Atunci cand cei din jur afla ca ai nascut, aproape toti vor adresa aceeasi intrebare. Cat a cantarit bebelusul la nastere? Cum ia in greutate? La nou-nascut evolutia favorabila se cuantifica cel mai simplu prin urmarirea evolutiei greutatii corporale. Iata ce trebuie sa stii despre greutatea nou nascutului in prima luna de viata.
Studiile au demonstrat ca desi greutatea de la nastere depinde de multi factori, cum sunt saptamana de sarcina, alimentatia mamei, varsta mamei, bagajul genetic, etc toti nou-nascutii scad in greutate imediat dupa nastere, mai mult sau mai putin.
Cat scad in greutate bebelusii in primele zile dupa nastere?
Greutatea medie a unui bebelus nascut la termen este de aproximativ 3 kg. In aceste conditii, s-a constatat ca este normal ca bebelusii alaptati exclusiv sa scada cu pana la 10% din greutatea corporala in primele 3 zile de viata.
La bebelusii hraniti cu formula, aceasta scadere este de doar circa 5%, dar se produce oricum.
Explicatiile acestei scaderi in greutate sunt multiple. Nou nascutul face mari eforturi de adaptare la viata in mediul extrauterin, iar schimbarea nu este una care sa se produca treptat. Brusc, nutrientii nu ii mai parvin gata prelucrati, prin sangele matern, ci trebuie extrasi sau sintetizati de un aparat digestiv imatur.
Nou-nascutul trebuie sa infrunte inca o provocare, aceea de a invata sa isi mentina si sa isi regleze propria temperatura corporala, iar aceasta presupune de asemenea efort si consum de energie.
In plus, aportul alimentar este limitat. Stomacul nou-nascutului este mic, putand cu greu sa primeasca 30 ml de lapte.
Daca nou-nascutul este alaptat exclusiv, in prima faza va primi doar colostru, in cantitate mica, pentru ca de obicei dureaza ceva timp pana se instaleaza lactatia propriu-zisa. Iar aparatul sau digestiv trebuie sa se colonizeze intai cu bacterii benefice, ca sa favorizeze digestia laptelui si absorbtia nutrientilor.
Toti acesti factori explica scaderea fiziologica in greutate din primele 72 de ore dupa nastere.
Un bebelus sanatos, nascut la termen si hranit corespunzator va atinge iar greutatea cu care s-a nascut in 10-14 zile de la nastere, dar si aici pot exista diferente intre bebelusii alaptati si cei hraniti artificial.
Oricum, important este ca nou-nascutul sa ia in greutate constant, ca indicator al starii de sanatate si al faptului ca primeste destul lapte.
Unii bebelusi se adapteaza mai greu la viata in mediul extrauterin si scad in greutate mai mult decat cele 10 procente considerate normale. In cazul lor, revenirea la greutatea de la nastere poate depasi cele 14 zile amintite.
De asemenea este destul de probabil ca acestia sa nu fie externati din maternitate pana nu devine clar ca au inceput sa ia in greutate.
Regula nu ramane valabila nici in cazul bebelusilor nascuti prematuri sau dismaturi.
In cazul lor se va incerca pe cat posibil sa se minimizeze cat de mult posibil scaderea fiziologica in greutate. De asemenea in cazul lor se considera ca este normal ca revenirea la greutatea de la nastere sa dureze 3 saptamani sau mai mult, in functie de gradul de prematuritate.
Ce greutate la nastere a avut bebelusul tau? Cat a luat in greutate in prima luna de viata?
Te-ar mai putea interesa:
Tot ce trebuie sa stii despre alaptarea bebelusului
Ce se recomanda atunci cand alaptarea nu este posibila?