Dacă dorești să introduci urzicile în dieta bebelușului tău, iată câteva sfaturi importante si idei de rețete cu urzici la bebelusi. Primavara aduce cu ea o explozie de viata. In cateva zile, cenusiul ramas in urma iernii se transforma in…verde! Pamantul se acopera cu tulpini plapande de plante, pline de vitamine, care aduc numeroase beneficii. Iata ce poti cumpara din piata la inceput de primavara! Urzicile, leurda, untisorul, papadia si toate plantele care apar la inceput de primavara au beneficii uriase pentru sanatate. Stiai ca i le poti oferi copilului tau dupa 1 an? Iata cateva retete!
Urzici la bebelusi – Pro sau contra?
Urzicile sunt cunoscute pentru proprietățile lor nutritive, fiind bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, urzicile conțin substanțe iritante și pot provoca reacții alergice sau iritații cutanate la unele persoane, inclusiv la bebeluși. Din acest motiv, este recomandat să fii precaut atunci când introduci urzicile în dieta bebelușului tău.
Prepararea și gătirea urzicilor: dacă decizi să oferi urzici bebelușului, asigură-te că le speli bine și le gătești înainte de a le servi. Urzicile trebuie să fie fierte sau gătite suficient de mult pentru a elimina substanțele iritante și pentru a le face sigure pentru consum.
Introducerea treptată: începe cu cantități mici de urzici și monitorizează reacția bebelușului. Dacă observi orice semn de reacție alergică sau iritație, întrerupe imediat consumul de urzici și consultă medicul pediatru.
Combinații cu alte alimente: poți amesteca urzicile gătite cu alte alimente pentru a le face mai atrăgătoare pentru bebeluș. De exemplu, poți adăuga urzici la piureuri de legume sau la cereale pentru a le oferi o aromă și textură interesantă.
Monitorizarea semnelor de intoleranță sau alergii: fii atentă la semnele de intoleranță sau alergii la urzici, cum ar fi erupțiile cutanate, mâncărimea, umflarea buzelor sau a limbii, dificultăți de respirație sau diaree. Dacă observi orice astfel de simptome, întrerupe imediat consumul de urzici și consultă medicul pediatru. Înainte de a introduce urzicile în dieta bebelușului tău, este întotdeauna recomandat să discuți cu medicul pediatru pentru a obține sfaturi și recomandări personalizate, în special dacă există istoric familial de alergii sau intoleranțe alimentare.
URZICILE la bebelusi – Cand se introduc in alimentatia copilului
Urzicile sunt niste plante antipatice. Inteapa, se curata greu si in general ideea de a manca urzici nu suna prea apetisant. Gresit!
Consumul de urzici aduce beneficii minunate. Ele sunt o sursa foarte bogata de fier si minerale. Contin cantitati importante de calciu, magneziu, zinc, potasiu si fosfor. Urzicile contin antioxidanti, vitaminele A, C, D, E si K si lecitina. Sunt considerante un bun energizant si apreciate pentru actiunea lor tonica, vitaminizanta, mineralizanta si depurativa.
Retete cu urzici la bebelusi – Cum pregatesti urzicile?
Primavara, urzicile se gasesc din belsug in piata. Alege-le pe cele cu frunze inca mici, tinere, si cu tulpini fragede. Primul pas in prepararea lor este curatarea. Trebuie sa le cureti cu multa atentie, caci perisorii fini si urzicatori de pe suprafata frunzelor „agata” paie, par si multe alte impuritati. Pentru asta te sfatuim sa pui urzicile in chiuveta din bucatarie, in apa fierbinte. Astfel gunoaiele lipite de ele se vor dezlipi mai usor, iar ele vor urzica mai putin. Chiar si asa, e o idee buna sa folosesti manusi atunci cand le speli, una cate una, sub jetul de apa.
Idei de retete cu urzici pentru bebelusi și toata familia
Ca regula generala, urzicile se pot prepara asemanator spanacului, lobodei sau steviei…dar nu numai!
Pilaf cu urzici
Se curata o ceapa de marime potrivita, se taie marunt si se fierbe in putina apa. Odata ce ceapa s-a inmuiat, se adauga apa cu sare. Cand apa fierbe, se pune orezul, in proportia o parte orez la patru parti apa. Cand orezul este aproape fiert, se adauga urzicile spalate, intregi sau taiate, daca plantele sunt mai mari si mai batrane. Se mai lasa la fiert cateva minute. La sfarsit se poate adauga un catel de usturoi tocat marunt, pentru un plus de aroma. Poti incerca si aceasta reteta prezentata aici de pilaf cu urzici
Ciorba de urzici
Urzicile adaugate in orice ciorba de zarzavat ii dau acesteia o savoare aparte. Iti recomandam sa adaugi urzicile odata cu restul zarzavatului intr-o ciorba de cartofi. Pofta buna!
