Când vine vorba despre cerealele potrivite de introdus în alimentația în curs de diversificare a unui bebeluș, grișul pierde la puncte în favoarea ovăzului și a orezului. Motivele sunt simple: nu este un aliment deloc echilibrat, fiind lipsit de vitamine, conține gluten și împiedică absorbția calciului, favorizând rahitismul. Cu toate acestea, nu puține sunt mămicile care comentează pe grupuri că aceste motive nu le vor opri să-și hrănească bebelușii cu griș cu lapte, mai ales că așa am crescut și noi, și „numai rahitici nu am fost“… Hai să vedem ce e acela rahitism și de ce e așa de pus la colț grișul!
Rahitismul nu are nicio legătură cu greutatea. Sau cu faptul că este gras și pufos cel care consumă griș. Rahitismul este o boală întâlnită în copilărie, o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are ca rezultat oase moi sau slăbite în cazul copiilor. O să spui probabil că va crește și se va stabiliza vitamina D, dar aici e marea greșeală: copiii au cel mai mare risc de rahitism, pentru că sunt în creștere, iar densitatea osoasă, adică oasele tari și puternice, se formează între 6 și 36 de luni.
Ca să înțelegi toată amploarea acestei probleme, trebuie să mai știi că lipsa vitaminei D din organism produce tulburări în metabolismul unor minerale foarte importante – calciul și fosforul. Fără vitamina D, organismul nostru nu poate să absoarbă aceste două minerale. Aici apare rahitismul. Care, coroborat cu alte boli care perturbă modul de absorbție a vitaminei D (ca de exemplu boala Celiacă, boli inflamatorii intestinale, fibroza chistică, probleme renale), cu probleme genetice de rahitism, cu faptul că locuiește într-o zonă cu mai puțin soare sau are un pigment închis al pielii, va cauza mari probleme copilului de acum, dar și adultului de mai târziu.
Semnele rahitismului
Caută la copilul tău semnele rahitismul și cere ajutor medical dacă:
- are întârzieri în dezvoltare (este scund, abilitățile motorii sunt anormale);
- are dureri în coloana vertebrală, în pelvis și în picioare;
- are slăbiciune sau chiar crampe musculare;
- se întâmplă des să-și fractureze oasele;
- prezintă deformări la dinților (se formează dantura târziu, apar găuri în smalțul dinților, abcese dentare, un număr mare de carii);
- prezintă deformări ale sistemului musculo-scheletic (craniul are o formă anormală, picioarele sunt deformate în forma literei O, osul pieptului este proeminent, coloana vertebrală este curbată, zona pelvisului este deformată);
- senzație de furnicături în mâini și picioare, spasme, convulsii (în cazul în care s-a instalat și hipocalcemia).
Greșelile părinților noștri în diversificare
Odată ajuși părinți apare întrebarea dacă părinții noștri ne-au oferit ceea ce trebuia când ne-au diversificat alimentația. Oricum, ceea ce părea să fie bine atunci, s-a dovedit că nu a fost atât de grozav când am devenit adulți. Ne-au obișnuit cu gustul sărat și dulce încă de când am început să mâncam altceva decât lapte matern. La mulți dintre noi, asta s-a materializat ulterior în boli de rinichi, în retenție de lichide în sarcină sau spre bătrânețe. Zahărul adăugat de timpuriu în alimentație a dus la formarea dependenței, la obezitate sau la diabet. Nu suntem sănătoși azi dacă am fost grași și pufoși când eram mici. Chiar dacă circula vorba aceea cu „gras și sănătos“.
