Diversificarea alimentației celui mic ridică mari semne de întrebare mămicilor care trec pentru prima oară prin această etapă. Una dintre cele mai frecvente întrebări este „cum ar trebui să gătesc alimentele pentru ca bebelușul meu să profite din plin de substanțele nutritive și de aromă?“.
Gătitul pentru bebeluș este la fel de ușor ca gătitul pentru întreaga familie! Clubul bebelușilor ți-a pregătit o listă întreagă de moduri de preparare a alimentelor pentru cei mici. Există și alte moduri de preparare a alimentelor decât fierberea ingredientelor, dar și care sunt cele mai sănătoase alegeri în materie de metode de gătit pentru fructe, legume și carne.
Fructele și legumele gătite devin mai dulci și mai ușor de digerat
Probabil vei spune „crude!“, însă majoritatea pediatrilor recomandă ca fructele și legumele pe care i le oferi bebelușului să fie gătite până la împlinirea vârstei de 8 luni. Mai ales dacă cel mic ar putea fi suspect că moștenește unele alergii alimentare de la adulți. Bananele și avocadoul sunt excepții, acestea putând fi oferite în stare crudă, când sunt, însă, bine coapte. Gătite, fructele și legumele nu doar că sunt mai ușor de digerat (mai ales pentru bebelușii care încep să-și diversifice alimentația înainte de a împlini 6 luni), dar capătă, datorită procedeelor la care sunt supuse, gusturi mai dulci, preferate de cei mici.
Coacerea la cuptor și fierberea la abur sunt metodele preferate atunci când vine vorba de prepararea fructelor și a legumelor pentru bebeluș. Aceste două metode sunt urmate de fierberea obișnuită, adică în apă, însă în cantități mici de apă. Alimente precum cartoful (inclusiv cel dulce), morcovul, păstarnacul, dar și piersicile și perele își descătușează aromele atunci când sunt coapte la cuptor.
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni. Sugestii și recomandări în programul de nutriție
Carnea coaptă la cuptor se digeră mai ușor și își păstrează substanțele nutritive
Coacerea la cuptor este perfectă pentru prepararea termică a cărnii pe care o introducem în alimentația unui bebeluș. Gătită în acest fel, carnea își păstrează cele mai multe substanțe nutritive. Carnea este un aliment care trebuie să fie supusă preparării termice un timp îndelungat, astfel că e bine să achiziționați un aparat care permite prepararea lentă a acestui aliment. De asemenea, într-un aparat Slow Cook puteți găti în același timp și legumele pe care vreți să i le serviți micuțului lângă carne.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Cum gătim alimentele pentru bebeluși
Iată câteva metode de a prepara termic alimentele, metode în care conținutul nutrițional al alimentelor nu este afectat.
Fierberea la aburi.
Reprezintă una dintre metodele preferate de mămici tocmai pentru că o astfel de pregătire a mâncării ajută la păstrarea substanțelor nutritive din alimente. Alimentele fierte în apă la temperaturi ridicate pierd cea mai mare parte a substanțelor nutritive. Vă închipuiți acum câte vitamine și minerale se mai regăsesc în mâncarea de pe rafturile magazinelor pentru bebeluși, mâncare care este gătită la temperaturi foarte înalte pentru prelungirea, în acest fel, a termenului de valabilitate?
Metoda de gătire la aburi permite păstrarea și a vitaminelor solubile în apă.
Spre exemplu vitamina C, care este o vitamină solubilă, are o mare importanță în organism, cu ajutorul ei corpul poate absorbi fierul, un mineral vital. Fierberea în aburi nu dizolvă vitaminele solubile, ci înconjoară alimentul de aburi, permițându-i să-și păstreze substanțele nutritive.
Coacerea la cuptor.
ceastă metodă presupune pregătirea termică a alimentelor în căldură uscată, în cuptor. Avantajul acestei metode constă în faptul că se pot găti cantități mari de alimente, că acestea nu-și pierd proprietățile și substanțele nutritive, iar alimentele gătite astfel devin mai ușor de digerat.
Fierberea în apă și fierberea în suc propriu.
Aceste metode duc la pierderea substanțelor nutritive din alimente, în special a vitaminelor solubile (vitamina C și vitaminele din grupul B), dar și a mineralelor. Pierderea poate fi limitată prin utilizarea unei cantități mai mici de apă și prin scurtarea timpului de fierbere.
Fierberea în oala sub presiune.
Este o metodă preferată de mămici pentru că reduce foarte mult timpul de fierbere a alimentelor. Iar noi vă spunem că este o metodă sănătoasă, pentru că dacă fierberea se realizează în puțină apă, atunci pierderea de substanțe nutritive este mai mică.
Prăjirea.
Sfatul nostru este sa nu oferi mâncare prăjită până la 5 ani. Nu prăji decât dacă nu ai nicio altă variantă. Dacă totuși nu ai altă variantă, e bine să știi că prăjirea de suprafață este mai sănătoasă decât cea în profunzime, de aceea prăjiți în cantități mici de ulei. Prăjirea la temperaturi ridicate poate elibera produse chimice toxice, cum ar fi peroxizi, aldehide, cetone și multe altele, care dăunează sănătății noastre.
Prepararea la grătar. Mâncarea preparată la grătar cu cărbuni are un efect cancerigen. Bebelușii și copiii mici nu ar trebui să mănânce frecvent carne sau legume preparate la grătar.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.