În mod tradițional, introducerea alimentelor solide se face, la bebeluși, cu ajutorul linguriței. În ultimii ani, o alternativă care devine din ce în ce mai populară este diversificarea naturală condusă de copil, cunoscută și ca autodiversificarea (BLW). Principiul acestei metode este diferit: bebelușul are ocazia de a participa la mesele familiei și de a prelua controlul asupra a ce și cât mănâncă. Exista o mulțime de beneficii care sunt asociate autodiversificării, de către susținătorii acestei metode. Să fie ele reale?
Diferețele dintre diversificarea clasică cu lingurița și autodiversificarea
Primul aspect menționat este legat de momentul începerii diversificării.
În general, în cazul bebelușilor autodiversificați, s-a remarcat că solidele sunt introduse mai târziu decât în cazul copiilor hrăniți cu lingurița. Este neclar dacă acestea sunt abordarea și stilul familiilor respective, sau dacă pur și simplu bebelușii în cazul cărora se aplică autodiversificarea au nevoie să atingă un anumit prag de dezvoltare fizică și motorie pentru a putea consuma solide. Primele alimente consumate de către copii pot diferi. Bebelușii autodiversificați sunt hrăniți în general cu mâncare gătită în casă, preparată pentru familie, în timp ce micuții care primesc piureuri consumă câte un singur aliment nou odată. CITEȘTE ȘI: 5 GREȘELI de evitat la început de diversificare a alimentației bebelușului
Mesele de lapte ale bebelușilor BLW sunt reprezentate, cel mai adesea, de lapte matern; mamele care alăptează pentru perioade mai mari de timp par să fie mai deschise față de alternativa reprezentată de autodiversificare. Mai mult decât atât, mamele care alăptează par să fie mai atente la nevoile și dorințele bebelușului legate de alimentație, inclusiv pe perioada înțărcării și a perioadei preșcolare. Prelungirea alăptării reduce riscul de obezitate, îi face pe copii mai calmi și mai echilibrați și garantează un mai bun control al apetitului.
Când discutăm despre autodiversificare discutăm despre o metodă orientată către bebeluș.
Copilul are ocazia să se hrănească singur, ceea ce reduce nivelul de control pe care mama tinde să îl manifeste. Asupra copilului nu se mai pune presiune exterioară pentru a mânca, restricțiile sunt mai puține, iar măsurarea câștigului ponderal este redusă. Mama este mai deschisă să se orienteze după indiciile oferite de către bebeluș, decât după manuale și grafice. CITEȘTE ȘI: 10 ponturi pentru a începe diversificarea naturală (BLW) cu succes
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Diversificare clasică versus BLW – Diferențe legate de alimentele consumate
În prezent există relativ puține informații referitoare la aportul de nutrienți garantat de cele două metode; de altfel, este un aspect foarte dificil de cuantificat. Mai ales în cazul bebelușilor autodiversificați, este practic imposibil să măsori exact ce și cât mănâncă, având în vedere că activitatea este una exploratorie și, adeseori, foarte murdară.
Parinții percep autodiversificarea ca având un impact favorabil asupra dietei bebelușului; majoritatea lumii medicale o percepe ca fiind un risc. În studiile efectuate pe acest subiect, mamele declară că BLW ar fi crescut varietatea alimentelor și a nutrienților consumați, dar raportează de asemenea că medicul nu le-a aprobat alegerea, nu le-a ințeles-o și nu a fost capabil să le ofere sfaturi adecvate.
Un studiu efectuat în Canada arată că 48.5% dintre medici afirmă că nu sunt pregătiți sa susțină ideea de autodiversificare deoarece îi îngrijorează riscul că bebelușii s-ar putea îneca, pericolul ca aceștia să nu primească suficientă mâncare, iar aportul de fier să fie absolut insuficient. Atitudinea medicilor din Noua Zeelandă, puternică susținătoare a BLW, este similară.
CITEȘTE ȘI:
Diversificarea naturală la bebeluși pentru mamele la început de drum
Diversificare clasica sau autodiversificare diferente
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Cum rămâne cu alimentele oferite?
În general, bebelușii hrăniți cu lingurița primesc mâncăruri special concepute pentru ei, fie că e vorba despre borcănele din comerț sau despre amestecuri preparate în casă. Bebelușii BLW primesc aceeași mâncare pe care o consumă familia – sau cel puțin așa spune teoria, pentru că un studiu a arătat că deși copilul participă la peste 85% dintre mese împreună cu familia, mănâncă de fapt undeva la 57% din alimentele pe care le consumă aceasta. Mesele în familie implică o serie de riscuri: bebelușul ajunge să consume alimente nepotrivite vârstei sale, cu conținut mare de sare sau de zahăr, sau care prezintă un risc ridicat de înec. Unele studii arată că mamele fac schimbări în modul de alimentație al familiei, în timp ce alte studii demonstrează că nu există modificări semnificative în ceea ce privește stilul de a găti.
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Aportul de nutrienți e un motiv de îngrijorare?
Una dintre grijile medicilor specialiști este că un bebeluș autodiversificat nu va primi o cantitate adecvată de nutrienți și va fi expus unui risc crescut de anemie. Contrar acestei opinii, unele studii au arătat că la nivel de aport nutrițional, nu există diferențe majore între cele două metode de diversificare. Totuși, dacă în studiu este inclus și aportul de lapte, s-a descoperit că bebelușii BLW au un aport semnificativ mai mare de proteine și de grăsimi. În ceea ce privește aportul de minerale, autodiversificarea se asociază cu un nivel ridicat de sodiu și seleniu și cu un aport redus de vitamina A. Aportul de fier este un alt subiect de discuție. Este o problemă care necesită o abordare informată, mamele care preferă autodiversificarea fiind instruite să ofere alimente bogate în fier în dieta copiilor, încă din primele zile de alimente solide.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea precoce a bebelușului pentru prevenirea apariției alergiilor
Există legături între modul de diversificare și obiceiurile alimentare?
Teoria susține că metoda autodiversificării este de natură să promoveze obiceiuri alimentare mai sănătoase și o relație mai echilibrată cu mâncarea, însă nu există până în acest moment dovezi concrete în acest sens. Pe de altă parte, mamele care promovează BLW susțin că bebelușii lor sunt mai puțin agitați și au un mai bun control al apetitului. Este dificil de stabilit dacă observațiile sunt obiective, sau dacă BLW, care presupune mai puțină presiune asupra familiei, reduce nivelul de stres și de anxietate, ceea ce îi face pe părinți să se raporteze în mod favorabil la această experiență. În ceea ce privește preferințele alimentare, nu au fost observate diferențe semnificative între bebeluși, în funcție de tipul de diversificare adoptat. CITEȘTE ȘI: Pericolul înecarii cu alimente la copii, Manevra Heimlich de salvare de la sufocare
Autodiversificarea are impact asupra greutății corporale?
Într-o lume în care obezitatea este o problemă atât de răspândită, este important de știut dacă modul de diversificare influențează greutatea corporală a copiilor. Studiile au demonstrat că la 18 – 24 luni bebelușii BLW aveau o greutate mai apropiată de media pentru vârsta și înălțimea lor, în timp ce copiii hrăniți cu lingurița cântăreau semnificativ mai mult. Statistic, în grupul bebelușilor BLW, 86.5% aveau greutate corporală normală, 8.1% erau supraponderali și 5.4% subponderali. În grupul bebelușilor diversificați clasic, 78.3% aveau greutate normală, 19.2% erau supraponderali și 2.5% subponderali
VEZI ȘI ACESTEREȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.