Ficatul de pui este o sursa excelenta de fier. In 100 grame de ficat de pui se gasesc intre 7-12 grame de fier. Este important ca din luna a 7–8 a, bebelusul sa primeasca alimene bogate in fier care il feresc de anemie. In mod normal, bebelusul are la nastere rezerve de fier suficiente pentru primele 3-5 luni. Isi va suplimenta aceste rezerve cu putin fier din fructe si legume. Deja la 6 luni rezervele sunt epuizate si este necesar un aport de fier.
Cand se introduce ficatul de pui in alimentatia bebelusului?
RECOMANDARI: Ficatul de pui poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 8-10 luni sau dupa ce s-a introdus carnea si galbenusul de ou.
Calitatile nutritionale ale ficatului de pui in almentatia copiilor
Ficatul de pui contine cantitati mari de vitamina A si D si vitamina B12 si este o sursa buna de proteine. O cantitate insuficienta de vitamina A ar putea provoca intarzieri de crestere la copii, piele uscata si tulburari de vedere, in special nocturna. De asemenea vitamina A creste rezistenta la infectii, in special in sezonul rece. Vitamina D este o vitamina esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor fiind necesara pentru absorbtia calciului si fixarea lui in oase. Vitamina D alaturi de vitaminele A si C stimuleaza si intaresc sistemul imunitar.
Ficatul de pui este una din sursele cele mai bogate in fier, zinc si seleniu, minerale cu rol important in stimularea imunitatii. Ficatul de pui nu ar trebui sa lipsesca din alimentatia copilului. Vitamina B12 este necesara formarii globulelor rosii din sange si functionarii sistemului nervos.
Ficatul de pui previne anemia prin continutul ridicat de fier.
Fierul din ficatul de pui (fierul hemic) se absoarbe in proportie de 10-30% fata de fierul din legume sau cereale (fierul nonhemic) a carui absorbtie este de doar 2-10%.
Cum sa alegi ficat de pui bun?
Cumpara intotdeauna ficat proaspat, vrac sau ambalat si nu congelat. Verifica cu mare atentie termenul de valabilitate deoarece ficatul este un aliment care se altereaza foarte usor. Ideal ar fi sa il gatesti cu cel mult 2 zile inaintea datei de expirare. Nu recongela niciodata ficat, carne de orice fel, peste sau alimente care au fost anterior congelate.
Cum se pregateste ficatul de pui pentru bebelusi:
Ficatul de pui se introduce in alimentatia bebelusui dupa carne si galbenusul de ou. Il vei introduce treptat, pentru a verifica toleranta, desi alergiile la ficat de pui sunt foarte rare. Ficatul se fierbe separat si se va introduce in piureul de legume un cubulet mic care va fi mixat bine cu restul legumelor. Intreaba pediatrul copilului tau care este cantitatea de ficat de pui recomandata copilului tau avand in vedere varsta la care introduci acest aliment.
In alimentatia bebelusului ficatul de pui se pregateste prin fierbere in oala de inox, la cuptor, la aparatul cu aburi. Ficatul trebuie gatit cel putin o ora pana cand acesta nu mai are nici o urma de roz. Sau poti incerca sa prepari pate de ficat in casa.
Asocieri corecte ale ficatului de pui cu alte alimente:
Ficatul se asociaza bine cu cereale, legume si verdeturi pentru aportul de glucide si fibre. Cu alimente bogate in vitamina C (salate) crescand absorbtia fierului.
Afla cand se introduc si alte alimente bogate in proteine in alimentatia bebelusului tau:
Galbenusul Carnea Ficatul de pui Iaurtul Branza de vaci Albusul Pestele
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Fructele Cerealele Legumele Proteinele
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni
Diversificarea – Tabelul alimentelor
Idei pentru un copil mofturos
Reteta ficat de pui bebe 7 luni
Conopida cu ficatei de pui de la 8 luni
Ficatul de pui este o sursă excelentă de fier, vitamina A, B12, proteine, și colină, esențiale pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Trebuie oferit în cantități moderate și bine gătit.