În primii trei ani de viață, dezvoltarea copiilor se desfășoară într-un ritm extraordinar de rapid, influențând toate aspectele creșterii fizice, emoționale, cognitive și mentale. Acest proces intens necesită un aport constant de resurse nutritive de calitate pentru a se desfășura în condiții optime. Deși alimentația echilibrată este esențială în această perioadă critică, pentru mulți părinți poate fi o adevărată provocare să asigure un regim alimentar corect, având în vedere preferințele gustative imprevizibile ale celor mici.
Până la vârsta de trei ani, creierul copilului trece printr-o fază de creștere accelerată, formând majoritatea conexiunilor neuronale care vor sta la baza dezvoltării cognitive ulterioare. Cercetările sugerează că în această perioadă, aproape 90% din masa creierului unui adult este deja formată, subliniind importanța unei nutriții adecvate în susținerea acestui proces. Nutrienții esențiali precum acizii grași omega-3, fierul, zincul și vitaminele A, D și E joacă un rol crucial în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos.
Studiile evidențiază faptul că deficiențele nutriționale în această etapă pot avea efecte ireversibile asupra dezvoltării cognitive și emoționale a copilului. Prin urmare, părinții ar trebui să fie informați și susținuți în efortul de a oferi copiilor o dietă variată și echilibrată, adaptată nevoilor lor specifice de creștere.
Elemente esentiale in dezvoltarea cognitiva a copiilor
Aportul energetic maxim este necesar in perioada 6-12 luni. In aceasta perioada, nevoile bebelusului sunt de pana la 3 ori mai mari decat cele ale adultului, raportate desigur la greutatea corporala a acestuia. Este exact momentul in care incepe diversificarea: baza alimentatiei ramane laptele, iar bebelusul este expus treptat la noi alimente. Cantitatea de mancare solida pe care o primeste acesta este inca mica in aceasta etapa, si este esential ca in hrana sa sa fie introduse alimente nutritive si cu un continut bogat de energie, iar cerealele sunt exemplul perfect. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii alaturi de inceperea diversificarii la sfatul medicului. CITEȘTE ȘI: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Fierul este esential pentru dezvoltarea creierului. Conform opiniei stiintifice a referentilor EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor), aportul de fier si dezvoltarea cognitiva a copilului se afla intr-o relatie de dependenta directa. Anemia feripriva este frecventa la copii in jurul varstei de 6 luni, iar diversificarea la aceasta varsta este abia la inceput, sursele de fier fiind limitate. Anemia feripriva inseamna ca in organism nu se sintetizeaza destule hematii, iar un numar redus de hematii inseamna ca organismul nu se oxigeneaza eficient. Cel mai expus organ atunci cand vine vorba de un aport insuficient de oxigen este creierul, astfel devine evidenta legatura dintre fier si dezvoltarea mentala a copilului.
ÎNCEARCĂ ACESTE REȚETE PENTRU COPILUL TĂU:
5 idei de rețete cu spanac pentru copii
5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu cartof dulce
Iodul este un alt oligoelement esential pentru functionarea cognitiva si neurologica normale. Iodul este esential pentru sinteza hormonilor tiroidieni, care sunt necesari pentru dezvoltarea normala a creierului si pentru buna desfasurare a functiilor cognitive. S-a observat ca suplimentarea iodului la copiii care sufereau de un deficit din acest element le-a imbunatatit acestora performantele scolare. Este evident ca si in cazul bebelusilor, un aport suficient de iod este extrem de important pentru cresterea si dezvoltarea optime.
Vitaminele A, C si D sunt principalele vitamine implicate in buna functionare a sistemului imunitar. Vitamina A sustine functia imuna, mentine integritatea mucoaselor si imbunatateste vederea nocturna; vitamina C este implicata in toate functiile metabolice, contribuind la mentinerea homeostaziei sistemului imunitar si sustinandu-i functionarea normala. Vitamina D regleaza echilibrul mineral si metabolsimul osos, implicarea sa in sustinerea functiei imune fiind una esentiala, pe care cercetatorii inca o aprofundeaza.
CITEȘTE ȘI: OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți
Etapele dezvoltarii bebelusului si alimentatia acestuia
Bebelusul de 0-6 luni
Atunci cand se naste, cele mai bine dezvoltate simturi ale bebelusului sunt gustul si mirosul. Pana la 6 luni insa, bebelusul se transforma din micuta fiinta absolut neajutorata, intr-un pui care isi sustine bine spatele si capul, priveste in jur, recunoaste adultii cei mai implicati in cresterea lui si se bucura la vederea lor, incepe sa desluseasca relatia cauza efect, isi tine bine jucariile in mana, aproape ca sta in fundulet fara sprijin, zambeste si comunica cu adultii prin onomatopee, mimica si gesturi. In acest interval de varsta, bebelusul consuma exclusiv lapte, fie el matern sau o formula potrivita de lapte praf, aleasa in functie de recomandarea pediatrului si de modul in care o tolereaza micutul.
