• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Sarcina pe LUNI Primul An al bebelușului pe săptămâni Nașterea la Regina Maria UTILE pentru PĂRINȚI BURTICI FERICITE GHIDUL MAMELOR

Clubul Bebelusilor

Clubul Bebelusilor

Totul despre sarcina, bebelusi si copii mici

Totul despre sarcina, nastere si bebelusi

  • [Menu Segment]
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
    1 2 3 4 5 6 7
    Clubul Bebelusilor » Diversificarea » Diversificarea clasică la bebeluși » Când se introduce grișul la bebeluși + REȚETE bune de încercat

    Când se introduce grișul la bebeluși + REȚETE bune de încercat

    Din categoria: Diversificarea clasică la bebeluși, Retete copii 1 an, Cerealele la bebeluși | Când se introduc

    Când se introduce grișul la bebeluși + REȚETE
    Când se introduce grișul la bebeluși + REȚETE

    Când vine vorba despre cerealele potrivite de introdus în alimentația în curs de diversificare a unui bebeluș, grișul pierde la puncte în favoarea ovăzului și a orezului. Motivele sunt simple: nu este un aliment deloc echilibrat, fiind lipsit de vitamine, conține gluten și împiedică absorbția calciului, favorizând rahitismul. Cu toate acestea, nu puține sunt mămicile care comentează pe grupuri că aceste motive nu le vor opri să-și hrănească bebelușii cu griș cu lapte, mai ales că așa am crescut și noi, și „numai rahitici nu am fost“… Hai să vedem ce e acela rahitism și de ce e așa de pus la colț grișul!

    Rahitismul nu are nicio legătură cu greutatea. Sau cu faptul că este gras și pufos cel care consumă griș. Rahitismul este o boală întâlnită în copilărie, o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are ca rezultat oase moi sau slăbite în cazul copiilor. O să spui probabil că va crește și se va stabiliza vitamina D, dar aici e marea greșeală: copiii au cel mai mare risc de rahitism, pentru că sunt în creștere, iar densitatea osoasă, adică oasele tari și puternice, se formează între 6 și 36 de luni.

    Ca să înțelegi toată  amploarea acestei probleme, trebuie să mai știi că lipsa vitaminei D din organism produce tulburări în metabolismul unor minerale foarte importante – calciul și fosforul. Fără vitamina D, organismul nostru nu poate să absoarbă aceste două minerale. Aici apare rahitismul. Care, coroborat cu alte boli care perturbă modul de absorbție a vitaminei D (ca de exemplu boala Celiacă, boli inflamatorii intestinale, fibroza chistică, probleme renale), cu probleme genetice de rahitism, cu faptul că locuiește într-o zonă cu mai puțin soare sau are un pigment închis al pielii, va cauza mari probleme copilului de acum, dar și adultului de mai târziu.

    Semnele rahitismului

    Caută la copilul tău semnele rahitismul și cere ajutor medical dacă:

    • are întârzieri în dezvoltare (este scund, abilitățile motorii sunt anormale);
    • are dureri în coloana vertebrală, în pelvis și în picioare;
    • are slăbiciune sau chiar crampe musculare;
    • se întâmplă des să-și fractureze oasele;
    • prezintă deformări la dinților (se formează dantura târziu, apar găuri în smalțul dinților, abcese dentare, un număr mare de carii);
    • prezintă deformări ale sistemului musculo-scheletic (craniul are o formă anormală, picioarele sunt deformate în forma literei O, osul pieptului este proeminent, coloana vertebrală este curbată, zona pelvisului este deformată);
    • senzație de furnicături în mâini și picioare, spasme, convulsii (în cazul în care s-a instalat și hipocalcemia).

    Greșelile părinților noștri în diversificare

    Odată ajuși părinți apare întrebarea dacă părinții noștri ne-au oferit ceea ce trebuia când ne-au diversificat alimentația. Oricum, ceea ce părea să fie bine atunci, s-a dovedit că nu a fost atât de grozav când am devenit adulți. Ne-au obișnuit cu gustul sărat și dulce încă de când am început să mâncam altceva decât lapte matern. La mulți dintre noi, asta s-a materializat ulterior în boli de rinichi, în retenție de lichide în sarcină sau spre bătrânețe. Zahărul adăugat de timpuriu în alimentație a dus la formarea dependenței, la obezitate sau la diabet. Nu suntem sănătoși azi dacă am fost grași și pufoși când eram mici. Chiar dacă circula vorba aceea cu „gras și sănătos“.

