Iata ca dupa ce ti-ai petrecut jumatate din viata avand grija sa nu ramai insarcinata, a venit momentul in care in sfarsit te-ai hotarat ca doresti un copil in viata ta. Daca ai folosit anticonceptionale orale pentru a te feri de o sarcina nedorita, probabil ca ai o multime de intrebari despre cum si cand trebuie sa intrerupi administrarea acestora, despre cum va reactiona organismul tau la aceasta schimbare si cat timp ar trebui sa astepti inainte de a concepe, pentru ca sanatatea viitorului copil sa nu fie in nici un fel afectata.
Cele mai multe dintre contraceptivele orale moderne actioneaza modificand balanta intre hormonii sexuali si impiedicand astfel ovulatia. Aceasta balanta hormonala este deosebit de delicata, asadar cantitatea de hormoni din contraceptivele orale este extrem de mica. In plus, hormonii sexuali sunt compusi chimici usor si rapid degradabili, asa ca nu se pune problema unui efect cumulativ in organism.
Cu cat timp inainte de sarcina este recomandat sa se intrerupa anticonceptionalele ?
O parte din medici recomanda ca intreruperea contraceptivului oral sa aiba loc cu macar 3 luni inainte de conceptie. Altii, mai precauti, recomanda un interval mai mare, de 6 luni, inaintea opririi administrarii pilulelor contraceptive. De fapt, nu exista dovezi clare ca acest interval de pauza ar fi necesar sau ca ar avea o justificare medicala clara. Singurul sfat universal valabil este acela ca ar fi indicat ca oprirea administrarii sa aiba loc la finalul unui ciclu de administrare pentru a nu determina aparitia unor sangerari neregulate.
In plus, in cazul in care te gandesti sa monitorizezi momentul ovulatiei, ar fi bine sa incepi sa o faci abia dupa ce ai prima menstruatie „naturala” de dupa intreruperea pastilelor.
In cat timp dupa renuntarea la anticonceptionale pot ramane insarcinata?
Nu exista nici o regula legata de cat de repede vei ramane insarcinata dupa renuntarea la contraceptive. Unele femei raman insarcinate imediat dupa, la altele poate dura mai mult timp, dar este foarte putin probabil ca acest interval de timp sa fie influentat de contraceptiv, cat de alti factori.
In unele cazuri, destul de rare, menstruatia poate intarzia pana la 6 saptamani dupa intreruperea pilulelor; este perfect normal si nu e un motiv de ingrijorare. Uneori se intampla ca menstruatia sa intarzie mai mult, caz in care medicul vorbeste despre amenoree post-contraceptive orale. Pe scurt, asta inseamna ca organismul s-a „lenevit” si nu a reluat inca productia hormonilor responsabili de ovulatie si menstruatie. De asemenea, s-ar putea sa constati o modificare a lungimii unui ciclu, odata intrerupte pastilele, de aceea se recomanda sa incepi sa folosesti diverse metode de calculare a datei ovulatiei abia dupa ce te lamuresti care sunt noile caracteristici ale unui ciclu. Daca inainte de a folosi contraceptivele aveai un ciclu regulat, cel mai probabil te vei bucura de revenirea la normal in cel mult 6 luni.
In cazul in care dupa 6 luni de la intreruperea tratamentului contraceptiv ciclurile tale inca sunt neregulate, este bine sa discuti cu un medic deoareceste posibil sa suferi de sindromul ovarului polichistic. In acest caz medicul iti poate recomanda cel mai potrivit demers terapeutic pentru a creste sansele de a ramane insarcinata cat mai repede.
Daca am luat anticonceptionale inainte de sarcina bebelusul este supus vreunui risc?
Faptul ca ai luat contraceptive orale nu influenteaza in nici un fel sanatatea viitorului copil, deoarece acestea nu se acumuleaza in organism. Singura problema temporara cu care te poti confrunta este reprezentata de perioada in care organismul atinge un nou echilibru hormonal, fara pilule, si in care menstruatia si ovulatia pot fi neregulate, facand greu de calculat momentul in care contactul sexual are cele mai multe sanse sa duca la aparitia unei sarcini.
Tu ai luat anticonceptionale inainte de sarcina ? La cat timp de la intreruperea lor ai ramas insarcinata?