Creștinarea, un dar divin oferit de părinții biologici și cei spirituali – Pregătiri pentru botezul ortodox sau ce e important de știut, de luat aminte, de organizat
„Daca accepți credința că botezul ne încorporează în trupul mistic al lui Hristos, în ADN-ul divin, atunci poți spune că Sfântul Duh este prezent în fiecare din noi și astfel avem capacitatea unei depline mântuiri” – Thomas Keating
La ultimul eveniment de gen la care am participat, predica de la finalul ceremoniei religioase a început cu urmatoarele cuvinte rostite sincer, solemn, convingător: Fără biserică, fără credință în Hristos, lumea ar fi un adevărat haos ( Părintele Irineu). Adevărul e că vremurile prezente sunt oricum departe de a fi calea cea dreaptă pe care ar trebui s-o urmăm, așa cum Scriptura ne învață. Dacă deschidem bine ochii și privim atenți în jur, putem surprinde fragmente ce întrevăd dezordine socială, mondială, o realitate presărată cu interese, descrisă de artificial, material, manipulare. Se sesizează nepăsarea față de cel de lângă tine, dușmanie între marile puteri, apatie, frica de singuratate și de ziua de maine.
Și atunci, cei cu suflet curat, onești, pașnici, iubitori, unde și-ar putea găsi locul în caz de debusolare? Pe ce s-ar sprijini? Către ce drum s-ar îndrepta? Răspunsul, pe care îl știți deja, este credința în Dumnezeu, Creatorul Cerului și al Pământului, creatorul vieții și viața însăși. Iar primul pas spre El se face la scurt după naștere prin Taina Sfântului Botez. Copilașul nu realizează atunci ce fapt minunat i se întâmplă, însă părinții ar trebui să conștientizeze ce mult semnifică botezul. Odată cu creștinarea, micuțul primește de Sus tot ceea ce e necesar pentru a-și parcurge existența în deplina armonie, demn, liber și frumos. Prin botez, tradiție sfântă și de o mare importanță în rândul creștinilor ortodocși, omul își primește pentru eternitate numele, renăscând la adevărata viață. Botezul iartă păcatul stramoșesc, curață, sfințește, lăsând libertatea de a alege. Îndreptarea copilului către valorile autentice rămâne cumva în grija părinților și a nașilor, acei garanți ai credinței în care finul/fina va fi crescut/ă.
Pentru reușita acestui eveniment creștin ortodox, pregătirilor ar trebui să li se acorde importanța cuvenită. Iată câteva aspecte:
Nașii de botez la ortodocși
Alegerea nașilor de botez se face cu responsabilitate, pe criterii de afinitate, stimă, apreciere, în sensul că viitorii părinți spirituali (căsătoriți sau necăsătoriți, mai tineri ori mai în vârstă, majori să fie și neapărat ortodocși) trebuie să-i fie copilului un model numai bun de urmat. Să-l iubească toată viața, să-l ocrotească, să-l călăuzească pe calea cea mai bună. Citește pe larg despre: Nașii de botez sunt părinți duhovnicești pentru finii lor. Sfaturi pentru o alegere înteleaptă, o valoare în plus adusă în viața copilului
Când se organizează botezul ortodox
Botezul poate avea loc în orice perioadă a anului, fără a exista restricții în zile de post, excepție făcând meniul neobișnuit pentru un astfel de eveniment. Alegeți biserica în funcție de proximitate, duhovnic, sfinții care o ocrotesc, stabiliți data, ora, discutați din timp cu preotul toate detaliile necesare slujbei. Adunați toate actele solicitate (în primul rând, certificatul de naștere al copilașului).
*Biserica ortodoxă română îngăduie creștinarea copilului și în incinta mânăstirilor. Încărcate de spiritualitate, ctitorite cu sute de ani în urma, lăcașurile de cult dedicate non-stop rugaciunii pot constitui o opțiune pentru oficierea slujbei, însă în anumite condiții. Cerințele proprii, normele punctuale, regulile impuse, se află de la călugării/măicuțele responsabili de serviciile religioase. Citește și despre: Sfânta Taina a Botezului Ortodox. Tot ce trebuie să știe părinții
Unde poate avea loc slujba botezului
Taina Sfântă a Botezului trebuie săvârșită numai în biserică. Practica de a creșina bebelușii acasă era obișnuită în trecut, în perioada de tristă amintire a regimului comunist, când inclusiv restricțiile cu caracter religios erau impuse de către autorități. Sugerați-i preotului să sfințească apa din cristelniță, nu doar să picure agheasmă, chiar dacă ritualul ar fi astfel mult mai simplu. Este bine ca rânduiala să fie cât mai corectă, cât mai creștinească.
