Rolul insotitorului sau al partenerului de nastere este extrem de important pentru viitoarea mamica. Exista o multime de lucruri marunte dar esentiale pe care acesta le poate face, care vor conduce la o atitudine pozitiva fata de nastere si vor face experienta frumoasa si de succes. Vremurile in care tatii asteptau in fata casei vestea ca micutul lor a venit in sfarsit pe lume s-au dus! Acum, tatii au ocazia unica de a-si asista partenerele in minunatul proces al nasterii. Ei pot fi acolo sa o sustina pe viitoarea mamica si sa il primeasca pe bebelus in lumea noastra. Este important insa ca tatal, sau oricine o insoteste pe viitoarea mamica in timpul travaliului, sa fie informat in legatura cu ce se intampla in fiecare faza a travaliului si cu ce poate face efectiv ca sa ajute. Uneori bunele intentii nu sunt totul!
Inainte de declansarea travaliului este esential ca partenerul de nastere sa stie clar care sunt dorintele si asteptarile tale.
Fiecare avem propriile dorinte, preferinte si asteptari, lucruri care ne distreaza si butoane sensibile pe care e bine sa nu se „apese” intr-un moment atat de delicat. Aceste lucruri trebuie clarificate cu calm, mult inainte de emotia si agitatia pe care le declanseaza nasterea. Mai ales daca este vorba despre prima nastere, asteptarile si dorintele tale de acum pot sa nu fie tocmai realiste. De exemplu exista femei care desi adorau sa fie atinse, mangaiate, imbratisate in viata de zi cu zi, au respins total aceste manifestari de tandrete in timpul travaliului, spre frustrarea insotitorilor care se simteau inutili.
Trebuie sa fie clar pentru tine si pentru insotitorul tau ca lucrurile se pot precipita, sau pot fi altfel decat te asteptai. Asta nu inseamna neaparat ca lucrurile merg prost, pur si simplu exista experiente de viata pentru care nu poti fi 100% pregatit.De aceea trebuie sa te gandesti bine daca iti doresti sa fii insotita de tatal copilului, de un alt membru al familiei, de o prietena apropiata sau de o moasa sau doula. In spitalele din Romania gravidele nu pot fi insotite in timpul nasterii decat de o singura persoana si trebuie sa te gandesti bine cine crezi ca iti poate oferi sprijinul moral de care ai nevoie.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
In faza incipienta a travaliului, pana la o dilatatie de 3 cm, se poate intampla sa se „rupa apa” sau membranele.
Totusi, ruperea membranelor se petrece in general mai tarziu. In aceasta faza contractiile sunt neregulate, apar la intervale de 25-30 de minute si pot dura 30-45 de secunde. Este etapa in care se elimina dopul gelatinos. In aceasta faza, multe femei nici nu sunt constiente ca sunt efectiv in travaliu, mai ales daca este prima nastere. Cea mai buna pozitie pe care o poti adopta in aceasta faza este …verticala. Poti merge, poti sta in picioare, poti sta pe minge sau poti ingenunchea in timpul contractiilor. Intre contractii te poti odihni. Gravitatia este de mare ajutor in angajarea copilului in canalul pelvin. Pe de alta parte, daca travaliul debuteaza noaptea, e o idee buna sa te odihnesti cat mai mult.
Ce poate face insotitorul?
Orice viitoare mamica are nevoie de incurajari. Insotitorul ii poate tine companie, sa o insoteasca la plimbare, sa joace un joc, sa priveasca impreuna cu ea un film. Insotitorul se poate face util cronometrand durata fiecarei contractii si frecventa cu care ele apar. De asemenea, insotitorul poate anunta medicul ca nasterea se apropie. Cel mai bine este ca insotitorul sa o ajute pe viitoarea mamica sa se relaxeze, sa ii faca un masaj, mai ales in zona lombara unde resimte presiunea contractiilor si a bebelusului. De asemenea, ar putea sa duca bagajul pentru spital in masina si sa pregateasca masina pentru ca drumul sa fie cat mai confortabil.
In faza activa a travaliului contractiile se indesesc si devin din ce in ce mai intense.
