A venit rândul CASTRAVETELUI în alimentație bebelușului, propunându-vă să lecturați povestea sa, câteva recomandări și un număr de 10 rețete, ce-l au drept ingredient de bază. Parte din familia Cucurbitaceelor, categorie ce cuprinde o nenumărate soiuri de pepeni și dovleci, castravetele este cultivat pe scară largă (se situeaza pe locul patru în productia globală a legumelor) și este cunoscut pentru beneficiile aduse sănătății organismului. Pe bună dreptate, adesea e numit superaliment.
Castravetele este o bogată sursă de vitaminele B și C (C asigură 10% din doza zilnică recomandată), mai exact o combinație de elemente, într-o cantitate potrivită cu necesarul nostru. Castravetele conține multă apă (95%), menținând organismul hidratat și, totodată, ajutându-l să-și elimine toxinele. *Știți cum ar suna un îndemn nutrițional adresat adulților? Cam așa: Dați la o parte sucurile, cafelele, și mâncați în locul lor câteva felii de castravete!
Un fruct din punct de vedere botanic, datorită prezenței semințelor, o legumă în acceptul unanim, are proprietăți inflamatorii. Feliile aplicate preț de câteva minute pe pleoape diminuează pungile din jurul ochilor și atenuează cearcanele. Siliciul și sulful stimulează creșterea părului. Istoricul cercetărilor efectuate pe un numar de trei lignani din conținut demonstrează un risc redus al apariției tumorilor. Datorită substanțelor fitochimice, felia de castravete presată cu limba pe cerul gurii împrospătează respirația și vindecă unele afecțiuni gingivale.
Puținele calorii și proporția uriașă de apă îl fac să fie inclus în orice cură de slăbire, iar fibrele asigură o bună digestie (un consum zilnic de castraveți poate fi remediul constipației cronice). Stați un pic că încă n-am terminat de enumerat toate beneficiile. Aflați că scade valoarea indicelui glicemic și, datorită compusului denumit sterol, o reduce pe cea a colesterolului. Controlează tensiunea arterială (mulțumită potasiului și magneziului). Sucul de castraveți conține un hormon util pancreasului în producerea de insulină. Lista continua cu menținerea sănătății articulațiilor (siliciul contribuie la întărirea țesuturilor conjunctive), cu ameliorarea gutei și a durerilor provocate de artrită (în amestec cu sucul de morcovi, scade nivelul acidului uric).
Dacă nu vă place să consumați coaja castravetelui ori simțiți că vă pică greu la stomac, o puteți folosi la ameliorarea iritațiilor cutanate și a arsurilor solare (are același efect ca frunza de Aloe Vera). Deoarece culturile de castraveți sunt stropite frecvent cu pesticide, se recomandă a-i alege pe cei organici sau, și mai bine, a-i cultiva chiar voi. Castraveții pot fi cultivați și în sere, nu doar la exterior, iar aici trebuie menționat faptul că au fost de mare succes în Proiectul Jamie’s Garden (Oliver), castraveții fiind plantați în curțile școlilor implicate în acest inedit program derulat în Anglia. În atribuțiile elevilor intrau recoltarea și pregătirea castraveților în două tipuri de salată, diferențiate între ele doar de dressing. Activitatea în sine era una captivantă, plăcută, amuzantă. La prepararea unui astfel fel de mâncare, și voi ați putea solicita ajutorul copilului vostru. Măcar că amestecă uleiul cu condimentele ori înlătură sâmburii măslinelor prin presarea cu palma pe un tocător de lemn (sau între degete), și tot ar fi interesant. Veți fi surprinși de încântarea și atenția lui.
10 Rețete pe bază de castraveți pentru copii
- Supă de castraveți
- Smoothie de castravete și pepene galben (de la 8 luni)
- Bărcuțe de castraveți
- Salată de castraveți cu mere
- Sandwich-uri cu castraveți
- Mini-tartine din castraveți
- Salată de castraveți cu susan
- Salată de vară (de roșii și castraveți)
- Salată chinezească de castraveți
- Castraveți murați în saramură
De regulă, în ce privește castraveții, există tendința de a-i uita cu zilele prin lada cu legume a frigiderului, ignorându-li-se complet gustul și calitățile. Abia dacă își mai găsesc locul tocați prin vreo salată ori deasupra unui sandwich, ca banal ornament. Cam tot timpul, castravetele e alimentul lipsit de importanță, din plan secund, eclipsat de vinete, roșii sau ardei, dar lăsați că îl facem noi vedetă prin acest material. Fiți convinși de potențialul său, garanție stă chiar introducerea lui în diversificare, undeva începând de pe la 8 luni. Regăsit în zeci de forme și tot atâtea dimensiuni (de la cât un degețel, până la cât o lămâie), copiii îl savurează datorită aromei blânde și texturii plăcute. *Se prepară în special în anotimpul cald, când și în casă, și afară e cald, iar organismul simte nevoia de alimente fresh, răcoritoare, aromate. Dacă se poate, să fie și toate la îndemană, ușor de pregătit și să nu mai fie nevoie de focul aragazului.
