Spre deosebire de laptele de vaca care se recomanda a fi introdus dupa varsta de 1 an, lactatele precum iaurtul si branza de vaci pot fi introduse si mai devreme deoarece sunt sortimente mai usor de digerat care contin culturi de bacterii vii ce ajuta bebelusul sa-si formeze o floara intestinala sanatoasa.
Cand se introduce branza de vaci in alimentatia bebelusului?
RECOMANDARI: Branza poate fi introdusa in alimentatia bebelusului intre 7-9 luni, unii pediatri recomandand introducerea ei chiar mai tarziu in functie de evolutia copilului, branza fiind o sursa buna de calciu si proteine necesare pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Lactatele sunt alimente complete deoarece contin cele 3 categorii principale de substante nutritive: proteine, glucide si lipide, alaturi de vitaminele A, D, E si B si minerale precum: calciu, fosfor, zinc si fier. Calciul din lactate este usor de absorbit prin prezenta concomitenta a vitaminei D. Totodata, acidul lactic din iaurt si branzeturi solubilizeaza calciul si il face mai usor de asimilat de intestinal subtire. Lactatele contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor prin aportul de proteine de inalta calitate ce contin toti aminoacizii esentiali necesari cresterii, intretinerii si refacerii tesuturilor si organelor. Vezi și: Reteta branza calcica de casa pentru bebelusi
Cum sa alegi branza de vaci:
La inceputul diversificarii cumpara branza de vaci proaspata nedegresata, fara adaos de smantana. Evita cremele de branza cu adaosuri de zahar, arome, gelatina si indulcitori artificiali. Nu uita ca bebelusii au nevoie de grasimi, asa ca alege sortimente de branza nedegresata. Branzeturile recomandate in alimentatia copiilor sunt: branza proaspata de vaci, parmezanul, cascaval normal, neafumat, ementaler, mozzarella, ricotta, cheddar, camembert. Cumparale intodeauna branza din magazine specializate si nu din piata sau de la vanzatorii ambulanti.
Cum se pregateste branza la bebelusi:
Branza este un aliment simplu si convenabil pentru copii putand fi servita ca aperitive alaturi de cubulete de legume, cand copilul a inceput sa mestece bine, la masa de la ora 10 sau 17. Ca o alternativa la branza de vaci, pediatrii recomanda branza calcica.
Reteta branza calcica pentru bebelusi
Pentru prepararea ei ai nevoie de: 250 ml lapte integral si 2 tablete de calciu lactic. Cand laptele incepe sa fiarba se pun cele 2 tablete de calciu lactic. Tabletele ar putea fi inlocuite cu success de cateva picaturi de zeama de lamaie sau o linguta de iaurt. In continuare vei lasa laptele sa fiarba pana cand se branzeste. Cantitatea de branza obtinuta este suficienta pentru 2 portii.
Dupa varsta de 1 an poti introduce in alimentatia copilului si alte sortimente de branza precum: cascavalul, mozzarella, telemeaua, ementaler, gouda, cheddar, ricotta, parmezan. Acestea sunt introduse mai tarziu deoarece sunt preparate din lapte cu adaos de sare.
Asocieri corecte ale branzei cu alte alimente:
Branza se asociaza bine cu celalate lactate, cu cereale, ou, legume. Afla cand se introduc si alte alimente bogate in proteine in alimentatia bebelusului tau. In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce