Daca esti un conducator auto impatimit, daca sofatul este o adevarata placere, probabil ca una dintre multele intrebari care iti trec prin cap este: am voie sa conduc cand sunt insarcinata? Si daca da, pana cand este sigur pentru mine si pentru bebelus sa fac asta?
Din fericire, in prezent esti cat se poate de independenta si de mobila, gratie unei inventii fara de care viata ar fi mai complicata: masina.
Vestile sunt bune. Atata timp cat te simti bine si cat nu exista nici o recomandare expresa din partea medicului sa NU te urci la volan, poti conduce pana in ultima zi de sarcina. Important este sa respecti cateva reguli simple, in asa fel incat si tu si bebelusul sa fiti in siguranta.
Ai intotdeauna grija sa iti asezi scaunul in asa fel incat burtica sa nu fie prea aproape de volan. Poti ridica/cobori/indeparta scaunul, sau poti regla volanul.
Centura de siguranta trebuie purtata in timpul sarcinii?
Nu conduce niciodata fara centura de siguranta! Multe femei se tem ca in caz de accident, centura ar putea rani fatul.
Nimic mai fals. In primul rand fatul este protejat, in al doilea rand prima conditie ca bebelusul sa fie bine, este ca mama lui sa fie sanatoasa. In plus, centura trebuie fixata corect, pe sub burta, astfel incat nu ai nici un motiv de ingrijorare.
Desi poti conduce inclusiv in luna a noua, nu este o idee buna sa conduci singura catre spital daca ai intrat in travaliu.
De asemenea, ar trebui ca atunci cand se apropie termenul, sa incerci sa nu te indepartezi prea mult de casa si de spital. O jumatate de ora de condus pana la spital este o distanta rezonabila la care va puteti indeparta.
Se stie ca in timpul sarcinii femeile sunt obosite si/sau somnoroase. Nu este o idee buna sa te urci la volan daca te simti obosita. Dupa cum se stie, sa conduci in starea asta este periculos, iar accidentele care pot avea loc pot avea consecinte serioase.
Multe dintre femei au crampe ale mainilor sau ale picioarelor in timpul sarcinii. Inainte de a te urca la volan, ia in calcul faptul ca sofatul presupune o serie de miscari repetitive si nu iti permite sa te intinzi sau sa te misti in voie oricand iti doresti. In aceste conditii, un carcel poate fi destul de neplacut.
In cazul in care, din diverse motive, trebuie sa faci o calatorie lunga sau pur si simplu sa stai in spatele volanului pentru mai mult timp, ai grija sa faci destule pauze in care sa iti oferi un ragaz sa te odihnesti, sa te dezmortesti, sa te inviorezi si sa pui sangele in miscare.
Daca ideea de a conduce masina sau condusul in sine iti produc emotii si temeri, sau daca iti este neplacut sofatul, daca iti produce contractii sau alt tip de disconfort, ar fi bine fie sa apelezi la un „sofer”, fie sa iei taxiul.
Pana la urma, cele 9 luni trec repede, si apoi vei putea sa iti reiei obiceiurile, sub privirea atenta a noului tau bebelus.
Tu ai condus masina in timpul sarcinii? Ce recomandari le-ai face altor gravide?