Deficitul de vitamina D la copii poate avea consecințe nefaste asupra sănătății. În lipsa ei, copiii sunt lipsiți și de calciu, care nu se poate fixa în oase decât dacă există o doză optimă de vitamina D în organism. Ei au nevoie de vitamina D din prima zi de viață. Cei care sunt alăptați cu atât mai mult decât cei care sunt hrăniți cu formulă de lapte îmbogățit cu vitamina D, spune Academia Americană de Pediatrie, care recomandă zilnic un supliment de 400 UI de vitamina D.
Rolul vitaminei D
Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a sistemului osteoarticular, fiind implicată, de asemenea, în mai multe procese metabolice. În lipsa ei, mai ales în primii doi ani de viață, nici calciul, care este extrem de important pentru dezvoltarea corectă a scheletului în această perioadă, nu va putea fi asimilat. Nu se pune problema unui supliment de calciu pentru că regimul alimentar în această perioadă este bazat în mare parte pe lactate, însă e nevoie de un supliment de vitamina D pentru a lua și calciul de care avem nevoie. În lipsa ei, calciul obișnuit din alimentație se risipește, se elimină, neajungând în structura oaselor.
Ce se întâmplă în lipsa vitaminei D
În lipsa unui aport potrivit de vitamina D în organism, apare o dezvoltare anormală a picioarelor (picioare strâmbe în forma literei X – cu genunchii apropiați, sau picioarele în formă de paranteze). Dar și alte simptome:
- „căderi“ de calciu, numite și convulsii hipocalcemice care se manifestă prin înțepenirea extremităților, furnicături în extremitățile membrelor, dureri și spasme musculare;
- un ritm anormal al inimii;
- dese luxații sau entorse (oase „moi“);
- hipotonie (tonus muscular slab);
- cârcei (contracții bruște, involuntare și dureroase ale mușchilor),
- frecvente infecții și risc de apariție a unor boli cronice.
De ce e nevoie de supliment de vitamina D
Nu reușim să asimilăm din alimentație sau prin expunerea la soare cantitatea optimă de vitamina D de care avem nevoie. Despre acest aspect s-a discutat în cadrul unei conferințe despre vitamina D care a avut loc la Charité, Universitatea de Medicină din Berlin, s-a stabilit modificarea dozei zilnice de vitamina D. Cercetătorii au ajuns la concluzia că recomandările în vigoare – 200 UI/zi – sunt insuficiente pentru prevenirea apariției rahitismului, a infecțiilor sau a altor boli cornice care se dezvoltă în lipsa unui aport optim de vitamina D.
În 2008, în urma unor studii la nivel global, Academia Americană de Pediatrie a mărit aportul zilnic recomandat de vitamina D la sugari, copii și adolescenți la 400 UI. Sugarii care sunt alăptați, copiii și adolescenții care consumă mai puțin de 1 litru de lapte îmbogățit cu vitamina D pe zi vor avea nevoie de suplimente pentru a ajunge la 400 UI de vitamina D pe zi.
Cine are nevoie de suplimente de vitamina D
Suplimentarea cu vitamina D se recomandă tuturor bebelușilor, din prima zi de viață, dar și femeilor însărcinate. Adulții, spre exemplu, ar trebui să ia supliment de vitamina D în toate lunile cu r (septembrie-aprilie).
În România, recomandările specialiștilor sunt ca în primul an viață să se ofere copiilor un supliment de 400 UI, urmând ca până la 18 ani, fiecare să primească o doză zilnică de 600 UI. Mai ales copii alăptați, pentru că laptele matern, în ciuda beneficiilor lui incontestabile, este lipsit de cantitatea optimă de vitamina D. De aceea, spun specialiștii, un sugar alăptat exclusiv ar trebui să primească doză dublă de vitamina D față de un bebeluș care este hrănit cu lapte formulă care este fortifiată cu această vitamină.
Femeile însărcinate ar trebui să-și suplimenteze dieta cu necesarul de vitamina D în dozele stabilite de medicul obstetrician.
OSTART Essential D3 400 000 UI aduce un aport substanțial de vitamina D3 sub formă de soluție. Oferită copilului tău încă din prima zi de viață, vitamina D3 îl ajută să prevină rahitismul, infecțiile, susține sănătatea oaselor și a întregului organism.
Dacă te întrebi care este diferența dintre D2 și D3, află că diferența de beneficii adusă de cele două forme ale vitaminei D (D2 și D3) este diferită. Un studiu recent, efectuat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council, Marea Britanie, a demonstrat că vitamina D3 este convertită mult mai ușor de către organism în hormonii necesari bunei funcționări.
Avantajele suplimentării dietei cu OSTART Essential D3 400 000 UI sunt:
- favorizează absorbția intestinală a calciului și a fosforului;
- are un rol esențial în formarea și rezistența oaselor și a dinților;
- menține funcționarea normală a celulelor osoase
- întărește sistemul imunitar.
OSTART Essential D3 400 000 UI este recomandat:
- copiilor și adolescenților aflați în perioada de creștere accelerată;
- în perioada de premenopauză și menopauză precum și la persoanele vârstnice;
- persoanelor cu imunitate scăzută;
- femeilor care alăptează;
- sportivilor și persoanelor cu activitate fizică intensă;
- tuturor în sezonul rece, când organismul nu poate să producă și să acopere necesarul de vitamină D;
- persoanelor care evită expunerea la soare sau folosesc produse pentru protecție solară cu FPS peste 30.
OSTART Essential D3 400 000 UI se poate administra:
- copiilor între 0-1 ani: 1-2 picături zilnic;
- copiilor între 1-10 ani: 3-4 picături zilnic;
- copiilor peste 10 ani și adulți: 5-8 picături zilnic.
20 ml soluție conține 10 mg colecalciferol, echivalent cu 400 000 UI. O picătură conține 12,5 µg de colecalciferol (250% din valoarea nutrițională de referință conform Reg. UE 1169/2011).
Produsul poate fi achiziționat fără prescripție medicală, însă se recomandă să fie este administrat la recomandarea medicului.
De unde putem lua vitamina D în mod natural
Corpul nostru poate produce vitamina D prin expunerea directă în razele soarelui. Sub acțiunea razelor ultraviolete de tip B, un tip de colesterol din pielea noastră se transformă în previtamina D3 care, procesată de rinichi și ficat, devine folositoare organismului. Doar 10-15 minute de expunere în lumină directă a soarelui pot genera între 10.000 și- 20.000 UI de vitamina D. Însă, protecția pe care ne-o oferă cremele de soare sunt o barieră în calea acestui proces. În plus, procesul mai este influențat și de tipul de piele, de anotimp, de zona geografică…
Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, astfel că pentru absorbția ei avem nevoie de grăsimi vegetale (avocado, nuci, migdale, semințe) sau animale (cele mai bune surse fiind somonul, heringul, codul, sardinele și macroul).
Importanța vitaminei D în COVID
Există numeroase studii care leagă rata de mortalitate în urma contactării COVID cu nivelul de vitamina D din sânge. Cu atât mai mult devine importantă suplimentarea dietei noastre cu această vitamină, cu cât în lunile de iarnă, în lipsa soarelui, nivelul ei din organism scade mult. Mai ales după vara acestui an în care n-am prea avut ocazii de a sta la soare cât ar fi trebuit. Fă-ți analiza de sânge cu dozare de vitamina D și discută cu medicul despre suplimentarea dietei. Dacă nivelul vitaminei D în urma analizei este sub 30, cere medicului să-ți calculeze doza de vitamina D de care ai nevoie pentru a ajunge la un aport normal. E atât de simplu să rămâi sănătos!