numai pe jumătate. O parte din pediatri sunt de părere că plânsul are beneficii în dezvoltarea și sănătatea emoțională a bebelușilor și au găsit 4 motive pe care le explică. Plânsul bebelușului poate fi benefic în anumite situații deoarece îl ajută să scape de stres, îl învață să transmită că are nevoie de dragoste și îi dezvoltă plămânii. Atentie, niciun doctor nu recomandă să lași un bebe să plângă neconsolat!
Plânsul este felul în care un bebeluș comunică. Prin plâns, își exprimă nevoile, în timp ce mama încearcă să-i răspundă la aceste nevoi. Așa se naște legătura aceea frumoasă dintre mamă și bebeluș. Nu se pune problema să devină răsfățat și nici nu trebuie lăsat să plângă pentru că „va face plămâni“. Un bebeluș care plânge are nevoie să fie consolat imediat – luat în brațe, legănat, sărutat, iubit. Plânsul lui nu este semnul că a devenit indisciplinat, este doar felul lui de a ne spune că are nevoie de iubire. Dar dincolo de semnalul de alarmă că are o nevoie, plânsul bebelușilor are și o parte… utilă.
#1. Plânsul bebelușului – îi dezvoltă plămânii
Deși mulți părinți cred că plânsul bebelușului ajută de fiecare dată, nu e vorba de a-l lăsa să plângă, atrage atenția doctorul pediatru Shah din Mumbai, ci de țipătul acela care declanșează plânsul unui bebeluș. Acest țipăt este cel care ajută plămânii bebelușului să inspire mai mult aer, însă plânsul care îl precedă trebuie liniștit de fiecare dată.
#2. Plânsul bebelușului – îl ajută să comunice
Plânsul bebelușului este semnalul de alarmă pentru o nevoie pe care o simte în acel moment. În funcție de tonalitatea lui, fiecare plânset indică nivelul de disconfort al bebelușului. În timp, fiecare mamă va învăța să descifreze plânsul bebelușului – că îi este foame, sete, are scutecul ud, îi este cald sau frig, are nevoie de mângâiere sau plânge pentru a primi atenție. În absența plânsului, nu ai putea știi niciodată ce nevoie are copilul tău. Astfel, plânsul bebelușului este modul lui de a comunica, un fel de limbaj de bebeluș. Nu înseamnă că ești o mamă rea dacă bebelușul tău plânge!
CITEȘTE ȘI: Două metode la îndemână pentru a liniști plânsul bebelușului
#3. Plânsul bebelușului – îl învață să primească iubire
Când plânge și îl iei în brațe, bebe înțelege că nu este singur. Îl ajută să simtă sentimentul de siguranță, de dragoste. Un copil care crește în iubire și dragoste și care se simte în siguranță va deveni un adult sigur pe el. Cu toate acestea, unii adulți te-ar putea sfătui să-l ignori când plânge pentru a nu-l răsfăța ori indisciplina. Ceea ce nu se pune problema în primele luni de viață. De fapt, spun specialiștii, ar putea fi chiar o problemă din punct de vedere psihologic să-l lași să plângă și să nu-l consolezi. Acum, sincer, ție nu ți-ar plăcea să fii îmbrățișată când plângi?
#4. Plânsul bebelușului – îl eliberează de stres
Toată lumea știe deja că lacrimile sunt un mod de a te elibera de stres. Ce bine te simți după o porție sănătoasă de plâns, nu-i așa? Și bebelușii pot suferi de stres și de anxietate dacă, de exemplu, nu sunt ținuți în brațe, dacă nu li se răspunde atunci când plâng, dacă nu primesc suficientă atenție ori sunt neglijați emoțional, răspunzându-li-se doar nevoilor de bază: hrană, schimbat, culcat. De aceea, este bine ca ori de câte ori poți, să practici contactul piele-la-piele cu bebelușul, cheia construirii relației de atașament și declanșatorul lactației pentru tine, iar pentru bebe, liniștirea lui.
Cea mai frecventă cauză a crizelor de furie la bebeluși este faptul că nu obțin ceea ce încearcă să ceară prin plâns – dragostea ta. Dacă nu primește, simte că nu este înțeles și nici nu va putea să învețe cum să dezvolte sentimente de iubire, pentru că sentimentul de iubire trebuie învățat, nu ne naștem cu el. Un alt lucru care-l ajută pe bebe să crească fericit este predictibilitatea. Va învăța să ceară în aceeași măsură în care mama va ști cum să-i răspundă la nevoi sau nu o va mai face, de teamă, dacă reacția mamei fie nu există, fie este contrară așteptărilor lui. CITEȘTE ȘI: Lucruri la care bebelușul tău ar vrea să te gândești atunci când plânge
Citește în continuare despre:
Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Ce este cu adevărat INTERZIS în timpul alăptării
Ceaiuri și plante care stimulează lactația | Când apelăm la farmacia naturii
Scrisoarea bebelușului lăsat singur să doarmă către părinții săi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.