Momentul in care copilul face primii pasi singur este unul care cu siguranta va ramane intiparit in mintea fiecarei mame. Aceasta nu doar fiindca este un moment emotionant, induiosator, ci si fiindca se stie ca mersul singur este una dintre cele mai importante achizitii ale bebelusului si marcheaza trecerea intr-o noua etapa. Fiindca este un salt important in dezvoltare multi parinti sunt anxiosi in legatura cu acest lucru, se intreaba daca bebelusul lor se incadreaza in limite normale. Este important de stiut ca fiecare copil are propriul sau ritm si ca inceputul deplasarii autonome in postura bipeda poate fi plasat intre 8 si 18 luni.
Dar cum invata copilul sa mearga singur?
De la momentul in care se ridica pentru prima data singur in picioare tinandu-se de ceva, majoritatea copiilor au nevoie de o perioada de “practica” de cel putin 3 luni pentru a incepe sa mearga singuri. Unii copii trec prin toate etapele, inclusiv “mersul patruped”, altii sar peste anumite etape si trec direct la mers biped, nu exista o regula absoluta. Multi parinti sunt preocupati sa afle daca exista modalitati prin care sa ajute copilul sa mearga mai repede. In mod normal nu trebuie sa intervenim si sa grabim copilul in dobandirea unei achizitii pe care o va acumula singur in ritmul propriu, in mod natural. Daca intervenim cu artificii de genul hamului sau premergatorului putem chiar sa influentam in mod negativ mersul copilului.
Multi copii care sunt tinuti in ham pentru a invata sa mearga sau pentru a fi feriti de cazaturi invata sa mearga intr-un mod defectuos si nu vor avea simtul pericolului cand vor incepe sa se deplaseze fara acest ajutor, nu vor sti sa se redreseze cand se impiedica, putem spune chiar ca “nu vor sti sa cada”, obisnuiti fiind sa fie prinsi mereu. De asemenea premergatorul, pe langa faptul ca predispune la accidente, poate obisnui copilul sa mearga pe varfuri, sau cu picioarele indreptate spre exterior. CITEȘTE ȘI: Este adevărat că nu se recomandă premergătorul deoarece întârzie dezvoltarea mersului la bebeluși?
Cum putem ajuta copilul sa invete mersul singur?
Toti parintii pot contribui la invatarea copilului sa mearga singur, mai bine spus ii pot crea conditiile necesare exersarii acestui lucru si il pot “antrena” intr-un mod benefic. Sa vedem cum anume:
In primul rand pentru mersul biped este nevoie de muschi puternici, mai ales cei ai spatelui.
Astfel exersarea muschilor inca de la cateva luni, prin incurajarea copilului sa deprinda anumite miscari, prin asigurarea conditiilor propice pentru o dezvoltare armonioasa, vor contribui la mersul corect al copilului de mai tarziu. Bebelusul trebuie sa aiba parte de stimulare corespunzatoare (nu excesiva!), sa i se dea ocazia sa exerseze statul pe burta, rostogolirile, intinsul dupa obiecte interesante, explorarea libera asa cum poate in fiecare etapa, toate acestea in conditii de siguranta, supravegheat de parinte, desigur.
Bebelusul trebuie lasat sa exploreze mediul inconjurator, nu sa fie constrans “sa stea cuminte” intr-un spatiu restrans mult timp, gen patut, tarc sau scaun de masa, din comoditatea parintilor sau din teama de a nu se lovi! Citeste pe latg mai multe despre dezvoltarea motricitarii copilului mic.
Mersul necesita si incaltaminte adecvata.
In trecut indicatia medicilor era de a incalta copilul cu incaltaminte cu talonet, care sa tina glezna stransa. Din pacate si in zilele noastre unii continua sa sugereze acest tip de incaltaminte care de fapt este chiar opusului unor incaltari adecvate. Un copil sanatos, fara probleme ortopedice demonstrate, nu are nevoie de incaltaminte cu talonet sau rigida, dimpotriva, mersul biped se exerseaza cel mai bine descult.
Astfel in casa sau si afara de cate ori este posibil si vremea sau spatiul o permit, este bine sa lasam bebelusul descult, astfel isi formeaza un mers corect, fara sa fie incomodat de incaltaminte greoaie. Afara este recomandata incaltamintea foarte flexibila si usoara. Mersul descult pe pietricele contribuie de asemenea la formarea corecta a talpii si la un mers corect. CITEȘTE ȘI: 9 motive pentru care NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe
Crearea unui spatiu adecvat care limiteaza micile accidente.
Atunci cand copilul incepe sa se ridice si da semne ca ar putea sa inceapa sa mearga, putem sa rearanjam mobile in camera lui astfel incat sa-i dam ocazia sa traverseze camera prin puteri proprii, ajutandu-se de obiecte suficient de stabile astfel incat sa nu se rastoarne. Multi copii incep sa mearga tinandu-se de canapele sau pereti, de aceea putem sa-l ajutam reamenajandu-i spatiul in functie de aceste nevoi.
Daca premergatorul este contraindicat, exista un dispozitiv care poate fi de ajutor si anume antemergatorul.
Desi nu este absolut necesar sau indispensabil, el poate fi de ajutor copiilor care incep sa se depaseze singuri si care se vor ajuta de antemergator care este ca o jucarie de care copilul se tine si pe care o poate impinge deplasandu-se. In concluzie este important ca noi, parintii, sa nu fim grabiti sau nelinistiti in legatura cu acest aspect, al mersului copilului singur, daca nu se contureaza aspecte medicale care trebuie elucidate si daca intervenim, sa intervenim doar intr-un mod benefic care sa nu interfereze cu ritmul natural al copilului.
De la 3-4 luni, pana pe la 15 luni, bebelusul trece prin etape premergatoare care il antreneaza, fara exceptie, pentru clipa in care va fi capabil sa faca sigurel primii pasi. Tot ce ai de facut este sa il ajuti sa capete incredere in sine, prin joaca si aprecierea reusitelor si a eforturilor. CITEȘTE pe larg despre: Cum îl încurajezi pe bebe să înceapă să meargă singur – Există 8 etape ale învățării mersului la bebeluși