Tocanita de urzici
Urzicile spalate se oparesc 10 minute, se scurg, se lasa sa se raceasca si se toaca.
Intr-un strop de ulei incins se pun urzicile tocate impreuna cu cativa catei de usturoi zdrobiti. Daca e nevoie, se adauga putina sare si in apa in care au fiert urzicile. Se lasa sa dea un clocot si apoi, dupa preferinte, mancarea se poate consuma asa sau poate fi dreasa cu smantana. Sau poti incerca reteta de rulada de urzici
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
LEURDA la bebelusi – Cand se introduce in alimentatia copilului
Leurda mai este denumita si usturoiul ursului. Pe buna dreptate, caci observatiile zoologilor arata ca ursii isi incheie hibernarea la scurt timp dupa ce rasare planta, si se infrupta din ea. Studiile arata ca leurda aduce toate beneficiile consumului de usturoi, insa eficienta sa este mai mare decat a acestuia. Leurda are actiune antibacteriana intensa, este un foarte bun antiseptic si vermifug. Contine: vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, saruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor. Leurda imbunatateste digestia, are rol diuretic si depurativ. Leurda are efecte benefice asupra aparatului respirator, avand efect antiseptic si antiinflamator.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Retete cu leurda pentru toata familia
Ca regula generala, leurda poate inlocui usturoiul in orice reteta!
Salata de leurda
Se prepara asemanator oricarei alte salate. Frunzele bine spalate se taie si se condimenteaza cu putin ulei, otet de mere sau lamaie si cu un strop de sare. Daca gustul e prea puternic pentru micutul tau, poti face salata din leurda si salata verde, din leurda si spanac, leurda si stevie, leurda si papadie.
Salata de fasole cu leurda
Fasolea boabe, spalata si fiarta se lasa la racit. Cand s-a racit, se adauga lerda taiata marunt, ulei de masline si putina zeama de lamaie. Pentru mai mult gust, se poate condimenta cu marar sau hatmatuchi!
Piure de leurda si urzici
Cantitati egale de leurda si urzici se oparesc separat, se amesteca si se paseaza. Pentru mai mult gust se adauga, pe langa un pic de sare, un strop de ulei de masline.
CITEȘTE ȘI: Rolul fiecărei grupe de alimente în autodiversificare și ce nu este permis
UNTISORUL in alimentatia copilului
Este o alta planta care apare odata cu primii vestitori ai primaverii. Cunoscuta popular si ca grausor, salata de camp, salatica sau calce mica, el are numeroase beneficii pentru sanatate. Se consuma frunzele, doar inainte de inflorire, caci odata ce planta a inflorit, ele acumuleaza o substanta toxica puternic iritanta. Frunzele si tulpina sunt foarte bogate in vitamina C si minerale. Planta are proprietati antibacteriene, revulsive, fungicide, antiulcerative si cicatrizante.
Cum se consuma untisorul?
Frunzele de grausor, culese neaparat inainte de inflorire, se spala si se taie marunt, adaugandu-se in salate. Se pot combina cu frunze de leurda, spanac, papadie, salata verde. Se poate toca marunt si adauda in humus
PAPADIA in alimentatia copilului
Cunoscuta mai degraba pentru florile galbene si pentru umbrelutele in care copiii adora sa sufle, papadia este si o planta cu deosebite efecte terapeutice. Papadia este o sursa importanta de potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier. Frunzele de papadie contin o cantitate mai mare de vitamina A decit morcovii, de asemenea vitaminele B, C si D. Ea se adauga cu succes in salatele de primavara, impreuna cu alte frunze (leurda, spanac, salata verde) si eventual cu castravete.
Tu ai inclus aceste plante in meniul de primavara?
Cum oferi urzici, leursa, untisor, papadie copilului tau?
CITEȘTE ȘI:
Autodiversificarea celor 3 copii povestită de mamica psiholog și coach, Bianca Jula Nedelcu
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Idei pentru mese sănătoase
Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni. Sugestii și recomandări în programul de nutriție
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.