Ai auzit si tu ca mersul pe varfuri la copii nu este ceva normal. Ca poate fi un semn al unei probleme grave, ca poate deforma mersul, ca poate modifica lungimea tendoanelor, ca indica faptul ca cel mic ar avea tulburari din spectrul autist. Cum stau insa lucrurile de fapt in legatura cu mersul pe varfuri la copii?
Mersul pe varfuri este un obicei destul de frecvent intalnit in cazul copiilor mici, care abia acum incep sa se deplaseze biped. La cea mai mare parte a copiilor acest obicei nu are nicio semnificatie, pur si simplu celor mici li se pare mai usor sa isi tina echilibrul in aceasta pozitie. Pe masura ce devin mai priceputi in ale mersului, copiii renunta de la sine la mersul pe varfuri. Ca idee, daca devoltarea fizica si mentala a copilului tau este una normala, mersul pe varfuri nu este un motiv de ingrijorare.
Care sunt cauzele medicale care pot determina mersul pe varfuri la copii?
Desi de cele mai multe ori mersul pe varfuri nu este o problema, ci un obicei temporar care va disparea de la sine, exista si cateva cauze medicale care pot determina acest mod ciudat de a pasi:
- Tendonul lui Ahile prea scurt poate determina dificultati in incercarea de a atinge solul cu calcaiul.
- Paralizia cerebrala poate fi o cauza a mersului pe varfuri. Paralizia cerebrala determina tulburari de deplasare, tonus muscular si postura. Ea poate surveni in perioada de viata intrauterina, sau se poate declansa la nastere.
- Distrofia musculara este o boala genetica in care fibrele musculare sunt deosebit de sensibile si se deterioreaza in timp. Acest diagnostic poate fi suspectat daca initial copilul mergea bine, iar mersul sau s-a deteriorat ulterior.
- Autismul. S-a observat ca exista o conexiune intre mersul pe varfuri si autism, incomplet explicata pana in prezent.
CITEȘTE ȘI: Prevenirea căderilor când bebe învață să meargă
Mersul pe varfuri la copii este riscant?
Mersul pe varfuri in sine nu declanseaza nici un fel de complicatii la cel mic. Insa probabilitatea ca el sa se dezechilibreze sau sa se impiedice este mai mare, avand in vedere ca suprafata de contact cu solul este mai mica decat daca ar pasi cu intreaga talpa.
Mersul pe varfuri. Cand trebuie sa contactezi medicul?
Ca regula generala, e mai bine sa te asiguri ca totul e in regula, decat sa regreti ca ai actionat prea tarziu. Desi pana la varsta de 2 ani nu se considera ca mersul pe varfuri ar putea indica vreo problema, daca esti ingrijorata ar trebui sa discuti cu medicul pediatru care il are pe micutul tau in evidenta.
Exista insa cateva semne care ar trebui sa te faca sa te grabesti sa soliciti o programare la medic:
- Copilul merge tot timpul pe varfuri
- Copilul pare sa aiba musculatura intepenita, rigida
- Copilul nu isi poate coordona miscarile
- Mersul copilului este ciudat, copilul se impiedica des, pare sa cada din picioare
- Motricitatea fina a copilului pare sa fie afectata
- Lasa impresia ca nu reuseste sa isi sustina greutatea pe intreaga talpa
- Pierde abilitati motorii pe care le avea deja.
CITEȘTE ȘI: Cum stimulăm corect dezvoltarea motorie a bebelușului în funcție de vârstă
Mersul pe varfuri. Care sunt recomandarile medicilor?
In functie de ceea ce observa la examinarea clinica a copilului, medicul pediatru poate recomanda sau nu alte interventii. El poate decide sa iti dea o trimitere catre un medic specialist pe neurologie infantila, care sa evalueze starea copilului.
Este important ca aceste demersuri medicale sa fie facute cat mai devreme, caci o interventie la momentul potrivit creste sansele de recuperare totala in cazul in care exista o problema medicala.
In functie de problema care cauzeaza mersul pe varfuri, interventia poate fi mai drastica sau mai putin invaziva. Uneori este suficienta fizio si kinetoterapia. Alteori medicul poate sa recomande purtarea unei orteze. In cazuri mai grave este necesara purtarea unui aparat gipsat. Alteori, un tendon al lui Ahile foarte scurt poate impune efectuarea unei interventii chirurgicale.
Daca mersul pe varfuri este determinat de paralizia cerebrala sau de o tulburare din spectrul autist, se va interveni pentru tratarea cauzei. Terapia este o etapa cheie in ameliorarea sau rezolvarea acestei probleme.
Copilul tau a mers pe varfuri? Pana la ce varsta?
CITEȘTE ȘI: 9 motive pentru care NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe