Cand vine vorba de implicarea copiilor in treburile gospodaresti parerile parintilor sunt impartite: unii considera ca ar trebui lasati “sa copilareasca”, fara responsabilitati, altii traseaza sarcini clare fiecarui membru oricat de mic, unii sunt inconsecventi, uneori insista asupra copilului sa isi faca partea de munca alteori preiau totul. Desigur ca in primul rand cand hotaram sa punem copiii la treburi casnice trebuie sa fim realisti, sa dam sarcini pe masura varstei si puterilor lor.
In al doilea rand trebuie sa avem asteptari realiste: nu intotdeauna copiii vor putea si nici nu vor dori mereu sa faca cee ace li se propune, e normal ca de multe ori sa finalizam noi treaba. Dar nu sa duca un lucru pana la capat singur este atat de important cat sa se simta implicat in viata familiei, sa invete resbonsabilitatea. Beneficiile nu se vor vedea atat pe loc cat pe parcurs. Iata cateva dintre ele:
#1 Copiii care au primit mici sarcini de indeplinit in casa devin adulti mai de succes.
Acesta este rezultatul unui studiu care a urmarit subiectii pe o perioada de 20 de ani: copiii care au inceput sa primeasca mici sarcini incepand cu 3-4 ani sunt mai inclinati spre a dezvolta relatii armonioase cu ceilalti si de a rezista tentatiilor de diverse feluri.
Daca li se propun diverse munci de cand sunt mici copiilor li se dezvolta increderea in abilitatile lor. Toddlerii au oricum tendinta de “a ajuta” la spalat vase, dat cu mopul … dar li se spune ca “sunt prea mici”. Ar fi mai bine sa fie lasati si incurajati sa ajute dupa puterile lor, chiar daca uneori vor face mai mult dezastru decat ordine.
#2 Isi vor exersa abilitatile motrice, atat cele grosiere cat si cele fine dar si abilitati de inter-relationare
Sa puna tacamurile la loc dupa ce sunt uscate, sa masoare ingredientele pentru o prajitura, sa stearga praful, sa stranga hainele imprastiate toate sunt activitati grozave pentru exersarea abilitatilor motrice. Facand totul sa para distractiv il vor pastra pe copil interesat sa ajute mult timp de acum inainte. Participarea la treburile casnice ii invata pe copii cooperarea cu ceilalti, le dezvolta abilitati de inter-relationare. Mai ales daca sunt mai multi copii in familie dar nu neaparat, ei invata sa isi asume roluri si sarcini, sa negocieze sau sa fie flexibili.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Mama, tu ești TOTUL pentru mine! Aș vrea să te vezi așa cum te văd eu: puternică, frumoasă, absolut uimitoare!
#3 Vor invata despre “recompense cu actiune intarziata”.
In zilele noastre cand suntem obisnuiti sa primim “plata” pe loc pentru tot ce facem, indeplinirea muncilor casnice ii poate invata pe copii sa vada efectele benefice in timp ale unei actiuni. Ca de exemplu daca toti ai casei contribuie zilnic la treburile gospodaresti, in weekend vor avea timp doar pentru relaxare, joaca, distractie.
#4 Sarcinile care le sunt date le ofera un scop.
Ii face sa se simta importanti, sa se simta “de-ai casei” cu tot ce inseamna asta, drepturi si responsabilitati. Vor simti ca au contribuit si ei la bunul mers al treburilor casnice, astfel le va creste stima de sine, increderea in propriile forte.
#5 Ii invata auto-disciplina pe copii.
Ajung sa constientizeze ca in viata faci si “ce trebuie” chiar daca nu se suprapune mereu cu “ce vrei”.
Auto-disciplina e o abilitate generala care-i va fi copilului si viitorului adult de ajutor in multe domenii.
CITEȘTE ȘI: Copilul nu e ascultator? Ce poate ajuta + calitățile copiilor obraznici
Prin urmare daca te-ai convins ca participarea la treburile casnice e o idee buna si vrei sa incepi sa aplici implicarea copiilor in treburile casnice, iata cateva sugestii care te vor ajuta:
Nu fa sa para totul o corvoada si nu pune presiune pe ei.
Atrage-i in muncile casnice aratandu-i tu ca e placut si chiar amuzant. Pune o muzica vesela, antrenanta, cantati impreuna, dansati cu matura. Cand toti membrii familiei sunt implicati avantul creste!
Nu lega treburile gospodaresti de recompense materiale.
E bine sa le perceapa ca pe activitati la care fiecare membru al familiei trebuie sa contribuie benevol, nu “din interes”, contra-cost.
Nu fi tentata sa faci totul in locul lor doar fiindca nu ai rabdare sa stai dupa ei sau fiindca stii ca tu esti mai eficienta.
Chiar daca la inceput sunt mai neindemanatici nu-i critica nici nu te repezi sa sfarsesti tu treaba in locul lor pentru ca astfel le dai impresia ca “nu sunt buni de nimic”.
Nu renunta daca la inceput copiii opun rezistenta, incetul cu incetul vei reusi sa-i atragi!
Citește și despre: Copiii hipersensibili sunt minunați: intenși, perseverenți, pasionați, extraordinar de empatici. 10 indicii că ai un copil hipersensibil