În familia tradițională, se crede adesea că rolurile femeii și bărbatului în ceea ce privește îngrijirea bebelușilor și a copiilor sunt clar delimitate: ce poate face un soț pe perioada sarcinii partenerei sale, cum ar putea-o el ajuta la naștere sau imediat după aceea, când bebe e atât de mic și de fragil și are nevoie de sân mereu….? Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat între timp, iar responsabilitățile de cuplu se împart, din ce în ce mai des, între cei doi parteneri. Cu toate acestea, mai există și excepții! Iată ce ne-au povestit mămicile din comunitatea Clubul Bebelușilor despre cum sunt organizate treburile casnice în familiile lor și despre sarcinile pe care și le-a asumat soțul.
💬 Eliza: Niciuna, lucrează în deplasare, iar weekendul când vine acasă așa, câte puțin din fiecare.
💬 Ellie: Nu-l las să bage la spălat și să calce, că am eu un pitic pe creier cu hainele, în rest, le face pe toate. Mereu spunem că suntem o echipă pe cinste!
💬 Simona: Cumpărăturile, curățenia în casă și mașini, călcat, grijă de copil atunci când este nevoie. Ceea ce nu face este spălat, întins rufe, gătit.
💬 Astrid: Nici una, că nu are când, trezirea 4:30 și ajunge la 18:00 seara acasă, plus că lucra în șantier. Când sa mai facă?
💬 Daniela: El îi face băiță la bebelină și mai spală vasele din când în când.
💬 Georgeta: Vine de la muncă, fumează, se schimbă, face duș își strânge hainele, mănâncă, își spală vasele, fumează… stă pe lângă mine cu copii… face ce poate că e și el obosit de la muncă…
💬 Anca: Pe timpul săptămânii, când ajunge ca omul acasă (18/19), petrece timp cu noi . În weekend face diferite lucruri prin curte, stă cu copii afară la joacă, face câte ceva bun de mâncare… Pentru mine este suficient. Când vine vorba de curățenie generală facem amândoi, în rest, din păcate, timpul este dușmanul nostru și oricât ar dori sa facă mai mult, nu se poate…
💬 Ana: Sunt una din norocoase, soțul face absolut tot ce fac si eu… ne completam la orice
💬 Georgi: Cumpărături, curte, face baie la fetiță, mă ajută și prin casă la mâncare sau curățenie (când are timp).
💬 Cristina: Orice îi zic să facă. Nu comentează, execută ,ba chiar primesc și ajutor fără sa cer, se implică în tot ce ține de casă, curte și creșterea copilului.
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Din ce în ce mai des, implicarea tatălui în viața de familie este privită ca ceva normal, firesc. Tati poate să participe la treburile casnice, poate petrece timp de calitate împreună cu copilul și îi poate asigura acestuia resursele și experiențele de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.
De multe ori, implicarea redusă a tatălui în ceea ce ține de îngrijirea propriilor copii este responsabilitatea mamei, care nu are încredere în atenția, abilitățile sau răbdarea acestuia.
Multe dintre mămici tind să își subestimeze munca pe care o fac ocupându-se de casă și de copil și să își protejeze soții care merg la serviciu. Dar un lucru este sigur: orice mămică se simte iubită și apreciată atunci când partenerul ei participă, alături de ea, în măsura în care jobul îi permite, la eforturile de a face casa să meargă bine, iar copilul să crească mare, frumos și sănătos! Citește și despre: Dragă mamă-soacră, îți mulțumesc pentru felul în care ai reușit să-l crești pe fiul tău, un fiu care gândește, trăiește și iubește cu toată ființa lui
💬 Andrea: Momentan niciuna, este plecat la muncă în străinătate, dar când este acasă facem cam tot împreună !
💬 Ionela: Deci când intră soțul pe ușă zici că îl văd pe Dumnezeu 🤣🤣și cu asta am spus totul, este cel mai mare sprijin al nostru, stă cu cei mici, în timpul liber gătim, facem curat împreună, când este la serviciu eu mă ocup, apoi când vine el îmi iau 1 oră pauză, îmi fac o cafea, sun o prietenă… apoi stăm împreună, spălăm copiii (eu pe cel mic, el pe cel mare)…
💬 Romina: Ce fac eu face și el… câteodată el face mai multe decât mine
💬 Anisia: Tot ce fac eu face și el, ne completam unul pe celălalt, așa mi se pare normal, ca sa fim amândoi implicați in creșterea celui mic, cât și în treburile casnice.
