Exista unele afectiuni care sunt atat de comune in timpul primului an de viata incat pot fi chiar o chestiune de rutina. Pe parcursul primului an de viata e foarte probabil ca bebelusul tau sa sufere de una din urmatoarele 5 afectiuni: constipatie, eritem fesier, diaree, varsaturi, raceala. Din fericire, exista solutii pentru a alina aceste neplaceri.
Constipatia la bebelusi
Constipatia este motivul pentru care intre 3-5% din copii ajung la o consultatie medicala, la un moment dat. Cand vine vorba de miscarile intestinelor bebelusului tau, nu putem lua in considerare un model sau program „normal” care sa serveasca drept termen de comparatie si asta pentru ca fiecare organism are specificul lui. Copilul tau poate avea scaun dupa fiecare masa, dar e posibila si situatia cand scaunul se produce la un interval de 1 zi sau doua.
Daca bebelusul tau are un numar mai mic de scaune nu inseamna neaparat ca este constipat. Daca bebelusul se stramba si se inroseste la fata cand are scaun nu te alarma prea tare, e ceva normal la bebelusi.
Programul fiecarui organism depinde de mai multi factori: de tipul de hrana si de lichide ingerate, de cat de activ este copilul si de cat de rapid este metabolismul sau. Vestea buna este ca pe masura ce copilul creste problema constipatiei tinde sa scanda si de asemena exista solutii simple de combatere a constipatiei.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul este constipat? Ce trebuie să știe părinții despre prevenirea și tratarea constipației
Eritemul fesier sau iritatia de scutec la bebelusi
Eritemul fesier(iritatia de scutec) este un lucru normal in viata unui bebelus. Aproape toti copiii care poarta scutec prezinta la un anumit moment simptomele acestei afectiuni.
E interesant ca, in tarile in care scutecele nu sunt folosite, acest tip de iritatie e aproape necunoscut. In tarile dezvoltate, in care „funduletul e acoperit”, un copil din patru ajunge sa sufere de iritatie de scutec inca din primele patru saptamani.
Aparitia iritatiei de scutec nu trebuie sa te alarmeze sau sa te determine sa crezi ca nu esti un parinte suficient de grijuliu caci, desi un copil care nu a fost schimbat la timp e mai mult probabil sa prezinte iritatia de scutec, orice copil cu pielea sensibila poate suferi de aceasta problema, chiar daca parintii ii schimba scutecul la timp.
Nici cele mai bune scutece pe care le poti achizitiona de pe piata nu absorb urina in totalitate astfel incat s-o tina departe de pielea delicata a bebelusului. Urina amestecata cu bacteriile prezente in scaunul copilului se transforma in amoniac, care poate fi foarte iritant. Odata cu diversificarea hranei bebelusului si introducerea alimentelor solide, scaunul isi schimba de asemenea compozitia sau frecventa cu care apare, situatii care pot avea drept consecinta iritarea pielii.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, unghiuțele, urechiușele
Diareea la bebelusi
In ceea ce priveste diareea trebuie sa retii un lucru: o vei recunoaste cu usurinta cand va aparea. Spre deosebire de scaunele intamplatoare, diareea presupune scaune frecvente, moi si apoase (pana la foarte apoase), cateodata avand si un miros foarte urat si care pot avea o frecventa de pana la 20 de ori pe zi.
Scaunul normal al unui bebelus alaptat este moale, dar cremos si prezinta un miros dulceag sau nu are deloc miros. Atunci cand are diaree scaunul devine urat mirositor. Un episod de diaree poate dura chiar si cateva zile si poate fi insotit de crampe abdominale.
Diareea acuta apare destul de frecvent la copii, un copil din sase vizitand doctorul cel putin o data pe an cu aceasta afectiune. Cauza cea mai des intalnita a daireei este o infectie cu un virus sau cu o bacterie. Diareea cauzata de o infectie virala poate fi insotita de stari de voma, dureri abdominale, febra si frisoane. Afla ce trebuie sa faci cand bebelusul are diaree.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Scaunul verde la bebeluși – Cele mai importante 7 cauze
Raceala la bebelusi
Cu siguranta, in primul an de viata copilul tau va contacta o raceala. Exista sute de virusi care cauzeaza o raceala, iar bebelusul tau nu poate lupta cu ei la fel de usor ca si tine, sistemul lui imunitar fiind in dezvoltare. In plus copilul exploreaza universul din jur folosind cu preponderenta mainile si gura, oferind astfel virusilor sansa de a intra in organismul lui.
Racelile sunt frecvente in sezonul toamna-iarna, sezon pe care copiii il petrec mai mult in interior, un mediul propice raspandirii rapide a virusilor de la persoana la persoana. In sezonul cald copiii pot contacta gripa de vara (enterocolita, produsa de un virus care da simptome de raceala asociate cu neplaceri gastrointestinale).
Daca adultii contacteaza in medie doua pana la patru viroze respiratorii pe an, la copiii numarul mediu al virozelor ajunge la sase si chiar la zece in cazul in care copilul a intrat in colectivitate.
Totusi e foarte greu sa-ti dai seama cu ce se confrunta de fapt copilul tau: cu o viroza, o alergie sau o boala mult mai grava. Viroza se manifesta prin secretii nazale (la inceput clare, apoi vascoase si de culoare galben-verzui), stranuturi dese si posibil tuse sau putina febra). Un copil care e doar racit simte nevoia sa se joace in continuare si sa manance normal. Daca e vorba de o boala mai grava, va fi lipsit de energie si intr-o dispozitie proasta.
O simpla raceala debuteaza cu simptome usoare, care apoi se inrautatesc si se vindeca in aproximativ zece zile. Simptomele alergiilor tind sa cotinue la nesfarsit, iar copilul nu face febra. O complicatie a racelii este otita medie sau inflamatia urechii. Doi din trei copii fac cel putin o inflamatie la ureche pana la varsta de 2 ani.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Varsaturile la bebelusi
Aproape toti copiii prezinta stari de voma la un moment dat. Voma survine violent si in cantitate mare, astfel incat se deosebeste cu usurinta de simpla regurgitare sau de refluxul gastroesofagian de care sufera o parte din bebelusi in primul an de viata. Voma este rareori simptomul unei boli serioase, exceptand cazurile in care survine in mod repetat.
Varsaturile pot fi simptomul unei gastro-enterocolite virale, a unei infectii a tractului urinar, a unei otite sau a unei boli mai serioase, sau poate fi chiar o rezultanta a unui mod defectuos de hranire si chiar a ingerarii unei cantitati prea mare de hrana. Alte cauze includ alergiile, ingerarea unor substante otravitoare sau chiar tusea sustinuta sau plansul indelungat.
Nu este intotdeauna usor sa determini cauza acestor stari de voma, asa ca trebuie vazuta si in contextul altor simptome care o insotesc. De exemplu o infectie virala determina atat stari de voma, cat si diaree sau febra, pe cand voma survenita ca urmare a ingerarii unei cantitati prea mari de hrana survine imediat dupa masa.
Virozele, diareea, voma sunt insotite deseori de stari febrile. Atunci cand bebelusul face febra nu trebuie sa te sperii foarte tare deoarece febra este un simptom care arata ca organismul lupta impotriva unei boli sau a unei infectii. Atunci cand temperatura creste, metabolismul este accelerat si se activeaza mecanisme naturale de aparare impotriva agentior patogeni. Riscul cel mai mare este ca o temperatura ridicata, sau mai bine spus cresterea rapida a temperaturii sa duca la convulsii febrile.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Vărsăturile la copii – Îngrijirea la domiciliu și când mergem la doctor