Rețete castraveți copii – Supă de castraveți
Ingrediente
1/2 kg de castraveți
2 căței de usturoi
1 ceapă albă
1 legătură mărar proaspăt tocat
300 gr iaurt cu conținut ridicat de grăsime (grecesc)
2 linguri de ulei de măsline
sucul de la o jumătate de lămâie
un praf de sare (după 1 an)
Mod de preparare:
Curățați legumele de coajă și tăiați-le bucățele. Împreună cu iaurtul, uleiul, zeama de lămâie, se pun în blender și se mixeaza pana la obținerea unei creme fine. Condimentați cu sare. Se servește rece, cu lipie sau crutoane. O puteți decora cu felii subtiri de castrevete și cu câte un ineluș de ceapă roșie.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Roșia în alimentația bebelușului. În ce rețete pentru copii putem adauga roșie
Smoothie de castravete și pepene galben (de la 8 luni)
Ingrediente (250 ml)
1 castravete
1 felie de pepene galben
1/2 pahar cu apă
ace de gheață (opțional)
Mod de preparare
Puneți ingredientele tăiate cubulețe în blender și mixați amestecul la viteza mare, până se obține o compoziție fină, omogenă, puternic aromată și cu un gust intens. Gheața mărunțită se poate adăuga de la început în blender ori separat, în pahar. Se recomandă o cantitate moderată de gheață pentru a evita un roșu în gât, când ți-e vara mai dragă.
Rețete castraveți copii – Bărcuțe de castraveți
Ingrediente
2 castraveți tăiați pe lungime (scobiți partea cu sâmburii, astfel încât să arate ca o bărcuță lungă)
1 morcov dat pe răzătoare (1/2 cană)
1/2 cană de cremă de brânză cu arpagic sau ceapă verde
boabe de mazăre (opțional)
un praf de sare (după 1 an)
Mod de preparare:
Puneți deoparte 2 linguri de morcov. Restul cantității se amestecă împreună cu brânza. Distribuiți compoziția în castraveții tăiați sub formă de bărcuță. Presărați deasupra morcov ras. Opțional, se decorează cu bobițe de mazăre și cu o fâșie subțire de morcov, înfiptă într-o scobitoare (precum pânza unei corăbii). Se servește tăiat bucățele (5 dintr-o jumătate de castravete Fabio).
*Înfrumusețează platourile cu mix de aperitive
** Cei mici pot fi implicați în procesul de pregătire, așadar e o modalitate minunată de a-i convinge să-și mănânce cu poftă legumele
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Salată de castraveți cu mere
Alegeți soiul de mere preferat, nepătate, ferme, proaspete. Personal îmi plac cele dulci, aromate, să nu aibă textura moale. Datorită aromei intense, mărarul e perfect în această rețetă. E foarte simplu de pregătit salata, în 10 minute fiind gata.
Ingrediente
4 castraveți tăiați cubulețe (castraveți de dimensiune medie)
2 mere
1 lingură mărar proaspăt
1 linguriță oțet de mere (sau zeamă de lămâie)
1 lingură ulei de măsline extravirgin
un praf de sare (după 1 an)
Mod de preparare:
Amestecați toate ingredientele și serviți salata alături de cuburi de cașcaval, alte brânzeturi sau lângă orice alt fel de mâncare. Se pretează la foarte multe, de la fripturi și până la diverse garnituri.
*Potrivită dacă aveți poftă de ceva gustos, fresh, sănătos
**Devine mai atractivă dacă i se adaugă bucățele de fructe
*** Oțetul de mere se poate înlocui cu zeamă de lămâie
Sandwich-uri cu castraveți
Ingrediente
1 castravete lung
1 + 1/2 ceașcă de iaurt grecesc
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1 lingură pătrunjel proaspăt tocat
un praf de sare (după 1 an)
felii de păine toast
Fructe de pădure pentru decor (opțional)
Mod de preparare:
Dați pe răzătoare o jumătate de castravete și lăsați-l la scurs 30 minute. Într-un castron mare, combinați iaurtul cu uleiul. Puneți castravetele ras și patrunjelul tocat în castron și amestecați până la omogenizare. Cealaltă jumătate de castravete se taie felii subțiri. Acestea vor fi folosite la decorat sandwich-urile. Fructele de pădure merg, opțional, tot la ornare. Oferă un aspect deosebit, un gust și mai și. Feliile de pâine toast pot fi atât prajite, cât și proaspete.
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Mini-tartine din castraveți
O gustare delicioasă pentru copii, ce îi va deprinde să prefere legumele la modul general, nu doar castraveții. Copilul vă poate ajuta la treabă, tăind castraveții în felii groase, peste care va adăuga cremă de brânză (normală sau vegetală), cu sau fără ierburi în compoziție. În cele din urmă, le pot presăra cu un amestec special de condimente, exact ca cel întâlnit pe covrigi și voila… mini-tartinele sunt gata de savurat.
