Din categoria „sfaturi bine intenționate, dar total greșite”, fac parte și cele legate de introducerea alimentelor alimentelor solide în meniul bebelușului. Ba că trebuie să îi dai suc de morcovi de la 4 luni că „uite ce bine ai crescut tu”, ba că trebuie să primească apă sau ceai pe timp de vară deși bebe nu a făcut 6 luni, sau că „e bine” să îi dai păsat.
Niciunul dintre aceste sfaturi nu este bun. Ba dimpotrivă, ele sunt în total dezarcord cu ceea ce recomandă Organizația Mondială a Sananatii. Până la 6 luni bebelușii e bine să fie alăptați exclusiv la san. Această recomandare a fost făcută în urma numeroaselor studii din domeniul sănătății care au arătat că în cazul în care un bebeluș primește diferite „completări”, fie că vorbim despre formulă, apă, ceai sau diferite alimente introduse timpuriu, microbiomul lui este dereglat.
Iar microbiomul acesta este bine să nu fie deranjat, pentru că el reprezintă totalitatea microorganismelor, dar și mai specific – toate genele acestora. Și nu mă refer la genele care ne flutură nouă în vânt, când deschidem și închidem pleoapele, ci acelea care ne influențează pentru o viață întreagă sistemul imunitar.
Când să începi diversificarea la bebelușul alăptat
După cum spuneam, se recomandă diversificarea alimentației după vârstă de 6 luni. Mai mult decât atât, bebelușul trebuie să fie pregătit pentru a accepta mâncarea solidă iar acest lucru presupune mai multe lucruri. În primul rând bebelușul trebuie să poată sta în fund, nesusținut. În al doilea rând, este necesar să poată prinde între degete ceea ce i se oferă. Și nu în ultimul rând, să nu mai aibă reflexul de împingere cu limba a alimentelor solide. CITEȘTE ȘI: Pediatrul recomandă diversificarea înainte de 6 luni? Ce NU ȘTIAI despre DIVERSIFICARE
Cu ce să începi diversificarea
E greu de spus, pentru că introducerea alimentelor nu e chiar o știință exactă. În primul rând va fi nevoie să hotărăști cum vrei să îi oferi alimentele. Aici este bine să știi că bebelușii în loc de mâncarea pasată (piureuri de fructe și legume în care se adaugă carnea, oul, ficatul, peștele) care le este servită cu lingurița (numită și diversificare clasică), preferă „finger food”, adică alimente proporționate fix pentru degetelele lor curioase, alimente pe care le pot alege singuri, pe care le pot duce singuri la guriță și din care se pot servi atât cât simt nevoia. E vorba despre diversificarea condusă de copil numită și diversificare naturală sau autodiversificare (BLW). CITEȘTE AICI: Totul despre diversificarea naturală
Daca alegi autodiversificarea este necesar să acorzi o atenție deosebită alimentelor care pot constitui pericol de înec, motiv pentru care ar fi indicată și urmarea unui curs de prim ajutor. Noi, părinții, mai avem dileme și legate de stabilirea alimentelor pe care să le introducem. Ei bine, Organizația Mondială a Sănătății „ne ajută” spunând că alimentația trebuie să fie una diversificată, cu alimente bogate din punct de vedere caloric. Cele mai potrivite alimente cu care se poate începe diversificarea alimentației sunt cele bogate în fier.
Mai mult decât atât bebelușul are nevoie să primească zilnic legume și fructe bogate în vitamina A și să nu îi lipsească din alimentație carnea, peștele și ouălele. Pentru că tot am amintit de ouă, se recomandă ca în cazul alimentelor cu potențial alergen să fie luată legătură cu pediatrul pentru a ști exact când le poți introduce.
Tot Organizația Mondială a Sănătății spune că este bine cs bebelușilor între 6 și 8 luni să le fie oferite 2-3 mese pe zi, iar după 8 luni câte 3-4 mese. Nu uita nici de igienă, pentru că este foarte important ca bebelușul să fie spălat pe mâini, la fel și persoana care pregătește mâncarea. Alimentele să fie și ele spălate bine sub jet de apă rece înainte de o fi oferi crude sau gătite.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
La ce să te aștepți când începi diversificarea bebelușului alăptat
O să încep prin a-ți spune la ce să nu aștepți. Așadar, la început de diversificare să nu te aștepți ca bebelușul tău alăptat să mănânce tot ce i-ai pus în farfurie, ba chiar să ceară și felul doi. Dacă ia câteva gurițe, e un semn bun. Dacă nu vrea să guste deloc, însă, nu reprezintă automat că e un semn rău. Înseamnă doar că bebelușul nu este pregătit pentru diversificare. Motiv pentru care este bine să ai încredere în el, să nu îl forțezi și să aștepți cu răbdare, dragoste și înțelegere până ce el va fi pregătit să încerce sau chiar să și guste ce i-ai pregătit.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Poate dura o săptămâna, două, trei. Important este să ai încredere în bebe, să îl lași pe el să hotărască ce și cât vrea să mănânce. Știu că e îngrozitor de greu pasul asta, mai ales că noi reprezentăm o generație crescută cu „mănâncă tot din farfurie”. Poate te va ajută să știi că până la un an, tot sânul este baza, mâncarea având doar un simplu rol de…experimentare.
Privește această etapă a diversificarii ca fiind una de cunoaștere a texturilor, de dezvoltare a coordonării mișcărilor, de introducere a unor noi arome. Există tendința de a nu pune copilul la sân, de a-l lăsa nemâncat în ideea că va mânca mai bine alimentele oferite. Acest lucru, însă, nu se întâmplă în majoritatea covârșitoare a cazurilor. Așa că, pune copilul la sân înainte de a-l pune la masă și prezintă-i alimentele în joacă, lăsându-l pe el să le descopere în felul lui.
CITESTE mai mult DESPRE DIVERSIFICARE
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru