Pestele reprezinta un aliment usor de digerat si foarte nutritiv, fiind o sursa buna de proteine de calitatea I care contin toti aminoacizii esentiali, de vitaminele A,D,E,B12 si minerale precum fosfor, iod si potasiu.
Cand se introduce pestele in alimentatia bebelusului?
RECOMANDARI: Pestele poate fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 1 an, avand risc alergenic ridicat. Cu toate acestea, de indata ce a fost testata toleranta, pestele fiind un aliment superior ar trebui sa faca parte constant din alimentatia copilului tau. In ceea ce priveste fructele de mare acestea sunt recomandate copiilor cu varsta de cel putin 3 ani.
Grasimea din peste este o sursa bogata de acizi grasi nesaturati si acizi grasi esentiali (omega 3 si omega 6) care nu pot fi produsi de organism si trebuiesc adusi prin alimentatie. Pestele gras contine vitamina D, esentiala in absorbtia si fixarea calciului.
Deoarece apele in care traiesc pestii pot fi contaminate cu substante toxice, dioxina si mercur, implicit apare intrebarea daca nu cumva efectele benefice ale consumului de peste sunt anulate de prezenta acestor substante.
Cum sa alegi peste bun?
Diversificarea cu peste a bebelusilor presupune introducerea in alimentatie de peste alb precum: salau, dorada, pastrav (mai rar deoarece contine multe oase) si mai tarziu peste gras precum somonul sau halibutul.
Cumpara peste proaspat, nu congelat. Fileurile de peste ar trebui sa fie ferme si lucioase, de o culoare alb – rozalie. Pestele intreg proaspat are carnea ferma, bronhiile lucioase si rosii, solzii netezi iar burta nu este umflata. Daca intentionezi sa congelezi peste intreg trebuie mai intai sa-I scoti intestinele.
Cum se pregateste pestele pentru bebelusi?
Pestele se gateste foarte usor in cuptor (timp de 40-60 de minute) sau la aparatul cu aburi ( timp de 20-30 de minute) alaturi de legume precum cartof alb, dovlecel, orez sau mamaliga.
Asocieri corecte ale pestelui cu alte alimente:
Pestele se asociaza bine cu legume si cereale. Recomandarea noastra: Reteta de cartofi taranesti cu rozmarin si file de salau la cuptor.
Afla cand se introduc si alte alimente bogate in proteine in alimentatia bebelusului tau:
Galbenusul Carnea Ficatul de pui Iaurtul Branza de vaci Albusul Pestele
Te-ar mai putea interesa:
Alimentatia copiilor dupa varsta de 1 an
Importanta lactatelor in alimentatia copiilor
Cauzele alergiilor alimentare
Care sunt cele mai cunoscute alergii alimentare ?
Cum obtii mai multi nutrienti ?