Refluxul gastroesofagian este un rezultat al imaturitatii sistemului digestiv al bebelusului. Acest fenomen are loc atunci cand continutul stomacului se intoarce in esofag. In unele cazuri refluxul poate crea probleme destul de serioase. Deseori incepe la varsta de 1-4 luni si dispare intre 6-12 luni.
Regurgitarea sau vomitarea continutului din stomac este destul de comuna la sugari. Bebelusii nascuti prematur si cei cu alte cazuri similare in familie sunt mai predispusi.
Refluxul gastroesofagian se diferentiaza de regurgitare prin faptul ca se produce repetat, aproape dupa fiecare masa si este mai abundent.
In cazul refluxului se recomanda o formula de lapte speciala, mai vascoasa, hranirea bebelusului in pozitie verticala si tinerea lui in acesta pozitie cel putin 30 de minute dupa fiecare masa. Bebelusii care sufera de reflux gastroesofagian iau constant in greutate si se dezvolta normal.
Bebelusii care au o alergie la laptele de vaca sau de soia pot avea simptome asemanatoare reluxului gastroesofagian. In acest caz doctorul va recomanda un lapte hipoalergenic.
Doar un mic procent dintre sugari va dezvolta boala refluxului esofagian, care se manifesta prin crestere redusa in greutate, esofagita, respiratie greoaie si tuse. Aceasta este cauzata de o functionare defectuoasa a sfincterului care ar trebui in mod normal sa retina alimentele in stomac. In aceste cazuri se recomanda consult de specialitate.
Copilul elimina lapte partial nedigerat care ii poate irita esofagul. Simtind un disconfort sau durere, va refuza sa mai manance, fapt ce va avea ca rezultat o crestere redusa in greutate.
Majoritatea cazurilor de reflux gastroesofagian se imbunatatesc dupa ce se introduc cateva alimente solide dar cu toate acestea nu reprezinta un motiv pentru inceperea prematura a diversificarii.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cand incepem diversificarea ?
Alimentatia cu lapte formula
Cauzele alergiilor alimentare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.