Banalul măr cu biscuiți, pe care noi l-am primit încă de la 3-4 luni, astăzi se consideră total greșit. Adulții care au crescut așa manifestă azi serioase intoleranțe la gluten. Asta pentru că biscuiții, în special din grâu (gluten), se introduc cu prudentă și în cantități mici la început de diversificare a alimentației. Cam așa și cu grișul. Nu prea oferă nimic valoros prin consum, îngrașă, este plin de gluten, amidon și proteine. În niciun caz nu e bun seara, așa cum vedem că-l oferă mămicile, pe motiv că „ține de foame peste noapte“. Știai, însă, că creează sete? Și setea îl poate trezi pe bebe la fel de ușor precum foamea… În plus, oferit în cantitate mare și des, constipă.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși, aferente celor două etape ale diversificării alimentației (6-9 luni, 9-12 luni)
Grișul la bebeluși – Informații generale
Grișul este un produs care se obține prin măcinarea boabelor de grâu. Boabele de grâu sunt acoperite cu un pericarp – învelișul din 7 straturi (14% din masa totală), masa făinoasă (endosperma 83%) și embrioni sau germeni (3%). Trebuie să știi că aproape 80% din substanțele nutritive din bobul de grâu se află în înveliș și germen. Boabele de grâu germinate conțin de 10 ori mai multe substanțe nutritive, unele noi, care nu se găsesc în bob înainte de germinare! Prin măcinarea bobului de grâu se obțin mai multe produse, de diverse calități. Astfel, dacă măcinăm boabele fără să le cernem, se obține făină 100% integrală, cel mai hrănitor produs din grâu. De culoare brun-gri, făina integrală de grâu se folosește la obținerea pastelor, a pâinii integrale din grâu și a altor produse de patiserie.
Prin cernere, se separă tărâțele (învelișul măcinat) de făina albă (endosperma sau masa făinoasă). După prima cernere se poate obține grișul. Prin cerneri succesive rezultă făina albă de grâu, de calități diferite. Produsul care iese din prima fază de măcinare a grâului dur, este grișul. Grișul este un produs derivat, care nu conține tărâțe și partea internă moale și făinoasă a bobului de grâu. Grișul obținut din grâu are cel mai mare conținut de gluten și este bogat în amidon și proteine. Cu toate că este fabricat din grâu, grișul nu are valoare nutritivă, deoarece nu conține fibre, iar vitaminele și mineralele sunt în cantități foarte mici. Drept urmare, grișul, cu lapte sau fără, nu este alimentul ideal (nici pe departe!) pentru a fi introdus în alimentația diversificată a bebelușilor la început. Și, totuși, grișul are și recomandări:
- este bun pentru a fi consumat în boli ale tractului gatro-intestinal, fiindcă ameliorează spasmele și durerile la pacienții care suferă de ulcer și gastrită;
- pentru că oferă repede o senzație de sațietate, grișul devine foarte bun în convalescență, după operații, mai ales că nu supraîncarcă stomacul și intestinele;
- fiind hipercaloric, devine potrivit în stările de epuizare extremă;
- poate fi oferit copiilor peste 1 an, dar chiar și așa nu foarte des și însoțit de alte ingrediente valoroase pentru o creștere sănătoasă – fructe de pădure, miere, fructe uscate, fulgi de porumb și ovăz, unt, scorțișoară și vanilie.
ÎNCEARCĂ ȘI: 22 Sugestii de preparate a rețetelor pe bază de terci de OVĂZ pentru bebeluși în diversificare
Rețete cu griș pentru bebeluși
GRIŞ CU MĂR, MORCOV ŞI DOVLECEL
Ingrediente:
▪ 1 felie subţire de dovleac de plăcintă;
▪ 1 măr;
▪ 1 morcov;
▪ 4‐6 linguri de griş.
Mod de preparare:
Felia de dovleac se curăţă de coajă, mărul se decojeşte şi se curăţă de sâmburi, morcovul se curăţă şi el. Mărul, morcovul şi dovleacul se taie în cubulețe şi se pun la fiert într‐un recipient mic cu apă puţină, cât să le acopere foarte puțin. Se lasă la fiert, iar la final se adaugă grişul, lăsându‐se încă 5 minute pe foc.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor
Dovleacul în alimentația bebelușilor
Dovlecelul în alimentația copiilor
Mazărea în alimentația bebelușilor
Conopida în alimentația bebelușilor
Broccoli în alimentația bebelușilor
Finger Food în alimentația bebelușilor
10 idei de rețete cu cartof dulce
SPUMĂ DE MERE CU GRIŞ pentru bebeluși
Ingrediente:
▪ 130 g mere;
▪ 16 g griş;
▪ 10 g zahăr;
▪ 200 ml apă.