    Banalul măr cu biscuiți, pe care noi l-am primit încă de la 3-4 luni, astăzi se consideră total greșit. Adulții care au crescut așa manifestă azi serioase intoleranțe la gluten. Asta pentru că biscuiții, în special din grâu (gluten), se introduc cu prudentă și în cantități mici la început de diversificare a alimentației. Cam așa și cu grișul. Nu prea oferă nimic valoros prin consum, îngrașă, este plin de gluten, amidon și proteine. În niciun caz nu e bun seara, așa cum vedem că-l oferă mămicile, pe motiv că „ține de foame peste noapte“. Știai, însă, că creează sete? Și setea îl poate trezi pe bebe la fel de ușor precum foamea… În plus, oferit în cantitate mare și des, constipă.
    CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși, aferente celor două etape ale diversificării alimentației (6-9 luni, 9-12 luni)

    Ce este grișul

    Grișul este un produs care se obține prin măcinarea boabelor de grâu. Boabele de grâu sunt acoperite cu un pericarp – învelișul din 7 straturi (14% din masa totală), masa făinoasă (endosperma 83%) și embrioni sau germeni (3%). Trebuie să știi că aproape 80% din substanțele nutritive din bobul de grâu se află în înveliș și germen. Boabele de grâu germinate conțin de 10 ori mai multe substanțe nutritive, unele noi, care nu se găsesc în bob înainte de germinare! Prin măcinarea bobului de grâu se obțin mai multe produse, de diverse calități. Astfel, dacă măcinăm boabele fără să le cernem, se obține făină 100% integrală, cel mai hrănitor produs din grâu. De culoare brun-gri, făina integrală de grâu se folosește la obținerea pastelor, a pâinii integrale din grâu și a altor produse de patiserie.

    Prin cernere, se separă tărâțele (învelișul măcinat) de făina albă (endosperma sau masa făinoasă). După prima cernere se poate obține grișul. Prin cerneri succesive rezultă făina albă de grâu, de calități diferite. Produsul care iese din prima fază de măcinare a grâului dur, este grișul. Grișul este un produs derivat, care nu conține tărâțe și partea internă moale și făinoasă a bobului de grâu. Grișul obținut din grâu are cel mai mare conținut de gluten și este bogat în amidon și proteine. Cu toate că este fabricat din grâu, grișul nu are valoare nutritivă, deoarece nu conține fibre, iar vitaminele și mineralele sunt în cantități foarte mici. Drept urmare, grișul, cu lapte sau fără, nu este alimentul ideal (nici pe departe!) pentru a fi introdus în alimentația diversificată a bebelușilor la început. Și, totuși, grișul are și recomandări:

    • este bun pentru a fi consumat în boli ale tractului gatro-intestinal, fiindcă ameliorează spasmele și durerile la pacienții care suferă de ulcer și gastrită;
    • pentru că oferă repede o senzație de sațietate, grișul devine foarte bun în convalescență, după operații, mai ales că nu supraîncarcă stomacul și intestinele;
    • fiind hipercaloric, devine potrivit în stările de epuizare extremă;
    • poate fi oferit copiilor peste 1 an, dar chiar și așa nu foarte des și însoțit de alte ingrediente valoroase pentru o creștere sănătoasă – fructe de pădure, miere, fructe uscate, fulgi de porumb și ovăz, unt, scorțișoară și vanilie.

    ÎNCEARCĂ ȘI: 22 Sugestii de preparate a rețetelor pe bază de terci de OVĂZ pentru bebeluși în diversificare

    Rețete cu griș pentru bebeluși

    GRIŞ CU MĂR, MORCOV ŞI DOVLECEL
    Ingrediente:

    ▪ 1 felie subţire de dovleac de plăcintă;

    ▪ 1 măr;

    ▪ 1 morcov;

    ▪ 4‐6 linguri de griş.

    Mod de preparare:
    Felia de dovleac se curăţă de coajă, mărul se decojeşte şi se curăţă de sâmburi, morcovul se curăţă şi el. Mărul, morcovul şi dovleacul se taie în cubulețe şi se pun la fiert într‐un recipient mic cu apă puţină, cât să le acopere foarte puțin. Se lasă la fiert, iar la final se adaugă grişul, lăsându‐se încă 5 minute pe foc. 