Bebelusul de 6-12 luni
Este varsta marilor explorari, atat pentru parinti cat si pentru micuti. Odata ce au stapanit bine statul in sezut, bebelusul este pregatit sa o porneasca de-a busilea. Nu mai e mult pana cand se ridica in picioare si incepe sa circule tinandu-se de mobila si de pereti iar de aici pana la primii pasi absolut independenti nu mai este mult. La aceasta varsta bebelusul incepe sa spuna primele cuvinte, rade in hohote, recunoaste obiecte prin casa, stie sa manevreze jucariile pentru a obtine un anumit efect. Isi doreste sa imite adultul, asa ca il vei surprinde pieptanandu-se, scotandu-si sosetele sau palavragind la telefon. Anxietatea de separare este semn ca bebelusul este capabil sa realizeze ca el si mama sunt doua fiinte independente, doua individualitati diferite.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Pentru parinte, varsta de 6 luni inseamna debutul unui proces care se va intinde pe durata a minim inca 2 ani: diversificarea. Rand pe rand, urmand o schema de diversificare recomandata de catre pediatru in functie de nevoile specifice ale fiecarui copil, vei introduce in alimentatia micutului noi si noi alimente. Avand in vedere ca necesarul energetic al bebelusului de aceasta varsta este urias, una dintre principalele grupe alimentare ce se vor introduce in alimentatie este reprezentata de catre cereale si pseudocereale. Prima cereala introdusa este in general orezul. Ii urmeaza porumbul, meiul, hrisca, amaranthul si quinoa, apoi graul, orzul, ovazul si secara. Beneficiile cerealelor sunt recunoscute la scara larga: ele aduc un aport energetic important, dar sunt de asemenea foarte bogate in minerale, vitamine si oligoelemente. In plus, cele mai multe sunt foarte bine acceptate de catre copii pentru textura cremoasa si gustul placut si nu foarte puternic.
Copilul de 1-2 ani
In aceasta etapa copilul incepe sa stapaneasca din ce in ce mai bine mersul si alte activitati motorii. Incet, incet el invata sa urce si sa coboare scari, sa alerge, sa sara. Invata sa vorbeasca si sa pronunte din ce in ce mai multe cuvinte, pana la 2 ani vocabularul sau fiind mult mai cuprinzator. In general, la aceasta varsta copilul cunoaste semnificatia mult mai multor cuvinte decat cele pe care le pronunta. Copilul joaca jocuri de rol, respecta instructiuni simple, etapa de bebelus fiind deja depasita la varsta de 2 ani.
Meniul sau deja este cuprinzator, incluzand cele mai multe dintre alimentele pe care le consuma adultii, dar preparate in moduri sanatoase, adecvate unui copil. Si in aceasta perioada este important ca alimentatia micutului sa fie una cat mai diversificata, in ideea ca astfel poti acoperi integral nevoile sale nutritionale pentru o buna dezvoltare a organismului. Nu uita ca si in aceasta perioada nevoile copilului sunt mari si este esential sa gasesti o sursa de hrana complexa, care sa ii acopere cat mai bine necesarul.
CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!
Copilul de 2-3 ani
De acum, copilul tau incepe sa vorbeasca in propozitii si fraze, sa invete cantece si poezii, din punct de vedere motor, este din ce in ce mai stapan pe sine si pe corpul sau. Pana la varsta de 3 ani multi copii stiu sa isi puna si sa isi scoata piese simple de imbracaminte, cunosc un numar oarecare de povesti, au retinut cantecele pe care le canta adesea mami in casa. Memoria lor are o capacitate fantastica, iar ei sunt asemenea unui burete care absoarbe totul.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ii expui la informatii adecvate varstei si sa le dai ocazia sa invete, o vor face. Este perioada cea mai frumoasa, in viziunea unora dintre parinti, caci este plina de perle pe care ti le vei aminti si cu care ii vei plictisi pe nepoti la reuniunile de familie de peste ani. Creierul copilului functioneaza la viteza maxima si are nevoie sa fie „alimentat” cu un „combustibil” adecvat. Nu uita ca asimilarea vitaminelor si mineralelor din suplimentele farmaceutice este net inferioara celei din produsele alimentare si incearca sa ii oferi copilului reusursele cele mai bune.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.