💬 Flavia: Aspirat, spălat pe jos, pus mașina de rufe și întins hainele spălate. Îi mulțumesc pentru tot ajutorul pe care mi-l dă. Încercăm să fim o echipă, chiar dacă nu ne iese de fiecare dată. Faptul că nu le mai am pe cap acum, în perioada de bebelușeală, este o binecuvântare!
💬 Mirela: Soțul mă ajută la absolut tot ce am nevoie. Sarcinile cele mai grele cad pe umerii lui. Este mereu alături de mine în tot ce fac!
💬 Elena: Tot ce fac eu, face și el. Nu avem amândoi aceeași casă? Mai puțin mâncare și de spălat bebe. Are timp să îl spele când o să crească. În rest, tot ce trebuie făcut într-o casă, face.
💬 Eleonora: Când are timp, face orice: spală vase, face curat, face mâncare, calcă, mai stă si cu bebelina să pot să dorm și eu puțin dacă sunt prea obosită … Citește și despre: Respect pentru părinții care își lasă copilul să fie BĂRBATUL, SOȚUL și TATĂL care își dorește el să fie pentru familia lui
💬 Andrada: Pentru că muncim amândoi, face fiecare ce poate, eu dimineața, el după amiază pentru că muncim în tură inversa, nu este un anumit lucru pe care unul să îl facă și celălalt nu…
💬 Giulia: De la curățenie, dat cu aspiratorul, spălat haine, mâncare… Se ocupă de fetiță…
In afara de, a spăla vase, face orice (dar dacă trebuie să spele neapărat și vasele și asta o face – însă e una dintre atribuțiile casnice, care îi displace). Sunt tare mândră și recunoscătoare pentru un soț și un tată așa săritor în toate !
💬 Oana: La mine e comic…vine acasă la 3 luni o dată și stă o lună… Îmi face cafeaua ,face piața zilnic, duce fata la școală, mai face și curat în casă, stă cu bebe și cam atât. Pentru mine, dusul ăla la piață de care ma scutește el… e raiul pe pământ. CITEȘTE ȘI: Renunț la job? Stau acasă ca să-mi cresc copilul? O decizie cu pro și contra
💬 Sarah: Nimic, absolut nimic nu face în casă. Îmi face cafea dacă îi cer, că atâta știe să facă. Avem o femeie care mă ajută cu toate în casa și zice ca o plătește pe ea să îi țină lui locul.
💬 Laura: Ajută la mâncare, spălat vase, duce copilul la grădi, când e schimb de noapte îl și aduce, îl îmbracă dimineața, aduce lemne, dacă trebuie și taie, face focul când vine de la lucru, de implicat prea mult în viața copiilor nu prea, dar ajută la treburile casnice.
💬 Roxana: Sarcini casnice? Bărbatul? Păi treburile de bărbat – reparațiile (în caz că e nevoie). În rest, își joacă rolul de tată, căci de o femeie n-aș avea nevoie. Mici excepții atunci când nu mă simt eu bine, sau mai gătește specialități italienești pentru că eu nu le prepar bune.
💬 Ioana: Vad că s-au băgat să răspundă doar „mămicile norocoase” care l-au prins pe Dumnezeu de picioare . Eu nu mă laud că soțul meu face curățenie, spală vase și haine, spală fetița, face mâncare, dar în „meserii”, face ORICE. Electrică, electronică, mecanică, reparații de electrice și electrocasnice, mobilă, jucării inventate de el :)) s.a.m.d
În fiecare familie, rolurile sunt cumva împărțite, iar partenerii și le asumă sau le acceptă în mod tacit, în funcție de modul în care au fost educați, de ceea ce au observat în propria familie sau de obiceiurile pe care le remarcă în cercul de prieteni. Dar mami, nu uita să îi ceri ajutor partenerului tău, atunci când ai nevoie! CITEȘTE ȘI: Luna Tatălui și concediul paternal – 5 motive pentru care e foarte bine să stea tati în concediu alături de bebe