    SPUMĂ DE MERE CU GRIŞ
    Ingrediente:

    ▪ 130 g mere;

    ▪ 16 g griş;

    ▪ 10 g zahăr;

    ▪ 200 ml apă.

    Mod de preparare:
    Merele se curăţă de coajă şi de sâmburi, se pun într‐un vas mic şi se acoperă cu apă. Se pun pe foc şi se lasă la fiert. Când sunt fierte, se scot, se scurg de apă, şi se pasează cu furculiţa. În apa în care au fiert merele se adaugă grişul şi zahărul. Se lasă să fiarbă cu totul şi când este gata se amestecă cu merele. Ulterior, când s‐a răcit compoziţia, se bate cu telul până când se obţine o textură spumoasă.

    GĂLUŞTE DE GRIŞ CU LAPTE
    Ingrediente:

    ▪ 2 ouă;

    ▪ 5 linguri de griş;

    ▪ 1 lingură de smântănă;

    ▪ 300 ml lapte;

    ▪ 1 litru de apă.

    Mod de preparare:
    Se sparg ouăle şi se foloseşte doar gălbenuşul care se freacă bine cu o lingură de smântână, până ce se obţine o spumă. Se pune apoi treptat grişul amestecând continuu, până ce se obţine o pastă destul de consistentă. Poți adăuga puţină sare. Între timp pune apa la fiert. Când aceasta clocoteşte, dă focul mic, şi pune cu lingura, uşor, găluştele, astfel încât să nu se împrăştie în apă.  Lasă la fiert. Între timp pune laptele la fiert. După ce găluştele au fiert, pune-le în laptele tocmai fiert şi mai lasă puţin la înmuiat. Se servesc micuţului calde spre fierbinţi, tăindu‐le mai mici cu linguriţa, astfel încât bebe să le poată păpa mai uşor.

    MINIPAPANAŞI FIERŢI
    Ingrediente:

    ▪ 300 g brânză proaspătă de vaci sau brânzică preparată în casă;

    ▪ 1 gălbenuş de ou;

    ▪ 3 linguri de griş;

    ▪ o linguriţă şi jumătate de zahăr brun.

    Mod de preparare:
    Amestecă brânza de vaci cu gălbenuşul de ou până când se omogenizează bine, apoi adaugă grişul şi zahărul. Compoziţia nu trebuie să fie nici foarte tare, nici prea moale, ci suficient de legată încât să poți modela cu ea biluţe.
    Modelează biluţe. Dacă este prea moale, adaugă puţin griş până când devine numai bună de modelat.
    Separat, într‐un vas, pune apă la fiert. În momentul în care a început să clocotească, adaugă biluţele şi lasă să fiarbă pentru aproximativ 15 minute. Când sunt fierţi, papanaşii se ridică la suprafaţă. Pentru a‐l încânta pe micuţul tău şi a‐l determina să mănânce, poţi orna papanaşii cu iaurt și dulceaţă de vişine făcută în casă.

    TERCI DIN GRIȘ CU SUC DE MORCOVI
    Ingrediente:

    ▪ 2 linguri de griș;

    ▪ 1 pahar cu lapte;

    ▪ 2 linguri suc de morcov proaspăt stors;

    ▪ 1 linguriță cu zahăr;

    ▪ ½ de linguriță cu unt

    ▪ sare.

    Mod de preparare:
    Pune un vârf de cuțit de sare în lapte și adu-l la punctul de fierbere. Adaugă grișul în ploaie și fierbe 10-15 minute la foc mic, amestecând mereu. Când grișul este fiert, adaugă zahărul și untul, iar după ce se răcorește, toarnă peste sucul de morcov și amestecă bine.
    CITEȘTE ȘI DESPRE: Glutenul la bebeluși – Periculos sau NU?

    MULTUMESC CĂ AI CITIT PÂNĂ LA FINAL!

    DĂ-NE LIKE ȘI DISTRIBUIE ARTICOLUL CA SĂ AFLE ȘI ALȚI PĂRINȚI!

    CREȘTEM ÎMPREUNĂ!

    Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

    IMPORTANT: Informatiile din acest articol sunt niste recomandari cu caracter facultativ si informativ, care nu inlocuiesc indicatiile date de medicul pediatru care urmareste evolutia copilului tau. Cunoscand aspectele individuale ale dezvoltarii copilului, acesta ar fi cel mai in masura sa iti ofere sfaturi specifice.

