Iata un diagnostic care sperie multi parinti sau viitori parinti. Putini oameni stiu insa despre autism mai multe decat le sunt prezentate in filmele de la televizor. Iata tot ce e important sa stii despre acest subiect, ca parinte sau viitor parinte.
Ce anume cauzeaza autismul? Poate fi el prevenit? Cand se diagnosticheaza? Afecteaza cu precadere un sex? Poate fi tratat? In ce masura adultul cu autism poate duce o viata normala, ca membru al societatii? Citeste acest articol si vei afla raspunsul la aceste intrebari, si nu numai.
Ce este autismul?
Autismul este o boala a creierului care ingreuneaza comunicarea si relationarea interumana. Pur si simplu, in cazul persoanelor cu autism, creierul nu reuseste sa stabileasca o comunicare eficienta intre diferite zone ale sale.
In prezent, nu se mai vorbeste despre autism, ci mai degraba despre tulburari din spectrul autist, o exprimare mai corecta si mai cuprinzatoare, care include autismul si boala Asperger. Autismul afecteaza unul din 100 de copii, asadar este extrem de important sa intelegem aceasta boala.
Care sunt cauzele autismului?
Cercetarile de pana acum sustin ca nu exista o cauza unica ce determina tulburarile din spectrul autist. Exista cu siguranta un anumit determinism genetic, avand in vedere ca autismul pare sa afecteze mai multi indivizi ai acelorasi familii. Se pare ca exista mai multe gene care sunt implicate in declansarea acestei boli, si daca modificarile pe care le produce fiecare gena luata separat sunt mici, combinatia lor poate avea o influenta substantiala.
Exista cercetari in plina desfasurare care urmaresc sa demonstreze daca infectiile virale materne in timpul sarcinii, alte complicatii aparute in perioada de viata intrauterina sau chiar poluantii atmosferici pot juca rol declansator in ceea ce priveste autismul.
Trebuie sa iti faci griji in legatura cu copilul tau?
Procentul de 1% copii cu tulburari din spectrul autist este unul mare, mai ales cand privesti lucrurile din punctul de vedere al parintelui. Copilul tau se poarta altfel decat ceilalti copii? Ai cu adevarat motive sa te gandesti ca poate avea o tulburare din spectrul autist? Iata cateva lucruri care ar putea sa iti dea de gandit:
- Priveste in alta parte cand i se vorbeste
- Nu zambeste atunci cand ii zambesti
- Nu este interesat de ceilalti copii
- Este incapabil sa imite miscari simple, cum e de exemplu aplaudatul
- Prefera sa se joace singur
- Nu raspunde cand ii este strigat numele, desi a implinit un an
- Nu indica obiecte si nu face „pa” pana la un an
- Sufera un regres in ceea ce priveste vorbirea, disparandu-i din vocabular cuvinte pe care le folosea anterior
- Vorbire de tip repetitiv
- Manifesta interese sau atasamente ciudate
- Executa miscari ciudate de tipul rotitului in cerc sau al mersului pe varfuri
- Are dificultati in a accepta schimbari ale rutinei zilnice, locuri noi sau zgomote
- Manifesta fie un interes deosebit, fie o veritabila fobie fata de anumite texturi, sau culori, de exemplu refuza sa manance alimente de culoare alba sau sa atinga boabe de orez.
In cazul in care copilul tau bifeaza mai multe dintre simptomele mentionate mai sus, discuta cu medicul pediatru. Sugestia noastra este sa nu te opresti aici, ci sa consulti un medic specialist de neuropsihiatrie infantila si sa iti continui demersul pana ce esti multumita de raspunsul primit. Exista metode de tratament care pot imbunatati substantial viata persoanelor cu autism, insa succesul lor depinde in mare masura de varsta la care sunt initiate. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine!
Care sunt simptomele autismului?
Simptomele pot varia destul de mult in functie de severitatea formei de boala, insa exista o serie de simptome comune, cele mai multe avand legatura cu capacitatea de a stabili relatii sociale, de a comunica cu cei din jur si de a se adapta la mediul inconjurator.
Persoanele cu tulburari din spectrul autist au dificultati in a dezvolta capacitatea de comunicare nonverbala. Contactul vizual direct, expresiile faciale, postura sunt pentru ei dificil sau imposibil de inteles. Ele nu reusesc sa stabileasca prietenii cu persoanele de aceeasi varsta, mai ales in perioada copilariei. Ele nu sunt interesate sa isi impartaseasca reusitele cu altii, sau sa ia parte la bucuria pe care o simt cei din jur in momentul unei realizari.
De asemenea, empatia ramane o carte inchisa pentru aceste persoane, carora le este extrem de dificil sa inteleaga durerea, regretul, tristetea pe care le pot simti cei din jur.
