Orice mama isi doreste ca micutul ei sa creasca sanatos si sa se dezvolte armonios, alimentatia copilului reprezentand o preocupare importanta. La un anumit moment aproximativ 50% din copii devin ceea ce numim “mofturosi” manifestand fie preferinta doar pentru o anumita grupa alimentara, fie avand preferinte total diferite de la o zi alta sau desi a inceput sa manance cu placere un fel de mancare se opreste brusc si refuza sa mai manance. Si lista momentelor de mofturi la masa poate continua.
Copii cu varsta de 1-3 ani invata sa manance dar si sa-si dezvolte personalitatea. Dupa inceperea diversificarii copiii devin familiarizati cu diverse gusturi si arome si incep, de cele mai multe ori in jurul varstei de 1 an, sa-si exprime preferinta pentru alimentele care le cunosc cele mai bine sau care le plac cel mai mult. Din pacate daca ar fi hraniti doar cu alimente care le cunosc cel mai bine sau care le plac cel mai mult ar insemna sa manance, cu titlu de exemplu, doar iaurt sau fructe.
In timpul diversificarii deseori se va intampla ca bebelusul sa refuze anumite alimente. Este important ca tu sa nu renunti si sa revii peste 2-3 saptamani din nou cu acel aliment pana cand se va arata incantat de gustul lui. Daca nici atunci nu reusesti incearca sa-l introduci din nou peste un anumit interval in asociere cu alimentele lui preferate. Inainte de a decide ca bebelusul tau nu prefera un anumit aliment este important sa il oferi de cel putin 5-6 ori.
Refuzul unui aliment nu inseamna neaparat un copil mofturos. Copiii isi iubesc parintii si vor sa le faca pe plac insa au propriile preferinte si este bine sa fie asa. Atunci cand copilul refuza un aliment sau un fel de mancare pe care l-a acceptat anterior poate insemna doar ca nu ii era foame.
Potrivit studiilor in domeniu preferintele pentru produsele din carne sau peste se pot mosteni in timp ce preferintele pentru fructe, legume si dulciuri pot fi influentate de familie. Asadar bebelusuii vor prefera legumele doar daca li se ofera. Din pacate acelasi lucru este valabil si pentru dulciuri. Cu cat acestea se ofera mai devreme in alimentatia copilului cu atat mai repede se dezvolta gustul pentru alimente de acest tip care va duce in foarte scurt timp la o alimentatie necorespunzatoare si care va lipsi copilul de nutrienti esentiali pentru crestere.
Iata si cateva motive pentru care copilul face mofturi la masa:
- Copilul are obiceiul sa ciuguleasca cate ceva din ora in ora sau chiar mai des sau nu au trecut cel putin 2 ore de la ultima gustare asa ca el se simte satul si refuza sa manance.
- Copilul nu este antrenat in activitati care sa-i consume energia sau nu este scos la aer cel putin 30 de minute zilnic.
- Masa urmeaza sa aiba loc si el este prins intr-o activitate care ii place foarte mult si care doreste sa nu se termine.
- Mancarea nu este buna la gust sau are un aspect care nu ii este pe plac.
- Copilul este bolnav sau are o stare emotionala nu prea buna.
- Are loc eruptia dentara.
- In casa nu este o temperatura corespunzatoare.
- Atmosfera de la masa este una tensionata.
Cateva idei pentru un copil mofturos:
- Chiar daca ti-ai propus un program bine structurat de 3 mese principale pe zi si 2 gustari incearca sa fii si flexibila. De exemplu fructele se pot manca si primele la micul dejun sau dupa somnul de dupa amiaza si nu doar la gustarea de la ora 10. Sau supa cu galuste poate fi oferita si la cina nu neaparat la pranz.
- La mesele principale serveste cel putin 3 alimente diferite;
- Asociaza alimente noi cu cele familiare sau cu cele aflate totul preferintelor copilului;
- Nu forta copilul, incearca sa zambesti chiar si atunci cand refuza cu indarjire mancarea;
- Nu renunta sa ii oferi un aliment decat dupa ce ai incercat de cel putin 5-6 ori;
- Incearca sa previi obiceiuri proaste, acela de ai promite la sfarsitul fiecarei mese dulciuri, si incearca sa creezi comportamente sanatoase;
- Evita sa transformi masa intr-o sesiune de negocieri si promisiuni indeplinite daca va manca. Aceste tehnici creeaza obiceiuri nesanatoase si functioneaza doar pentru scurt timp;
- Daca de cand a inceput masa tot ce s-a intamplat a fost sa-l rogi sa ia macar o bucatica, mai bine renunta. Ofera-i un pahar cu apa si lasa-l pe el sa te anunte cand ii este foame.
- Lasa copilul sa decida cat trebuie sa manance. Este normal ca bebelusul sa manance mai mult la o masa si mai putin la alta. Tu poti controla unde, cum si cand mananca. Invatarea copilului sa manance doar la masa sau in locul special amenajat de va scuti de multe griji pe viitor.
- Incearca regula lui „UNU” – un singur aliment sau desert la alegere pe zi;
- Copilul va imita ce vede la voi asa ca purtati-va ca un model pentru el. Experimentati mancaruri noi si sanatoase si aratati-va foarte incantati de gustul lor. O atentia mai mare trebuie indreptata catre calitatea meselor si nu fata de marimea portiilor.
Te-ar mai putea interesa:
Diversificarea – De ce nutritie adecvata ?
Ce beneficii aduc fructele si legumele?
Prima masa a bebelusului
Cand se introduce laptele de vaca ?
Importanta fierului in alimentatia copiilor
3 comportamente ale bebelusilor la masa
Metode moderne de diversificare a alimentatiei
Bebelusul are nevoie de grasimi ?
Cand se introduce laptele de vaca in alimentatie copilului?
Greseli obisnuite la inceputul diversificarii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.