    Autor: Laura Udrea - redactor, Toate drepturile rezervate Clubulbebelusilor.ro (c) 2022

    Data publicare: septembrie 9, 2019 8:25 am | Data modificare: ianuarie 14, 2022 8:10 am

    Articol anterior: « La ce oră trebuie să adoarmă un copil | Ora potrivită de culcare
    Articolul urmator: Găluște pufoase. Rețeta secretă ca să iasă perfect »

    Citeste si :

    Bebelusul are nevoie de grasimi ?
    Grasimile sunt esentiale pentru bebelusi deoarece au un rol important in dezvoltarea creierului, a sistemului nervos si a ochilor. Alaturi […]
    OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută
    Cea mai bună sursă de Omega-3 este peștele. Dacă nu se regăsește în farfuria voastră de 2-3 ori pe săptămână, […]
    retete-quinoa-bebelusi-diversificare
    10 idei de rețete cu QUINOA în alimentația bebelușilor, simple și rapide, savuroase și hrănitoare
    Odată cu creșterea consumului de alternative pentru cereale (sunt hrănitoare, ușor de cultivat, nu conțin gluten), quinoa și-a câștigat popularitatea, […]
    Ciulama de pui pentru copii
    Ciulama de pui pentru copii | Rețeta sănătoasă
    Internetul abundă de rețete care se recomandă a fi pentru copii. Unele mai nepotrivite decât altele din cauza ingredientelor care […]
    banana-bread-retete-copii
    BANANA BREAD – checul cu banane pe post de îndulcitor!
    Banana bread sau checul cu banane nu este o prăjitură uscată, ci umedă, pufoasă, dulce și parfumată, aromă pe care […]
    Cand se introduc cerealele pe baza de grau la bebelusi
    Cand se introduc cerealele pe baza de grau la bebelusi?
    Cerealele pe baza de grau nu reprezinta unele din primele alimente solide ale bebelusului deoarece prezinta risc de alergii datorita […]

    Bara principală

    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Nume copii
    Alăptarea
    Diversificarea
    Rețete copii
    Familie și copii
    • Șocul anafilactic. Primul ajutor împotriva unei reacții alergice severe la copil
      Șocul anafilactic. Primul ajutor împotriva unei reacții alergice severe la copil
    • CREȘA pentru BEBE - Abandon sau socializare?
      CREȘA pentru BEBE - Abandon sau socializare?
    • Bebelușul de 1 AN - Controlul medical de rutină, la ce să te aştepţi
      Bebelușul de 1 AN - Controlul medical de rutină, la ce să te aştepţi
    • Aducerea acasă a nou-născutului ❤ 9 aspecte esențiale pe care părinții e bine să le cunoască
      Aducerea acasă a nou-născutului ❤ 9 aspecte esențiale pe care părinții e bine să le cunoască
    • Repere în dezvoltarea optimă a limbajului copilului de 0-3 ani, cum stimulăm vorbirea la copii
      Repere în dezvoltarea optimă a limbajului copilului de 0-3 ani, cum stimulăm vorbirea la copii
    Calitatea informatiilor este pe primul loc deoarece cei mici sunt pe primul loc.

    Footer

    Despre noi

    Clubulbebelusilor.ro este, din 2011, una din cele mai importante resurse online pentru părinții din România. Ce găsești la noi? Tot ce ai nevoie!

    Aspirantele la statutul de mamă, viitoarele, proaspetele și actualele mame pot găsi articole de actualitate despre sarcină, naștere, îngrijirea nou-născutului și a sugarului, evoluția normala a bebelușului, alăptare, diversificare, alimentație sănătoasă, activități educative în cadrul familiei dar și multe articole de parenting modern, educație empatică și respect reciproc. 

    citeste aici mai multe despre noi

    Informatii

    • Termeni si conditii
    • Confidentialitate
    • Cookies
    • Contact
    • Calculatoare
      • Calculator Sarcina
      • Calculator Ovulatie
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Calculator Nume Norocos
    • Sarcina
      • Simptome sarcina
      • Alimentatie sarcina
      • Sarcina pe saptamani
      • Trimestre sarcina
      • Nume copii
    • Pregatire Nastere
      • Despre travaliu
      • Bagaj maternitate
      • Nastere naturala
      • Cezariana
      • Ora magica
      • Lauzia
    • Bebelusii
      • Nou nascut
      • Puseuri crestere
      • Bebe pe luni
      • Primul an
      • Colici
      • Bebe plange
      • Botezul
      • Somn bebe
      • Dintii de lapte
    • Alimentatie
      • Bebelusi alaptati
      • Hranirea cu lapte praf
      • Diversificarea clasica
      • Autodiversificarea BLW
      • Retete bebe
      • Alimentatie sanatoasa
      • Vitamina D
      • Intarcarea

