Nu iti surade sa faci chiftelute din carne pentru cel mic? Incearca o reteta de chiftelute de quinoa cu legume pentru copii de mai jos. Avem si reteta cu branza si carne, tot aici!
Ingrediente chiftelute de quinoa cu legume pentru copii:
- o cana mica de quinoa alba
- un ou
- o ceapa mica rosie tocata fin
- 2 catei de usturoi
- un ardei capia (optional)
- marar si patrunjel
- oregano sau tarhon
- optional un cartof mic sau o jumatate de dovlecel ras
Cum pregatim quinoa?
Inainte de a folosi quinoa in retete este recomandat sa fie spalata foarte bine. Stratul exterior este astfel inlaturat, la fel si gustul usor amarui. Pentru reteta de chiftelute de quinoa vom pune la hidratat boabele cu 12 ore inainte. O cana de quinoa se pune in 3 cani de apa calduta. Putem adauga o lingurita de iaurt sau una de lamaie (nu se recomanda adaugarea de otet). Se acopera si se lasa la temperatura camerei.
Modul de preparare a chiftelutelor de quinoa cu legume:
- Quinoa hidratata se pune la fiert in putina apa si se lasa sa dea in cateva clocote. Apoi se scurge apa.
- Se toaca marunt ceapa, usturoiul, ardeiul capia si verdeata. Se amesteca toate cu un ou si quinoa. Punem un praf de sare si mirodenii dupa preferinte.
- Din amestecul rezultat, formeaza chiftelute mici. Sa pun pe hartie de copt in tava de la cuptor pana se rumenesc putin. Daca doresti, le poti da prin putin pesmet (facut in casa) sau prin boabe de susan, care vor adauga un plus de aroma.
Chiftele cu quinoa, legume si branza cedar pentru copii
Ingrediente:
- 1 cana de quinoa fiarta
- 1 morcov mic, ras fin
- 1 dovlecel mic, ras fin
- 1/4 ceapa mica, tocata marunt
- 1 ou
- 2 linguri de pesmet (optional, pentru legarea compozitiei)
- 2 linguri de branza cedar
- 1 lingurita de ulei de masline
- Un praf de sare (pentru copiii mai mari de un an)
- Piper (optional, pentru copiii mai mari)
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
- Intr-un bol mare, combina quinoa fiarta cu morcovul, dovlecelul, ceapa, oul, pesmetul si branza. Amesteca bine pana obtii o compozitie omogena.
- Formeaza chiftelute mici cu mainile umezite si aseaza-le pe tava pregatita.
- Stropeste chiftelutele cu ulei de masline si coace-le in cuptor timp de 20-25 de minute, pana devin aurii si crocante la exterior.
- Lasa-le sa se raceasca putin inainte de a le servi copilului.
Chiftele cu quinoa si pui pentru copii
Ingrediente:
- 1 cana de quinoa fiarta
- 200 g piept de pui fiert si tocat marunt
- 1 cartof mic, fiert si pasat
- 1 ou
- 2 linguri de faina de ovaz (sau pesmet, daca preferi)
- 1 lingura de patrunjel tocat fin (optional)
- 1 lingurita de ulei de masline
- Un praf de sare (pentru copiii mai mari de un an)
- Piper (optional, pentru copiii mai mari)
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
- Intr-un bol mare, amesteca quinoa fiarta cu pieptul de pui tocat, cartoful pasat, oul, faina de ovaz si patrunjelul. Amesteca pana obtii o compozitie omogena.
- Formeaza chiftelute mici cu mainile umezite si aseaza-le pe tava pregatita.
- Stropeste chiftelutele cu ulei de masline si coace-le in cuptor timp de 20-25 de minute, pana devin aurii si crocante la exterior.
- Lasa-le sa se raceasca putin inainte de a le oferi copilului.
Aceste chiftelute sunt o gustare sanatoasa si delicioasa, ideala pentru copiii mici. Quinoa este un superaliment care a castigat popularitate datorita valorii sale nutritive exceptionale. Bogata in proteine complete, care contin toti cei noua aminoacizi esentiali, quinoa este o sursa excelenta de energie si nutrienti pentru copiii mici. De asemenea, este bogata in fibre, ceea ce ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos, si ofera o doza importanta de fier, magneziu, calciu si vitamine din complexul B, esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copiilor.
Un alt beneficiu major al quinoa pentru copii este faptul ca este lipsita de gluten, ceea ce o face potrivita pentru copiii cu intoleranta la gluten sau boala celiaca. Quinoa poate fi introdusa in alimentatia copiilor de la o varsta frageda, incepand cu 8-10 luni, dupa consultarea cu un pediatru. Aceasta poate fi adaugata in piureuri, supe sau chiar ca inlocuitor al orezului, oferind o varietate sanatoasa si echilibrata in dieta copilului, sprijinind astfel dezvoltarea optima a acestuia.