Si comunicarea verbala are de suferit, in cazul tulburarilor din spectrul autist. Pana la 40% dintre persoanele cu autism refuza sau nu pot sa comunice verbal, iar cele care pana la urma o fac, invata tarziu sa vorbeasca. Acestor persoane le este greu sa initieze o conversatie, sau sa o sustina in cazul in care a fost initiata de altcineva. Unii indivizi repeta obsesiv un cuvant sau o fraza pe care le-au auzit anterior. Umorul si sarcasmul raman un mister.
Activitatile in care se implica persoanele cu tulburari din spectrul autist au si ele caracteristici aparte. Copiii mici pot fi fascinati exclusiv de rotile unei masinute, fara a acorda atentie obiectului ca intreg. Copiii de varsta scolara pot fi deodata pasionati de un anumit subiect, pasiune care nu cunoaste limite, nu are granite si nu poate fi stavilita.
In plus, cei care sufera de aceasta dizabilitate manifesta o dragoste aparte fata de rutina, ei au nevoie de stabilitate iar modificarile de program, oricat de marunte ar fi, le pot declansa adevarate accese de furie. Un copil cu autism va insista sa fie condus spre scoala pe acelasi drum mereu, sa aiba mereu tacamurile asezate intr-un anumit fel si asa mai departe.
Exista si alte simptome pe care le au persoanele cu tulburari din spectrul autist. Unele dintre ele sunt comune deficitului de atentie. Altele constau intr-o capacitate fantastica de a memora date, de a face calcule complexe, un talent urias la matematica sau muzica. Unii oameni sustin ca au perceptii senzoriale neobisnuite. Pentru ei, o atingere usoara poate fi dureroasa, iar altii nu reusesc sa perceapa deloc durerea.
Autismul afecteaza cu precadere un anumit sex? Se pare ca da, majoritatea persoanelor cu tulburari din spectrul autist sunt de sex masculin. Nu este clar insa care e cauza care sta in spatele acestei descoperiri statistice.
Cum se diagnosticheaza autismul?
In principiu, este sarcina parintelui, a medicului de familie sau a pediatrului sa remarce daca ceva pare in neregula cu un anumit copil. Aceasta presupune insa putina obiectivitate din partea parintelui, interes, informare si un contact regulat cu medicul. In rare cazuri, cei care semnaleaza existenta unei posibile probleme sunt educatorii sau invatatorii.
Diagnosticul de tulburari din spectrul autist il formuleaza medicul specialist de neuropsihiatrie infantila. La acest diagnostic se ajunge dupa discutia cu parintele, observarea si evaluarea atenta a copilului pus in diferite ipostaze si in diferite medii. Diagnosticul diferential, menit sa excluda alte tulburari, este de asemenea o etapa importanta.
Cum se trateaza autismul?
Tratamentul pentru autism are succes maxim atunci cand este initiat cat mai devreme. In jurul varstei de 18 luni un evaluator atent poate spune daca bebelusul manifesta simptome ale unei tulburari din spectrul autist. Tratamentul trebuie individualizat in functie de severitatea tulburarilor si de particularitatile fiecarei familii in parte, insa, in general, el vizeaza:
- Imbunatatirea capacitatilor de comunicare verbala si nonverbala
- Terapii specializate (ocupationala, de limbaj, fizica)
- Tratament medicamentos adecvat
- Sprijin pentru familie si integrare sociala.
Succesul tratamentului este oferit de capacitatea copilului de a se integra, cu micile sale „ciudatenii”, in colectivul clasei sale si in cresterea unui adult macar partial independent. Desigur, aceste rezultate depind in mare masura si de severitatea tulburarii diagnosticate.
Autismul – Cum iti poti ajuta copilul?
Ca si in cazul oricarui alt copil, este important sa reusesti sa stabilesti o punte intre tine, parinte, si copilul cu tulburari din spectrul autist. Trebuie sa te informezi, sa intelegi simptomele acestei tulburari si sa o accepti. Iata ce poti face, practic, pentru o comunicare mai eficienta cu copilul tau:
- Vorbeste putin, foloseste un limbaj simplu si apeleaza la cuvinte cheie
- Exprima cate o idee odata si pezinta totul in ordine cronologica
- Ajuta-te de gesturi si imagini pentru a sustine comunicarea verbala. In cazul multor copii, limbajul prin semne este preferat si eficient
- Ofera pauze dese pentru procesarea informatiei
- Foloseste instructiuni clare, pozitive. Spune „pe strada mergem incet” in loc de „nu alergam pe strada”, sau „vino si stai langa mine” in loc de „te poti aseza langa mine”?
Exista vreo legatura intre vaccinuri si autism?
Studiul, ulterior contestat, care incerca sa demonstreze existenta unei legaturi intre vaccinuri si autism, a declansat o cascada de alte cercetari in domeniu. Nici una insa nu a putut dovedi ca vaccinurile ar putea fi in vreun fel incriminate in declansarea autismului.
Nu uita! Cu cat se intervine mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari. Daca ai banuieli, temeri, suspiciuni, consulta un specialist in autism!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.