Ingrediente
1 castravete lung, feliat rotund (ca o monedă)
150 gr. cremă de brânză (cu ierburi, cu legume, simplă)
obișnuitele condimente pentru covrigi (semințe prăjite de mac, susan, chimen, usturoi, ceapă, sare grunjoasă) plus parmezan și fulgi de chili (aceștia din urmă în special pentru consumul adulților)
Mod de preparare:
Acoperiți fiecare monedă de castravete cu cremă de brânză. Folosiți posh-ul (punga dotată cu diverse forme de capete pentru ornat). Presărați deasupra fiecarei tartinuțe condimentele menționate.
Rețete castraveți copii – Salată de castraveți cu susan
Ingrediente
4 castraveți tăiați felii subțiri
1 lingură ulei de măsline extravirgin (opțional – pentru că este foarte gustoasă chiar dacă folosiți doar oțet asiatic)
2 linguri oțet din orez alb (japonez)
2 lingurițe semințe de susan
un praf de sare (după 1 an)
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele până ce aromele se întrepătrund. Rezultă un fel minunat, îndrăgit de copii, în ciuda simplității sale. Se servește la cină, lângă alte mâncăruri preferate.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Idei pentru mese sănătoase
Salată de vară (de roșii și castraveți)
*Observați în titlu locul secund al castraveților, însă doar pe considerentul că așa e descrisă de toți salata de vară
Ingrediente
3 roșii
2 castraveți
1 ardei gras
1 ceapă roșie
1 legătură pătrunjel tocat
5-6 măsline
un praf de sare (după 1 an)
2-3 linguri ulei (prefer uleiul de floarea soarelui în locul celui de măsline extravirgin doar pentru a-mi reaminti în fiecare vară gustul inconfundabil al salatei, oferit de fapt de savoarea legumelor cultivate natural, nu neapărat de aroma uleiului).
Mod de preparare
Amestecați într-un bol încăpător 3 roșii cuburi, 1 ardei gras tăiat rondele, 1 ceapă roșie, tocată în felii subțiri, 2 castraveți cubulețe, 1 legătură de pătrunjel tocat, 5-6 măsline, un praf de sare, 2-3 linguri de ulei. Ornați deasupra cu bucăți de telemea sau feta. Opțional, adăugați 1 lingură de oțet balsamic. Personal, o consider cea mai buna salată, ce poate fi servită simplă sau alături de fripturi.
Salată chinezească de castraveți
Ingrediente
6 castraveți
1 linguriță zahăr
un praf de sare (după 1 an)
1 lingură oțet din orez
1 linguriță sos de soia (light)
1 linguriță ulei de susan
1 lingură semințe de susan
1 linguriță fulgi chilli (pentru consumul adulților)
Mod de preparare
Castraveții se spală, se curață de coajă și se taie în fâșii subțiri, oblice. Cățeii de usturoi se zdrobesc ca pentru mujdei. Într-un bol, se amestecă uleiul, oțetul, sosul de soia, zahărul, sarea, usturoiul. Chiar înainte de a fi servită, se combină pe un platou castraveții cu dressingul și se presară cu susan (crud ori copt). Dacă nu este imediat consumată, să știți că bucățile de castraveți se înmoaie, salata nemaiavând nici aspect, nici gust plăcut.
*Destul de asemănătoare cu salata de castraveți cu susan, se gătește rapid, într-un sfert de oră, aducând un plus de savoare bucătăriei noastre tradiționale.
** Castraveții se înmoaie și dacă sunt sărați cu ceva timp înainte de a fi consumați. Din acest motiv am specificat că se combină cu dressingul fix înainte de servire.
*** Datorită semințelor lor moi, alegeți soiurile de castravete Fabio sau Cornișon
Citește și despre: Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni. Sugestii și recomandări în programul de nutriție
Castraveți murați în saramură
Ingrediente
3,5 kg castraveți proaspeți (de mărime medie)
2 rădăcini de hrean curățate și tăiate pe lung (în două, în patru)
60 gr boabe de muștar
1 legatură mărar uscat (cu tot cu tulpini)
2 crenguțe de vișin
6 căței de usturoi
1 lingură sare neiodată / 1 litru de apă
Mod de preparare
Spălați castraveții, mărarul, crenguțele de vișin, curățați usturoiul și hreanul. Așezați-le îndesat, cu grijă, într-un borcan de 6 l, punând la bază un strat de crenguțe. Căutați să încapă cât mai mulți castraveți. Iar deasupra să fie tijele de hrean și tulpinile de mărar dispuse încrucișat astfel încât, odată cu fermentarea, castraveții să nu se ridice peste marginea borcanului. Cațeii de usturoi vor umple spațiile goale. Nu uitați de boabele de piper și de muștar. Se acoperă totul cu 2,5-3l de saramură la temperatura camerei (1 lingură sare/1 l apă). Se pune capacul și apoi se depozitează într-un loc racoros. După două, trei zile, agitați cu atenție borcanul pentru a evita formarea depozitelor de sare. În funcție de temperatura încăperii (cămară, beci, balcon), procesul integral de murare are loc în două sau mai multe săptămâni.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.