In prezent exista tendinta de a elimina din diversificarea bebelusului etapa piureurilor si a mancarii fin pasate. Desigur ca acest tip de diversificare nu este agreat de toate mamele, multe dintre ele temandu-se ca bebelusul sa nu se inece cu bucatele de mancare. Iata argumentele care pledeaza impotriva piureurilor.
Piureurile pentru bebelusi si borcanelele – Pro sau contra?
Bebelusul nu are nici un control asupra a ceea ce mananca. Majoritatea bebelusilor devin interesati de mancare abia atunci cand pot sa o atinga, sa se joace cu ea, sa o apuce, sa o tina in mana si sa o duca singurei la gura.
Atunci cand mama le prepara un piure semilichid, ei nu reusesc sa faca nimic din toate acestea, si ca sa fim sinceri, nici mama nu e nerabdatoare sa isi vada copilul si jumatate de bucatarie redecorati cu morcov sau piersica.
Prin urmare, incet incet bebelusul incepe sa se plictiseasca in timpul mesei si sa isi piarda interesul, mamica este tentata sa il tina ocupat cu televizorul sau diverse jucarii si se intra intr-un cerc vicios care ar fi putut fi evitat.
Borcanelele nu sunt similare cu piureurile preparate in casa. Borcanelele cu fructe si legume destinate consumului bebelusilor, disponibile mai ales in supermarketuri si farmacii, au continuturi diferite in functie de producator si de retetele folosite.
Pe eticheta poate scrie mare „fara conservanti”, insa daca te apuci sa citesti eticheta poti avea surpriza sa descoperi ca piureul respectiv contine diversi agenti de ingrosare, de exemplu.
Tot eticheta poate ascunde un mic secret in cazul unor anumite marci de mancare pentru bebelusi. Desi pana la varsta de 1 an sarea este absolut interzisa in alimentatia bebelusului, unele marci de mancare pentru copii au adaugata sare, pentru a se asigura ca cel mic va fi incantat de noul gust.
Daca bebelusul tau are intoleranta la lactoza sau alergie la proteina laptelui de vaca, te sfatuim din nou sa citesti cu mare atentie etichetele borcanelelor pe care ai de gand sa i le oferi. Multe amestecuri de legume sau fructe contin in compozitia lor lapte praf, care sa il faca mai apetisant pentru micutii consumatori.
Conservantii si potentiatorii de aroma sunt mai rar intalniti in compozitia mancarurilor pentru bebelusi, insa daca gasesti undeva borcanele cu piureuri care au un pret prea mic, este bine sa citesti ce contin. Mai mereu, un pret scazut aduce cu sine si rabat de la calitate.
Mituri despre borcanelele cu mancare pentru bebelusi:
Toate marcile de mancare la borcan destinata consumului bebelusilor contin conservanti. Nu este adevarat. Termenul lung de garantie nu este o dovada ca borcanul contine conservanti.
Dupa cum iti amintesti poate, zacusca si dulceata bunicii rezistau si ele mai bine de un an in camara. Pasteurizarea corecta a produsului si sterilizarea prealabila a borcanului sunt metode sigure de prelungire a valabilitatii produsului.
Ii ofer copilului mancare la borcanel pentru ca borcanelele sunt BIO. Exista unele marci cu mancare pentru bebelusi care poarta eticheta Bio, intr-adevar, insa aceasta nu este o garantie.
Fiecare tara europeana are normative diferite in legatura cu ce inseamna Bio. In unele tari de origine, este suficient ca 20 sau 25% dintre ingrediente sa provina din culturi bio, pentru ca produsul sa poata fi etichetat astfel.
Borcanele cu mancare pentru bebelusi sunt facute din ingrediente de calitate indoielnica. Acest lucru poate fi partial adevarat atunci cand ne referim la produsele al caror pret si compozitie indica un rabat la calitate.
Marcile consacrate in domeniul alimentatiei bebelusilor, ale caror retete sunt preparate si ambalate in Germania, Franta sau Marea Britanie, au in general de respectat reglementari stricte in ceea ce priveste ingredientele acestor produse.
Tu ai apelat la borcanelele cu mancare pentru bebelusi? Cat de des i-ai dat celui mic sa manance din borcanel? A fost o solutie permanenta sau una temporara, in momente de „criza”, concediu?