Sfecla rosie si spanacul sunt doua alimente deosebit de importante in alimentatia celui mic. Beneficiile lor sunt renumite. Totusi exista si o serie de probleme in ceea ce le priveste, pe care este bine sa le cunosti in asa fel incat sa minimizezi posibilele riscuri. Sfecla rosie si spanacul sunt recomandate și introduse in alimentatia copiilor datorita continutului bogat in fier. Se stie ca dupa varsta de 6 luni bebelusii pierd din rezervele de fier cu care s-au nascut si sunt predispusi anemiei feriprive (prin lipsa de fier).
In prezent nu se mai recomanda o anumita schema de introducere a alimentelor solide in meniul bebelusului, deci se poate incepe diversificarea cu orice aliment in cazul unui copil sanatos. Cu toate acestea, sfecla rosie si spanacul sunt potrivite a fi introduse incepand cu varsta de 8-9 luni a bebelusului si nu pot fi administrate in cantitate nelimitata. Afla in randurile de mai jos care sunt motivele.
Sfecla rosie este un aliment medicament
Disponibila tot timpul anului, datorita rezistentei sale indelungate, sfecla contine numerosi antioxidanti. Desigur, cea mai sanatoasa si mai bogata in principii active este sfecla cruda, insa gustul ei este destul de greu de tolerat de catre copii. O alta varianta de gatire acceptabil este fierberea, dar doar in coaja si doar pana cand se inmoaie. Sfecla contine vitamine (C, A, B1, B2), fibre, flavonoide si betalaina, care sunt importante remedii antitumorale.
Ea mentine elasticitatea vaselor de sange, previne tulburarile oculare, are efect detoxifiant, combate aciditatea gastrica crescuta si hipertensiunea. Este deosebit de utila in tratarea anemiei feriprive deoarece contine nu numai fier ci si magneziu si vitamina B6, esentiale pentru asimilarea acestui oligoelement. Mai mult, sfecla rosie stimuleaza formarea de hematii la nivelul maduvei osoase. Este un puternic energizant si revigorant. Ea ofera mancarii un gust dulceag, agreeat de majoritatea bebelusilor. Totusi, medicii nu recomanda sa se administreze sfecla rosie decat de maxim 2 ori pe saptamana in alimentatia bebelusului de pana la 1 an.
Avantajele pe care le presupune consumul de sfecla sunt contracarate, in cazul bebelusilor, de faptul ca sfecla este unul dintre alimentele care au capacitatea de a inmagazina o cantitate mare de nitrati si nitriti. Acestia sunt deosebit de toxici pentru bebelusi. Mai mult decat atat, sfecla rosie este ca un „burete” care absoarbe in cantitate mare pesticidele si reziduurile de pesticide din sol. De aceea, medicii nu recomanda administrarea de suc de sfecla crud si ne sfatuiesc sa evitam sa folosim apa in care a fiert sfecla.
CITEȘTE ȘI:
Supa crema de spanac pentru bebelusi
Sufleu de spanac pentru bebelusi
Sufleu de sfecla rosie pentru copii
Ciorba de sfecla
Beneficiile spanacului in alimentatia copilului
Spanacul este o leguma care, in zua de azi, este disponibila tot timpul anului. In piata sau in supermarket, frunzele de spanac arata tentant. Atunci cand cumperi spanac trebuie sa il alegi pe cel cu frunze mai mici, tinere si fragede. Spre deosebire de alte vegetale, carora gatirea le diminueaza din beneficii, spanacul este recomandat sa fie gatit. Se pare ca o jumatate de cana de spanac fiert ofera mai multe beneficii decat o cana de spanac crud. Mai sanatos decat atat este sucul de spanac crud.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Idei pentru mese sănătoase
Dintre beneficiile sale enumeram imbunatatirea vederii, reglarea tensiunii arteriale, efect tonifiant asupra musculaturii si a organismului ca intreg, combate cataracta, reduce placile ateromatoase si scade riscul de atac de cord, ajuta la remineralizarea osoasa si actioneaza impotriva ulcerului. Contrar opiniei generale ca plantele verzi nu pot asigura necesarul de proteine, spanacul este o planta bogata in proteine si o buna sursa de minerale, vitamine, fitonutrienti si pigmenti. Spanacul contine potasiu, zinc, magneziu, mangan, calciu si fier. Este bogat in antioxidanti, in special betacaroten. Acidul lipoic din spanac actioneaza sinergic cu vitaminele C si E. Desi contine o cantitate mare de calciu, acesta nu se absoarbe din cauza continutului mare de acid oxalic. Contine doua substante cu rol antiinflamator, neoxantina si violaxantina. CITEȘTE ȘI: OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Se crede ca spanacul ajuta semnificativ la combaterea anemiei, insa aceasta este o afirmatie doar partial adevarata.
Acidul oxalic pe care il contine blocheaza absorbtia de calciu. Acelasi acid oxalic, in combinatie cu cantitatea mare de calciu continuta de frunzele de spanac blocheaza absorbtia fierului. Asadar spanacul trebuie administrat in hrana copiilor in cantitati limitate, nu mai des de o data pe saptamana in cazul bebelusilor. O alta problema in ceea ce priveste spanacul este aceea ca frunzele tind sa fie intens stropite pentru a indeparta daunatorii care afecteaza productia si aspectul comercial al frunzelor.
De aceea frunzele trebuie spalate individual, pe ambele fete. Exista totusi reziduuri de pesticide pe care spalarea normala nu este capabila sa le indeparteze si care, in cantitate mare, il pot afecta pe copil. Iata, deci, inca un motiv pentru care nu e bine sa exagerezi cu administrarea spanacului la bebelus. Fibrele pe care le contine pot fi insa de mare ajutor in cazul copiilor predispusi la constipatie. CITEȘTE ȘI: Grăsimi bune de care au nevoie copiii
Tu cat de des ii dai copilului tau sa manance spanac? Alegi o sursa anume de spanac, sau cumperi si din piata si din supermarket? Cum pregatesti sfecla ca sa fie pe placul celui mic si ca acesta sa beneficieze de cat mai multe dintre principiile sale nutritive?
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.