Ele dureaza 45-60 de secunde si au loc la 2-5 minute. In aceasta faza cervixul atinge dilatatia de 7 cm. Contractiile puternice determina dureri de spate. Gravida devine mai concentrata si se poate simti ingrijorata de ceea ce urmeaza. Este perioada in care are cea mai mare nevoie de sustinerea partenerului de nastere.
Si in aceasta faza este important ca gravida sa se poata deplasa. Forta gravitatiei are o contributie importanta, in timp ce statul culcat poate incetini travaliul, facand contractiile ineficiente. In plus, pozitia culcat pe spate face ca fiecare contractie sa fie resimtita mult mai intens si il priveaza pe bebelus de alimentarea corecta cu sange si oxigen.
In aceasta etapa insotitorul ar trebui sa ajute la creearea unui mediu plin de sustinere pentru viitoarea mamica. Este important ca gravida sa urineze macar o data pe ora, asta reduce presiunea asupra vezicii si ii face mai mult loc bebelusului. Insotitorul ar trebui sa o sustina pe mamica in a-si schimba pozitia cat de frecvent, sa o incurajeze, sa o laude si sa o sustina. Compasiunea nu este indicata, caci o poate descuraja. Este o idee buna ca partenerul de nastere sa o ajute pe mamica sa faca un dus sau o baie calduta, sa ii faca un masaj care sa o ajute sa se relaxeze, sa ii preseze lona lombara pentru a usura durerea datorata contractiilor. Fiecare femeie are nevoi diferite in aceasta etapa. Unele au nevoie de muzica preferata ca sa se relaxeze, altele vor liniste pentru a se concentra si a-si gestiona durerea. Este important ca partenerul de nastere sa respecte dorintele de moment ale mamicii.
Faza de tranzitie este etapa in care dilatatia evolueaza de la 8 la 10 cm.
Acum se petrec cele mai intense contractii, care deschis complet cervixul si care apoi il imping pe bebelus afara. Desi este faza cea mai intensa, este si cea mai scurta, durand intre 5 si 20 de contractii (10-60 minute). Este etapa cea mai dificila pentru majoritatea femeilor, iar sustinerea in aceasta faza este cruciala. Contractiile sunt lungi, pana la 90 de secunde, si frecvente: la 1-3 minute, astfel ca mamica nu va avea timp sa se odihneasca intre ele. Gravida devine adesea obosita, frustrata, nervoasa si traieste o dorinta acuta ca toate acestea sa se termine. In aceasta faza va incepe sa pomeneasca cezariana sau epidurala, desi initial ele nu faceau parte din plan. Incurajarile sunt absolut esentiale in aceasta faza!
Mamica are nevoie sa i se reaminteasca iar si iar ca aceasta este cea mai scurta faza a travaliului, care se va termina in curand si ca marea intalnire cu bebelusul se apropie. In general este de ajutor daca ii oferi ceva sa stranga tare in maini in timpul contractiilor. De asemenea ar putea fi de ajutor sa o ajuti sa isi aminteasca sa respire corect. Presiunea lombara in timpul contractiilor ii mai poate usura durerile. O compresa rece pe frunte o poate ajuta daca ii este greata sau foarte cald. Umezirea constanta a buzelor ii va oferi un plus de confort. De asemenea, daca politica spitalului permite, ii poti oferi cateva inghitituri de apa.
In faza de expulzie contractiile sunt mai rare decat in faza de tranzitie.
Odata cervixul complet deschis, se declanseaza reflexul de a impinge bebelusul afara. Multe dintre femei spun ca aceasta faza este mai putin dureroasa decat faza de tranzitie. Este rolul insotitorului sa o ajute pe mamica sa gaseasca cea mai confortabila pozitie, daca politica spitalului permite. Cuvintele de incurajare si lauda nu sunt niciodata in plus! De asemenea, multe femei au nevoie sa li se reaminteasca sa respire in timp ce imping. In plus, spune-i sa tina ochii deschisi, pentru a putea vedea intrarea in aceasta lume a micului bebelus!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Nașterea la privat: Avantaje + Lista maternităților private din România