Nou-nascutul tau plange mult si situatia te depaseste? Urmeaza sa devii mama si ai auzit ca bebelusii sunt niste creaturi care plang la nesfarsit? Invata cum sa reduci plansul bebelusului prin cele mai simple modalitati!
Niciunei mame nu-i vine usor sa auda plansul propriului bebelus, dimpotriva, e unul dintre sunetele care ne produc cel mai mare disconfort si stres. Cand bebelusul plange neconsolat nu doar ca ni se rupe inima dar incepem sa ne indoim de abilitatile noastre de parinte, din moment ce nu reusim sa-l linistim, ajungem sa credem ca facem ceva gresit. Vestea buna e ca cele mai simple metode de linistire sunt gratis si la indemana noastra, deci nu incepeti sa cautati tot felul de siropele anti-colici, terapii pentru bebelusi, tehnologii sofisticate si altele. Iata care sunt aceste metode eficiente:
Metoda pentru a linisti plansul bebelusului – Responsivitatea mamei
Instinctul unei mame, atunci cand nu e pervertit de tot felul de reclame si carti care induc asteptari nerealiste, este de a raspunde prompt nevoilor nou-nascutului. De aceea toate tehnicile de “cry it out” sau de ferberizare contravin instinctului matern si ar trebui total scoase din uz producand doar efecte nocive. S-au facut studii pe lunga durata care au aratat ca responsivitatea mamei, promptitudinea ei in a raspunde nevoilor bebelusului a fost asociata cu scaderea rapida a frecventei si intensitatii plansului acelui bebelus. Au fost observate diferente individuale semnificative in ceea ce priveste istoricul plansului concluzionandu-se ca interventia materna rapida este cea mai eficienta in oprirea plansului. CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Copiii carora li se raspunde prompt plansului din primele zile dezvolta ulterior alte tehnici de comunicare pe cand ceilalti continua sa planga pentru a-si semnala nevoile neindeplinite. De cand e lumea si pamantul bebelusii au aceleasi nevoi, in primul rand de a simti apropierea mamei, atingerea ei, ei au nevoie sa fie tinuti in brate, de preferinta piele pe piele, niciun “gadget” sau dispozitiv “ultra-performant” nu-i vor face sa se linisteasca mai repede decat bratele mamei deci nu ezitati sa-i luati in brate de cate ori plang.
Rezultatul va fi ca vor plange din ce in ce mai putin. Rapiditatea cu care mama raspunde nevoilor copilului il ajuta sa-si regleze emotiile, deci copilul se va linisti prin contactul cu mama, nu prin izolarea intr-un patut sub un carusel care se invarte si canta.
Metoda pentru a linisti plansul bebelusului – Purtarea bebelusului
Fiindca mamelor le este uneori greu sa-si tina tot timpul bebelusii in brate s-au inventat sistemele de purtare ergonomice, un mare ajutor inca de la nastere atat pentru mama cat si pentru copil. Orice mama ar trebui sa studieze inca din timpul sarcinii despre aceste sisteme de purtare, neaparat insa ergonomice, caci exista si dispozitive neergonomice care fac mai mult rau si sa probeze cat mai multe pentru a vedea care-i este mai comod.
Bebelusii purtati plang si se agita mult mai putin aceasta este concluzia studiilor pediatrice! Multe mame sunt tentate sa cumpere carucioare sofisticate, balansoare cu multe functii, leagane electronice dar este mult mai simplu si mai eficient sa investesti intr-un sistem de purtare ergonomic adaptat varstei copilului. In societatile considerate mai primitive, unde bebelusii sunt purtati mereu in “carpe”, colicii nici nu sunt cunoscuti. E momentul sa ne intoarcem si noi la lucruri mai apropiate de natura, mai simple dar cu adevarat eficiente.
In concluzie, in linii mari plansul bebelusului este pana la un punct ceva firesc, prima lor modalitate de comunicare. Nu exista reteta magica pentru a preintampina TOTAL plansul bebelusilor dar putem sa-i asiguram ca suntem la dispozitia lor si suntem dornici de a le intelege nevoile. Cel mai la indemana mijloc de a-i linisti este de a le raspunde prompt si a-i tine in brate si a-i purta. Astfel vor intelege ca nevoile lor sunt indeplinite prompt fara sa planga mult pentru asta, ii asiguram ca suntem acolo pentru ei, ii ajutam sa-si cladeasca increderea in sine inca din fasa. CITEȘTE ȘI: Primul AN al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață