Corpul omenesc produce zilnic proteine pe care le utilizeaza pentru intretinere, crestere, rezistenta la boli sau repararea tesuturilor. Proteinele au un rol esential in organismul adultilor si copiilor intrand in alcatuirea tuturor celulelor si tesuturilor din corpul nostru. Amino-acizii sunt caramizile proteinelor, fiind acele substante necesare organismului pentru a functiona corespunzator.
Exista 22 de amino-acizi care intra in structura proteinelor. Dintre acestia, 8 nu pot fi sintetizati de organism si trebuie adusi din alimentatie fiind numiti amino-acizi esentiali. Acesti 8 amino-acizi esentiali se gasesc doar in produsele de origine animala.
Proteinele sunt esentiale pentru dezvoltarea copiilor deoarece micutii cresc rapid iar in organismul lor se creeaza zilnic celule noi cu un ritm mult mai mare decat in cazul adultilor.
In timp ce un adult are nevoie de 2/3 dintr-un gram de proteine pentru fiecare kg de greutate corporala, un copil are nevoie de aproximtiv 2 grame de proteine pentru fiecare kg.
Cum se calculeaza necesarul zilnic mediu de proteine al copilului?
- Pentru copii cu varsta intre 0-6 luni, se inmulteste numarul de kilograme cu 2,2
- Pentru copii cu varsta intre 6-12 luni, se inmulteste numarul de kilograme cu 1,98
- Pentru copii cu varsta intre 1-3 ani, se inmulteste numarul de kilograme cu 1,77
Asadar, in functie de varsta copilului necesarul de proteine pentru o zi este:
0-6 luni (~7kg) – 13 grame
6-12 luni (~9 kg) – 18 grame
1-3 ani (13-16 kg) – 23 grame
Pentru ca organismul sa poata produce proteine intregi, de calitatea I, este necesar sa primeasca la o masa toti cei 8 aminoacizi esentiali. Acest lucru se intampla cand mancam la o masa produse animale: carne, ou, lactate sau peste.
Cerealele, nucile, legumele si leguminoasele nu contin toti aminoacizii esentiali, insa ar putea si ele sa furnizeze proteine complete numai daca nu sunt consumate individual.
Atunci cand combinam vegetale cu continut diferit de aminoacizi se formeaza o proteina completa care este egala si chiar superioara proteinelor din produsele animale. Un copil care mananca diversificat poate beneficia de doza recomandata de proteine chiar daca alimentatia lui nu contine carne.
Asocierile corecte intre vegetale pentru a obtine toti aminoacizii
Puteti incerca urmatoarele combinatii de alimente pentru a furniza toti amino-acizii de care copii au nevoie:
- Cereale + Leguminoase (incercati orez cu mazare sau fasole verde, mancare de fasole verde cu paine integrala si seminte)
- Legume intre ele (incercati o tocana de legume din: morcov, ardei, cartof, conopida sau vanata) cu cereale (paine, mamaliga) sau seminte).
Ce alimente contin cele mai multe grame de proteine?
¼ cutie (30g) de branza proaspata de vaci – 7.0 grame proteine
30 g peste sau carne – 7.20 grame proteine
30 g de seminte de floarea soarelui – 6.5 grame proteine
1 galbenus de ou – 6 grame proteine
½ cutie de iaurt – 6 grame proteine
¼ cana de boabe de mazare – 6 grame proteine
30 g migdale – 5,7 grame proteine
½ cana ciuperci – 5 grame proteine
½ cana orez bruz – 3 grame proteine
1 felie de paine integrala – 3 grame proteine
½ cana de lapte – 4 grame proteine
¼ cana quinoa sau mei – 2,8 grame proteine
¼ cana faina integral de grau – 2 grame proteine
¼ cana terci de ovaz – 1,5 grame proteine
30 grame avocado – 0,5 grame proteine
Proteina prezenta in ou este considerata etalon in clasificarea proteinelor avand o valoare biologica ridicata deoarece este asimilata in totalitate de organismul nostru. Citeste de ce oul este considerat un aliment complet
Lipsa de proteine se asociaza cu tulburari de crestere, imbolnaviri dese, anemie, oboseala, cicatrizari lente, piele uscata sau unghii fragile.
Asadar include in alimentatia copilului tau o gama cat mai variata de alimente atat de origine animala (ou, lactate, carne, peste) cat si de origine vegetala (cereale, multe legume si leguminoase) pentru a-i asigura necesarul zilnic de proteine de cea mai buna calitate.
Surplusul de proteine poate fi folosit de organism pentru asigurarea energiei sau pentru depunerea sub forma de grasime.
Desi excesul de proteine in alimentatia copilului este destul de rar intalnit acesta ar putea afecta rinichii in special in cazul copiilor mai mici de 1 an. Surplusul de proteine apare atunci cand in aceeasi zi includem in meniul copilului atat carne, peste cat si ou, lactate in portii mari.
De asemenea s-a demonstrate ca un consum ridicat de proteine (animale sau vegetale) poate avea ca efect o maturizare sexuala prococe a adolescentilor. Odata cu inaintarea in varsta cantitatea de proteine zilnica variaza in functie de sex sau stilul de viata.