Din ce in ce mai des auzim ca “tinerii din ziua de azi” nu mai citesc, ca acaparati de internet cu retelele lui de socializare si jocurile lui au lasat cartile de-o parte. E drept ca lectura este considerate o corvoada de catre multi copii de scoala. Dar sta in puterea noastra, ca parinti, sa preintampinam aceasta neplacere.
De cand sa citim copilului?
Nu e prea devreme sa incepem nici de cand bebelusul e in burta mamei! Desi ar putea parea absurd sau ridicol la prima vedere, nu este inutil, deoarece fatul poate distinge sunete inca din jurul saptamanii 20 de sarcina. Desigur ca nu poate distinge cuvinte, dar se poate familiariza cu vocea mamei astfel incat se realizeaza o comuniune inca dinainte de nastere. Daca nu i-ati citit copilului cat ati fost insarcinata, sa nu credeti ca ati ratat startul, niciodata nu e prea tarziu pentru aceasta activitate. Dar, desigur, cu cat mai devreme cu atat mai bine. Sa vedem de ce.
Care sunt beneficiile faptului ca ii citim copilului?
Se intareste relatia dintre mama si copil. Bebelusul va fi incantat de apropierea mamei si de vocea sa care-i citeste cu diferite inflexiuni. Iar cand va fi mai maricel si inclinat spre explorare independenta, joaca solitara, alergat, catarat- momentul lecturii cu a carui rutina s-a familiarizat deja va fi momentul de rasfat mama-copil al zilei. Copilul va invata sa iubeasca lectura, cartile, aceasta deoarece va asocia cititul cu ceva foarte placut si anume caldura si apropierea mamei.
Pentru un copil obisnuit de mic sa i se citeasca lectura nu i se va parea o corvoada ci o activitate cu care merita sa-ti petreci timpul. S-a constatat ca daca li se citeste de cand sunt bebelusi copiii vor fi mai inclinati sa aleaga lectura, cartile, in detrimentul televizorului sau a jocurilor pe calculator.
Ii dezvolta abilitatile de comunicare. In timp ce i se citeste el va remarca diversele inflexiuni ale vocii, transmitand diverse emotii. Chiar daca nu constientizeaza inca, va intra in contact cu functia expresiva a limbajului, inca de cand e bebelus. Cand va avea peste 1-2 ani, urmarind interactiunea dintre personaje isi va dezvolta abilitati sociale.
Ii dezvolta limbajul verbal. Copiii carora li se vorbeste si li se citeste inca de cand se nasc vor avea un limbaj verbal mai precoce si un vocabular mai dezvoltat.
Ii dezvolta gandirea si inteligenta prin introducerea notiunilor de numere, litere, culori, animale intr-un mod placut, distractiv. Povestile il vor ajuta sa aplice logica in diverse scenarii, sa faca legaturi cauza-efect, sa-si dezvolte rationamentul. De asemenea copiii carora li se citeste vor fi capabili de o atentie sporita, de concentrare, isi vor exersa memoria- lucruri care le vor fi de folos in viitor;
Ce carti sa citim copiilor?
Aceasta depinde de stadiul de dezvoltare al copilului. Cand sunt foarte mici e bine sa le citim texte ritmate si repetitive si sa le insotim si de cantece sau diverse onomatopee. Intre 4 si 6 luni copiii vor dori sa intre in contact cu cartile, sa le apuce, sa le duca la gura. Sunt potrivite cartile invelite in diverse material textile, cu diverse texturi care sa le dezvolte si simturile. Exista si carti speciale care pot fi “explorate” in timpul baitei.
In jurul varstei de 1 an copilul va incepe sa faca legatura dintre imagini si obiecte din realitate, va incepe sa-si exprime preferinta pentru anumite carti sau povesti si vor putea intoarce singuri paginile, cu putin ajutor, lucru ce le va dezvolta motricitatea fina. La varste atat de mici cartile trebuie sa aiba texte cat mai simple si imagini cat mai clare.
Cand si cum anume sa le citim copiilor?
Orice moment al zilei este potrivit lecturii. Dar majoritatea copiilor prefera sa li se citeasca inainte de somnul de pranz sau de seara, aceasta inducandu-le starea necesara odihnei. Lectura de dinaintea somnului se va transforma pentru copil intr-o dulce rutina ceea ce va fi si mamei de ajutor.
Dar oricand se poate citi macar o pagina impreuna cu copilul, cu conditia ca bebelusul sa fie uscat, hranit, intr-o stare prielnica focusarii, altfel nu va asocia lectura cu ceva placut. Cand citim e bine sa facem jocuri de rol, sa fim cat mai expresivi, sa imbinam lectura cu cantecele. Copilul va fi cu atat mai interesat cu cat avem o mimica si o gestica mai expresive.
Cand copilul e mai mare de cateva luni putem sa facem din lectura ceva interactiv, sa ne oprim pentru a-i arata o imagine si a-l intreba ce reprezinta, chiar daca vocabularul copilului nu este inca dezvoltat.
Daca copilul are o preferinta pentru o anumita carte/poveste (lucru care se intampla mai ales in jurul varstei de 2-3 ani) nu va sfiiti sa i-o cititi de cate ori vrea. Cititi suficient de rar incat copilul sa inteleaga. Incurajati-l sa participe active, sa cante impreuna cu personajele, sa aplaude, sa puna intrebari.
Nu uitati ca limbajul articulat este printre principalele atribute care il diferentiaza pe om de celelalte fiinte. Studiile arata ca acei copii care au fost expusi activ limbajului au aptitudini sociale si avantaje educationale mai mari. Iar lectura este una dintre cele mai bune forme in care poate fi expus limbajul.
De la ce varsta ati inceput sa le cititi celor mici? Care este povestea lor preferata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.