Invitații la botezul copilului
Întocmiți o listă cu cei ce vor lua parte la eveniment. Invitațiile (pe suport clasic sau virtuale) se trimit rudelor, prietenilor, din timp (4 – 6 săptămâni), astfel încât aceștia să-și planifice în avans, la rândul lor, participarea. Redactarea presupune menționarea datelor complete și aici ne referim la numele copilului, data, ora, locul evenimentului (pentru biserică și pentru petrecere), numele părinților, nașilor și opțional al preotului/preoților care oficiază slujba Botezului, datele de contact ale organizatorilor (pentru confirmări și alte detalii). Designul poate conține poza copilului, elemente specifice familiei sau elemente tematice. Trendul aparține digitalizării, mai exact invitație atașată la e-mail sau trimiterea acesteia, de ce nu, prin intermediul rețelelor sociale. E practic, nu implică costuri cu tipărirea, cu poșta tradițională. În plus, varianta digitală este una interactivă, poate avea și link-uri asociate evenimentului, poate asigura comunicarea eficientă (pentru up-date).
Cum alegem hainele bebelușului pentru botez
Alegeți hăinuțele pentru bebe, un set special pentru botez ori o rochiță albă, festivă, frumoasă, prețioasă. Hotărâți-vă asupra ținutelor voastre! Vor fi în ton cu dress-code-ul impus (de exemplu, toată lumea poartă îmbrăcăminte albă/roz/albastră), sau prețioase, elegante, comode, haioase, tradiționale, însă neapărat adecvate locului de desfășurare al evenimentului. Totul ține de preferințe, gust, stil personal. Tot sub îndrumarea preotului, procurați-vă candelă și ulei sfințit. Acestea vor fi folosite pe parcursul ritualului de botez.
Petrecerea după botez
În funcție de numărul de invitați, alegeți locul adecvat pentru petrecerea/recepția organizată după slujbă. Fie că e cort, terasă, interior de restaurant, de casă ori un alt spațiu destinat evenimentelor, stabilirea acestui aspect se face din timp. Evitați discuțiile și deciziile luate pe ultima sută de metri. Botezul are loc o dată în viață. Asigurați-vă de prezența unui fotograf/videograf pentru a surprinde momente memorabile, dragi, unice. A unui specialist, expert în a găsi cele mai impresionante cadre (atent la sunet, la parametri specifici ambientului, la efectele adăugate cu măsură, pentru un montaj rafinat). Ca la final să rezulte, dacă se poate, un film, și nu o filmare cu camera poziționată pe modul automat.
Mărturii botez
Drept mulțumire pentru că v-au fost alături la eveniment, nașilor și invitaților li se oferă cadouri simbolice. Pregătiți-le și pe acestea din vreme, să nu vă treziți cumva în criză de timp și în pană de creativitate! Se știe că părinții își doresc să fie cât mai originali și în privința acestui aspect. Mămicile spun acum ADIO bombonelelor colorate, frumos ambalate în celofan transparent, fundițelor roz sau bleu, îndreptându-și atenția spre mărturii mai deosebite (nu neapărat scumpe, ci ieșite din tipar). Ați putea lua în calcul semințele unei flori minunate, o plantă mică, gingașă si delicată, lumânări parfumate legate cu panglici drăguțe, un pandantiv în formă de inimă încastrat pe un suport inedit, o ramă foto gravată cu numele copilului sau alte obiecte hand-made, personalizate.
Nu vă temeți de a vă boteza copilul împreună cu alți bebeluși. Impresia că numai primul creștinat se bucură de toată sfințenia apei e una eronată. Și nici nu se va contamina bebelușul cu viruși sau bacterii. Ritualul vechi de secole garantează că niciodată nu s-a întâlnit vreun caz de îmbolnăvire, de la Botez ori de la Împărtășanie.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Rețineți și că mama poate participa la botezul copilului ei, dacă evenimentul are loc la cel puțin 40 de zile după ce a născut (când molitva, o rugaciune specială, de curățire i-a fost deja citită de preot). Dacă părinții sunt bine pregătiți, evenimentul devine de poveste, emoționant pentru toți cei implicați. Botezul înseamnă o mare bucurie pentru întreaga familie dar și pentru Biserică. Slujba, de o mare frumusețe, este presărată cu momente solemne, pentru nași și părinți, pentru tot restul vieții. Doar prin săvârșirea acestei Sfinte Taine, omul devine creștin.
Mântuire, o viața frumoasă, bucurii și binecuvântare pentru toți copiii! Citește și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?