Dacă suferi de edeme în timpul sarcinii, încearcă acest remediu recomandat de medic. Nu doar că va reduce umflăturile, dar îți va și plăcea!
Odată cu intrarea burții mele în cea de-a șaptea lună de sarcină, mâinile mi s-au umflat atât de tare, încât am fost nevoită să-mi scot verigheta de pe deget. Nu-mi erau străinele simptomele acestea de sarcină, chiar apucasem să caut într-una din zile pe Wikipedia ceva despre elefănțele, fără să mă declar prea mulțumită de rezultat… Însă, cu toate acestea, am încercat tot ce am găsit în materie de sfaturi antiedeme:
„Evitați să stați în picioare!“ (dar am descoperit că și șezutul prea mult strică)
„Beți multă apă!“ (și fă pipi o dată la 15 minute…, foarte practic, ce să spun!)
„Țineți picioarele în sus, eventual sprijiniți-le de un perete!“ (dar nu stați pe spate în timpul sarcinii!)
„Fă sport regulat!“ (Să te văd cum îți bagi tălpile astea de Fiona în teniși!)
Niciunul dintre astea n-a funcționat. Nu puteam nici să scriu la computer, dar nici să țin telefonul în mâini. Dimineața când coboram din pat și puneam picioarele pe podea, degetele rămâneau, cumva, atârnate, atât de umflate îmi erau tălpile.
Între timp, prinseră să le țină isonul mâinilor și picioarelor și alte extremități: nasul, urechile, buzele. Schimbasem pantofii mei sport, măsura 35, cu adidașii soacrei, care purta 39. Ce să mai vorbim, eram un balon imens care stătea să crape!
Doctorul care îmi urmărea sarcina mi-a recomandat să scot de tot sarea din alimentație. Spunea să nu mai adaug sare în procesul de pregătire a alimentelor, că ar fi suficientă cea care se regăsește în toate alimentele de consum (lapte, unt, pâine etc.).
De asemenea, mi-a zis să beau numai ceai de mătasea porumbului, o plantă considerată diuretică. Vă dau cuvântul meu de onoare că nu s-a întâmplat nimic. Apoi am avut noroc!
Soluția care chiar a funcționat pentru picioare umflate
Într-unul din controalele medicale în care trebuia să efectuez a nu-știu-câta ecografie fetală, am întâlnit o doamnă doctor, însărcinată și ea. M-a ajutat să urc pe scaunul unde urma să-mi facă ecografia și mi-a văzut picioarele. M-a întrebat cum mă simt.
— Groaznic! i-am spus. Stau cu picioarele în sus, beau apă cât curge un râu, dar… degeaba. Nu pare să mă ajute.
Ea a zâmbit și mi-a spus:
— Mai există o soluție pe care o puteți încerca, dar nu e foarte ieftină… Masajul. Vă va ajuta cu siguranță la îmbunătățirea circulației și la reducerea edemului.
M-am tras mai mult spre marginea mesei, adunând sub mine hârtia.
— Masaj… prenatal?
— Da, sau puteți să-l rugați pe soțul dumneavoastră să vă maseze tălpile seară de seară.
Am tăcut și mi-am lăsat imaginația să zburde. Cum ar fi ca masajul pe care îl cerșesc seară de seară să fie recomandare medicală? Să fie obligat prin lege să se supună… Cum ar fi dacă, în costul unui consult ginecologic în sarcină, ar intra și un masaj prenatal pe care să-l primești cât aștepți la ușă să-ți vină rândul…?
Dar trebuia să gândesc practic. Așa că banii de cadoul pentru ziua mea de naștere ce urma să vină, i-am investit într-un masaj prenatal de o oră, care m-a făcut să zbor și mi-a luat senzația aia de burete din corp cel puțin pentru câteva zile.
Masajul prenatal
Îți dai seama că am cerut informații și am citit. La cât eram de nervoasă că doctorul meu nu mi-a zis de asta, am aflat singură o mulțime. Împart cu tine, draga mea.
Deci, iată: se pare că terapia prin masaj în timpul sarcinii poate reduce nu doar umflăturile picioarelor, dar poate (și o și face!) reduce anxietatea, poate diminua simptomele depresiei, poate ameliora durerile musculare, articulare, ușurează travaliul și conferă sănătate și celui nou-născut. Tehnicile sunt, într-adevăr, variate, cel mai bun, adecvat femeilor însărcinate, pare să fie masajul suedez.
Masajul suedez vizează reglarea tensiunii arteriale (asta m-a ajutat în ultima lună de sarcină foarte mult, fără el, probabil aș fi ajuns la cezariană!), îmbunătățirea circulației limfatice și a sângelui prin presiunea ușoară aplicată grupelor musculare.
Este metoda de masaj recomandată de toți medicii în timpul sarcinii, pentru că se pliază foarte bine pe ameliorarea durerilor comune asociate modificării scheletului și a celor circulatorii, cauzate de schimbările hormonale. Studiile efectuate în ultimii zece ani au arătat că nivelele hormonale asociate relaxării și stresului sunt modificate semnificativ atunci când terapia cu masaj este introdusă în îngrijirea prenatală.
Aceste modificări ale nivelelor hormonale au determinat, de asemenea, mai puține complicații în timpul nașterii, dar și la nou-născuți.
Edemul sau umflarea articulațiilor în timpul sarcinii este adesea cauzat de reducerea circulației și de creșterea presiunii asupra vaselor de sânge de către uterul din ce în ce mai greu. Masajul ajută la stimularea țesuturilor moi, pentru a reduce colectarea de fluide în articulațiile umflate.
Sciatica, un simptom dureros care poate apărea spre finalul perioadei de sarcină, este generat de presiunea uterului asupra nervului sciatic. Tot masajul este cel care poate ajuta la eliberarea tensiunii din mușchii inflamați care duce, evident, la calmarea durerii.
Atenție la:
Poziția în care ți se va face acest masaj prenatal. Unii terapeuți sunt de părere că femeia însărcinată trebuie să stea întinsă pe o parte, cu o pernă specială așezată sub burtică, pentru susținere. Dacă te hotărăști că vrei să primești astfel de tratament în sarcină, vorbește și cu medicul care te monitorizează și luați o hotărâre împreună.
Femeile care au suferit recent sângerări, contracții înainte de termen sau orice fel de afecțiune anormală în timpul sarcinii (hipertensiune, preeclampsie, sarcină cu risc etc.), e de preferat să discute înainte de masaj cu medicul care monitorizează sarcina.