Mod de preparare:
Merele se curăţă de coajă şi de sâmburi, se pun într‐un vas mic şi se acoperă cu apă. Se pun pe foc şi se lasă la fiert. Când sunt fierte, se scot, se scurg de apă, şi se pasează cu furculiţa. În apa în care au fiert merele se adaugă grişul şi zahărul. Se lasă să fiarbă cu totul şi când este gata se amestecă cu merele. Ulterior, când s‐a răcit compoziţia, se bate cu telul până când se obţine o textură spumoasă.
Citește și despre:
Gris cu lapte pentru bebe
Ce lapte oferim bebelușului după înțărcare
Găluște pufoase. Rețeta secretă ca să iasă perfect
Papanași cu brânză | Rețete sănătoase pentru copii
GĂLUŞTE DE GRIŞ CU LAPTE
Ingrediente:
▪ 2 ouă;
▪ 5 linguri de griş;
▪ 1 lingură de smântănă;
▪ 300 ml lapte;
▪ 1 litru de apă.
Mod de preparare:
Se sparg ouăle şi se foloseşte doar gălbenuşul care se freacă bine cu o lingură de smântână, până ce se obţine o spumă. Se pune apoi treptat grişul amestecând continuu, până ce se obţine o pastă destul de consistentă. Poți adăuga puţină sare. Între timp pune apa la fiert. Când aceasta clocoteşte, dă focul mic, şi pune cu lingura, uşor, găluştele, astfel încât să nu se împrăştie în apă. Lasă la fiert. Între timp pune laptele la fiert. După ce găluştele au fiert, pune-le în laptele tocmai fiert şi mai lasă puţin la înmuiat. Se servesc micuţului calde spre fierbinţi, tăindu‐le mai mici cu linguriţa, astfel încât bebe să le poată păpa mai uşor.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
MINIPAPANAŞI FIERŢI
Ingrediente:
▪ 300 g brânză proaspătă de vaci sau brânzică preparată în casă;
▪ 1 gălbenuş de ou;
▪ 3 linguri de griş;
▪ o linguriţă şi jumătate de zahăr brun.
Mod de preparare:
Amestecă brânza de vaci cu gălbenuşul de ou până când se omogenizează bine, apoi adaugă grişul şi zahărul. Compoziţia nu trebuie să fie nici foarte tare, nici prea moale, ci suficient de legată încât să poți modela cu ea biluţe.
Modelează biluţe. Dacă este prea moale, adaugă puţin griş până când devine numai bună de modelat.
Separat, într‐un vas, pune apă la fiert. În momentul în care a început să clocotească, adaugă biluţele şi lasă să fiarbă pentru aproximativ 15 minute. Când sunt fierţi, papanaşii se ridică la suprafaţă. Pentru a‐l încânta pe micuţul tău şi a‐l determina să mănânce, poţi orna papanaşii cu iaurt și dulceaţă de vişine făcută în casă.
TERCI DIN GRIȘ CU SUC DE MORCOVI
Ingrediente:
▪ 2 linguri de griș;
▪ 1 pahar cu lapte;
▪ 2 linguri suc de morcov proaspăt stors;
▪ 1 linguriță cu zahăr;
▪ ½ de linguriță cu unt
▪ sare.
Mod de preparare:
Pune un vârf de cuțit de sare în lapte și adu-l la punctul de fierbere. Adaugă grișul în ploaie și fierbe 10-15 minute la foc mic, amestecând mereu. Când grișul este fiert, adaugă zahărul și untul, iar după ce se răcorește, toarnă peste sucul de morcov și amestecă bine.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Glutenul la bebeluși – Periculos sau NU?
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.