    Categorii

    • Sarcina
    • Nasterea
    • Bebelusul
    • Alaptarea
    • Diversificarea
    • Retete bebelusi
    • Mama
    • 1-3 ani
    • 3-6 ANI
    • Stiri pentru parinti

    Parteneri

    desprecopii.com
    depositphotos.com

    Setari politica cookies

    Informatiile de pe site-ul Clubulbebelusilor.ro au caracter informativ si nu inlocuiesc recomandarile date de medicii specialisti.

    Copyright © 2022 · Clubul Bebelusilor · Toate drepturile rezervate.

    MENIU
    • Sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Calculator Sarcina si Nastere
      • Semne sarcina
      • Alimentația în sarcină
      • Despre sarcina
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Trimestre de sarcină
      • Nume de copii
      • Lista nume baieti si fete
      • Nume norocos copii
      • Infectii la gravide
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Sexul copilului
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Calculator Ovulatie – Perioada Fertila
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • Preconceptia
    • Nasterea
      • Povești de Naștere
      • Sarcina pe Luni
      • Bagajul de maternitate
      • Pregătirea nașterii
      • Travaliul
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Recuperarea după naștere
      • Nou Născutul
      • Jurnal de sarcină
      • Nașterea la Regina Maria
    • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Trusa de urgență de acasă
      • Bebelușul pe luni
      • Puseuri de Creștere
      • Botezul ortodox
      • Alimentatia bebelusului
      • Febra la copii
      • Sănătatea bebelușului
      • Răceala la copii
      • Colici la Bebeluși
      • Dezvoltare bebeluși
      • Vacanta cu bebe
      • Totul despre bebeluși
      • Dinții de lapte
      • Ingrijirea bebelușului
      • Dermatita atopica la bebeluși
      • Protecția solară la copii
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Purtarea bebelusului
      • Despre Vaccinuri
      • Jucarii bebelusi
      • Hranirea cu lapte praf
      • Pentru bebelusi
      • Primele 1000 de zile
      • Filmulete bebelusi
      • Bebelușul pe luni
    • Burtici Fericite
    • Alaptarea
      • Despre laptele matern
      • Alăptarea la început
      • Alimentația în alăptare
      • Probleme in alaptare
      • Bebeluși alăptați
      • Sprijin pentru alăptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
      • Importanta accesoriilor in alaptare
    • Diversificarea
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Retete diversificare
      • Fructele la bebelusi
      • Legumele la bebelusi
      • Cerealele la bebelusi
      • Introducerea Proteinelor
    • Retete bebelusi
      • Retete diversificare 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Retete copii 1 an
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Retete fara foc (raw)
      • Deserturi copii
      • Retete diverse
      • Retete in timpul sarcinii
      • Retete de Sarbatori
      • Retete cu Babycook
      • Retete Pap Tot
    • 1-3 ani
      • Alimentatie copii
      • Imunitate copii
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Ingrijirea copilului mic
      • Activitati educative
      • Sanatate copii
      • Alergii la copii
      • Boli contagioase
      • Siguranta copilului
      • Trecerea la olita
      • Dezvoltarea limbajului
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
    • 3-6 ANI
      • Alimentatie sanatoasa
      • Obezitatea la copii
      • Comportament
      • Povesti pentru copii
      • Lectura de seara
      • Unde mergem cu copiii
      • Rugaciuni copii
      • Poezii romanesti
      • Cantece pentru copii
      • GRIPA la copii
      • Homeopatia in sezonul rece
      • Colinde de Craciun
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Evenimente
      • Actiuni umanitare
      • Concursuri
    • Ghidul Mamelor
    • Mama
      • Utile pentru PĂRINȚI
      • Familie si Copii
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Ghidul Mamelor
      • Educatie copii
      • Sanatate in bucatarie
      • Ghidul legislativ al gravidei
      • Viata de cuplu
      • Îmbrățișările HUGGIES
      • Mame care ne inspira
      • Stiri
      • Parinti celebri
    • Facebook Clubul Bebelusilor