Pentru prima data mama! Multe necunoscute se intind inaintea ta. Iata cateva sfaturi care s-ar putea sa iti fie de ajutor cand pornesti in noua aventura mult asteptata a vietii tale.
Toate femeile sunt cuprinse de emotii la gandul ca urmeaza sa fie mame pentru prima data, emotii care pot varia de la nerabdare, bucurie, pana la neliniste, teama in fata a ceva nou si necunoscut. In timpul celor 9 luni de sarcina putem citi sfaturi contradictorii, teorii care se bat cap in cap, putem fi bombardate cu invataturi fata de care nu stim cum sa ne raportam. Iata cateva sfaturi simple care ar putea sa te ajute in marea aventura aceea de a fi mama.
Prima dată MAMĂ. Ai incredere in tine!
Nimic nu te poate destabiliza mai mult ca proaspata mama decat neincrederea in tine, in ceea ce simti, ceea ce stii, ceea ce poti face. Sa nu cazi in capcana de a crede ca daca esti mama pentru intaia data esti total neajutorata si trebuie sa urmezi pas cu pas indicatiile altora, fie ei rude sau pediatri. Desigur ca trebuie sa te informezi si sa cauti surse pertinente pentru acest lucru dar nu te lasa condusa in totalitate de carti, tratate de specialitate, “indicatii pretioase”. Ai incredere ca poti fi o mama buna si concentreaza-te sa stabilesti o legatura profunda cu copilul mai degraba decat sa urmezi retete de ingrijire a copilului. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Prima dată MAMĂ. Invata sa recunosti si sa accepti naturalul.
Daca ai asteptari nerealiste induse de filme hoolywoodiene sau povesti ale unor persoane care nu au cea mai vaga idee despre ce inseamna un copil, totul ti se va parea greu. Da, bebelusii fac lucruri care pot parea ciudate si neadecvate daca nu poti privi empatic, din perspectiva lor: se trezesc de zeci de ori pe noapte, vor sa manance des, tin neaparat sa adoarma in bratele mamei, dorm cand si cat vor ei. In loc sa consideri toate acestea drept “dereglari” impotriva carora sa lupti, gandeste-te ca sunt chestii absolut naturale si chiar benefice copilului.
Nu te lasa destabilizata de conceptii false si teorii sterile care spun ca bebelusul trebuie sa aiba “program de supt, mese si de somn”, ca trebuie sa devina cat mai repede “independent”, ca trebuie sa invete sa adoarma singur si toata noaptea neintrerupt. Asculta-ti copilul, el are nevoi simple, daca stii sa i le indeplinesti si daca ai incredere in el in loc sa-l privesti ca pe ceva ce functioneaza gresit si trebuie reparat, totul va fi mai usor. CITEȘTE ȘI: Nașterea vaginală. Cum poți ajuta la dezvoltarea microbiomului bebelușului tău
Prima dată MAMĂ. Lasa-te ajutata.
Atat de partener cat si de rude sau prieteni care vor sa te ajute la modul real. Primul impuls al multor mame pentru prima data este sa devina “mame eroine”, sa faca ele totul, de la tot ce e legat de copil la tot ce e legat de casa. Accepta ajutor si astfel vei fi mai libera si mai relaxata in conectarea cu copilul, vei fi mai odihnita pentru a trai totul cu intensitate. Lasa-l pe tatal copilului sa se implice si el si vor avea o mai buna relatie pe viitor si de asemenea relatia dintre voi ca parteneri va fi mai armonioasa iar el va intelege ce inseamna sa fii un parinte responsabil si sa te implici activ in viata copilului. Deleaga si altora sarcini si vei evita riscul de a cadea in depresie, de a te simti depasita de situatie sau frustrata.
Prima dată MAMĂ. Traieste clipa.
Multe mame au tendinta de a vrea ca diverse etape sa treaca cat mai repede:
- vai, sa stea odata singur in fund
- sa inceapa sa mearga de-a busilea
- sa vorbesca
- sa treaca odata iesitul dintilor
- sa se intarce
- sa inceapa sa manance mai bine
- sa doarma legat” si asa mai departe.
Practic, mama uita sa se bucure de o etapa tot asteptand-o pe urmatoarea. In loc sa iti strici buna-dispozitie cu frustrari legate de anumite perioade considerate mai dificile, cum ar fi puseurile de crestere sau iesitul dintilor de lapte, mai bine gandeste-te ca timpul zboara repede si vei ajunge sa iti fie dor de toate etapele bebeluseniei. Bucura-te de fiecare clipa si incearca sa traiesti in prezent, caci timpul nu se mai intoarce si curand te vei intreba cand a disparut zambetul total stirb si cand vorbele au luat locul gangurelilor. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, unghiuțele, urechiușele
Nu colectiona lucruri inutile in sensul de a nu cadea in plasa industriei publicitatii pentru copii care iti poate trece drept absolut necesare tone de chestii inutile fara de care un copil poate creste bine-merci. Ca mama neexperimentata esti tentata sa crezi ca toate gadgeturile lansate pe piata sunt indispensabile si ca toate contribuie la buna ingrijire si la dezvoltarea copilului, ca n-ai cum sa cresti un copil fara balansoare cu zeci de pozitii, video-baby-phone, cele mai sofisticate carucioare 5 in 1, cele mai “ergonomice” suzete. Reclamele sunt atat de convingatoare incat nu ti-ar veni sa crezi de fapt de cat de putine lucruri are nevoie un nou-nascut, el avand la inceput nevoi simple care pot fi cel mai usor satisfacute de mame, chiar si fara nici un accesoriu, caci e la indemana mamei sa ofere bratele, sanul, atentia si afectivitatea…restul sunt optionale.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE