Sindromul Asperger este o tulburare din spectrul autist care afecteaza functiile creierului. Cauzele sale nu sunt inca elucidate complet. Specialistii o considera o tulburare de dezvoltare de origine neuro-biochimica, asociata cu probleme genetice. Ereditatea are cea mai mare influenta asupra dezvoltarii acestei tulburari care apare preponderent la persoanele de sex masculin.
Cum se manifesta sindromul Asperger?
Ca portret general, o persoana afectata de sindromul Asperger are dificultati in comunicare si in relatiile sociale, are adesea un comportament repetitiv, are zone de interes foarte restranse, specializate, carora le dedica mult timp si atentie.
O persoana cu sindrom Asperger primeste informatiile dar nu le poate procesa corect, mesajele transmise creierului de catre simturi fiind decodate confuz.
Cei afectati de sindromul Asperger au multe in comun cu autistii inalt-functionali, fiind persoane cu o inteligenta cel putin medie, adeseori fiind foarte inteligenti, pot avea o memorie excelenta, un limbaj dezvoltat, rezultate scolare foarte bune insa probleme cu coordonarea, cu perceperea timpului si spatiului, tendinta de a sa se comporta intr-o maniera rigida, dificultati de comunicare, de socializare si de intelegere abstracta.
Care este incidenta sindromului Asperger in randurile copiilor?
Desi acest sindrom poate fi identificat si inainte de varsta de 3 ani, este foarte dificil sa dam cifre deoarece multi oameni cu sindromul Asperger sunt diagnosticati abia la maturitate sau chiar raman nediagnosticati toata viata, fiind un diagnostic destul de greu de pus si persoanele afectate putand trece drept fara probleme deosebite, mai ales daca invata modalitati de a decoda stimulii primiti.
Care sunt primele semne care pot indica sindromul Asperger la un bebelus sau copil mic?
- Este mult prea cuminte, linistit sau, dimpotriva, foarte agitat si plange foarte mult;
- Nu prea are tentative de a comunica prin mimica si gestica si nici prin sunete;
- Nu reactioneaza la voci, zgomote, uneori pare chiar surd;
- Evita contactul vizual direct;
- Nu isi ajusteaza postura cand este luat in brate, pare inert sau rigid;
- Manifesta indiferenta fata de alte persoane;
- La copiii de peste 2-3 ani un semn ar putea fi ca sunt mai interesati de adulti decat de copiii de varsta lor;
- Zambeste putin sau deloc
- Nu este interest de jucarii si prefera sa se joace cu propriul corp;
- Cand este interesat totusi de o jucarie prefera sa-i invarta rotitele sau sa dezvolte un anumit ritual legat de ele;
- Adesea manifesta tulburari de somn si se hraneste prost.
In cazul unor copii primele semne sunt vizibile de la nastere sau din cursul primelor luni, in cazul altora semnele nu apar decat in cursul celui de-al doilea sau al treilea an, pana atunci parand a avea o dezvoltare normal.
Foarte important: NU intrati in panica daca vedeti la bebelusul, copilul doar 1-2-3 din aceste semne! Pentru un diagnostic se iau in calcul un cumul de semne si asta doar un specialist, un psiholog specializat pe comportament o poate face!
Deci daca recunoasteti multe semne la copilul vostru, nu ezitati sa cereti o opinie avizata.
Ce este de facut daca se suspecteaza sindromul Asperger?
In primul rand este nevoie de un diagnostic precoce, pentru ca parintii sa le cunoasca dificultatile si sa lucreze pentru a-i ajuta sa le depaseasca.
Copilul cu sindrom Asperger nu trebuie suprastimulat, expus unui bombardament de sunete, informatii, contacte sociale caci acest lucru le sporeste anxietatea, le produce confuzie si panica.
Este important ca integrarea sa se faca in comunitati de copii neurotipici (la gradinita, scoala) doar printre ei putand sa invete coduri sociale, comportamente adecvate, reguli de baza.
Sa se insiste pe integrarea sociala a copilului. Copiii cu sindrom Asperger nu au in general probleme legate de rezultate scolare, ei au o gandire analitica si logica, foarte buna memorie, pot deveni specialisti intr-un domeniu care-i pasioneaza deci preocuparea parintilor nu trebuie sa fie pentru performanta academica ci pentru integrarea sociala, in comunitate.
Copilul cu sindrom Asperger este important sa fie ajutat prin tehnici de reeducare care sa-l invete sa comunice intr-o maniera cat mai eficienta, obiectivul major fiind sa li se dezvolte abilitati sociale care sa le favorizeze integrarea.
Nu trebuie sa neglijati copilul deoarece, chiar daca Asperger nu se vindeca, prin terapie poate evolua astfel incat tuburarea sa sa ajunga practice indetectabila, chiar daca la inceputuri se manifesta extrem.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.