Toate soiurile de pepene sunt o sursa buna de calciu, potasiu si vitamina C iar soiurile cu miez portocaliu sunt o sursa bogata de beta-caroten (o forma de vitamina A). Doar doua felii de pepene galben pot asigura doza zilnica recomandata de vitamina A. Cand si cum se poate introduce pepenele rosu si galben in alimentatia bebelusului?
Cand se introduce pepenele la bebelusi?
Pepenele, atat cel galben cat si cel rosu, poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 8-10 luni sau mai devreme daca recomanda pediatrul care urmareste evolutia copilului. Pepenii sunt o sursa buna de calciu, mineral esential in procesul de crestere a copiilor. Pepenele rosu este bogat in licopen un antioxidant important in lupta cu cancerul.
In prezent conform recomandarilor OMS nu se mai respecta o anumita ordine de introducere a alimentelor solide in meniul bebelusului, decat in cazuri specifice de alergii alimentare. Pepenii nu fac parte din categoria alimentelor cu risc de alergii dar pot ridica anumite probleme deoarece sunt puternic afectati de pesticidele folosite in agricultura intensiva. Alege cu atentie pepenele pentru bebe din surse ecologice sau de gradina de pe meleaguri romanesti, dar de maxima incredere, și producătorii locali folosesc diverse substante pentru a mari recolta.
Ce vitamine si minerale contin pepenii?
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B1,B2,B3.
MINERALE continute: potasiu, magneziu, fier, fosfor, calciu,sodiu si o mica cantitate de: mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi pepeni buni pentru bebe:
Pepenii galbeni copti ar trebui sa aiba o culoare alb-crem, ca fildesul sau galben pal, si un miros placut dar nu intepator. Pepenii maturi au o coaja usor catifelata. Un pepene copt este putin moale la capat. Alege pepenii rosii intregi, netezi cu o usoara tenta mohorata dar nu lucioasa. Coaja ar trebui sa fie de un verde-deschis, cu nervuri de culoare verde-inchis. Partea de dedesubt ar trebui sa aiba o culoare crem sau galben pal, nu alba sau verde pal.
La ce masa se introduce pepenele la inceputul diversificarii?
Ca si celelalte fructe pepenele poate fi oferit bebelusului la masa (gustarea) de la ora 10. Mai potrivit pentru bebelusi este pepenele galben decat cel rosu, acesta fiind si foarte bogat in fibre. In functie de cat de dezvoltata este masticatia copilului pepenele se poate oferi cubulete sau sub forma unui piure apos. Nu se ofera sub nicio forma unui bebelus sau unui copil mic pepene cu samburi. Prezinta risc de inec!
Este important sa depridem un obicei sanatos inante de a manca pepeni! Intotdeauna se spala bine coaja pepenelui inainte de a a-l taia felii. Orice pepene are coaja murdara care contine bacterii. Atunci cand il taiem acestea vor fi transferate pe cutit si apoi in miezul fructului. Spalandu-l se reduce acest risc.
Taie pepenele felii, cuburi sau scobeste miezul. Poti face si piure din pulpa de pepene dupa ce au fost indepartati samburii. Va iesi sub forma unei bauturi mai groase care poate fi bauta chiar si cu un pai. Dupa taiere pepenele se pastreaza in frigider si se consuma de preferat in maxim 24 de ore.
Asocieri corecte ale pepenelui cu alte alimente:
Pepenii se pot asocia cu alte fructe precum: marul, para, banana, avocado, piersici, afine. Specialisti in nutritie recomanda ca pepenele sa nu fie asociat cu nici un aliment, sa se consume singur la distanta de 2-3 ore dupa masa, deoarece poate fi raspunzator de procese de fermentatie intestinala.
Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:
Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene
Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice
Te-ar mai putea interesa:
Ghid diversificare clasica
Totul despre autodiversificare
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.