Banana este saraca in sodiu si bogata in potasiu si magneziu. Banana contine 25 % amidon care, pe masura ce banana se coace, se transforma in zaharuri usor asimilabile. Fiind bogata in substante nutritive si usor digerabila, este foarte potrivita de oferit bebelusilor la inceputul diversificarii alimentatiei.
Banana la bebelusi – Cand se introduce in alimentatie?
RECOMANDARI: Banana poate fi introdusa in alimentatia bebelusului de la 6 luni avand risc scazut de a produce alergii. Ofera-i bebelusului banane foarte bine coapte, pe acelea care nu mai au deloc parti verzi. Cu cat sunt mai coapte bananele, cu atat sunt mai dulci si mai usor de digerat. Exista opinii potrivit carora gustul dulce al bananei l-ar putea determina pe micutul tau sa refuze mai tarziu alimente cu alt gust dar trebuie sa stii ca nu este o regula, preferintele culinare ale bebelusului se dezvolta inca din burtica mamei.
Banana este un aliment prebiotic, continand fructo-oligo-zaharide, acestea fiind nutrienti care incurajeaza dezvoltarea bacterii bune in intestin. De asemenea, banana actioneaza ca o protectia impotriva ulcerului, dar consumata in cantitati mari ar putea provoca constipatie. Banana contine triptofan, unul din aminoacizii esentiali, responsabil cu starea de bine.
O parte din pediatri recomanda introducerea bananei mai tarziu in alimentatia copilului datorita fungicidelor cu care sunt stropite acestea. Deoarece coaja bananelor este poroasa ar putea permite fungicidelor sa fie absorbite in pulpa. Ideal este sa-i oferi bebelusului banane ecologice. Acum se gasesc in toate supermarketurile banane bio si diferenta de pret nu e chiar mare.
Ce vitamine si minerale contin bananele?
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B3,B5,B6, vitamina E.
MINERALE continute: potasiu, magneziu, fier, fosfor, calciu si o mica cantitate de: mangan, cupru si zinc.
Banana la bebelusi – Beneficii importante
1. Bogate în nutrienți: Bananele sunt o sursă bună de nutrienți esențiali, cum ar fi potasiu, vitamina C, vitamina B6 și fibre naturale. Acești nutrienți sunt importanți pentru creșterea și dezvoltarea unui bebeluș.
2. Ușor de digerat: Bananele se digeră cu ușurință, ceea ce le face un excelent aliment de început pentru bebelușii care fac tranziția la alimentele solide.
3. Textura catifelată a bananelor le face să fie ușor de mestecat. A le consuma e o plăcere.
4. Stimularea energiei: Bananele sunt o sursă naturală de carbohidrați, ce reprezintă un stimulent energetic rapid și de durată. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru bebelușii activi și pentru cei care se confruntă cu puseuri de creștere.
5. Ameliorarea constipației: Conținutul ridicat de fibre din banane poate ajuta la reglarea mișcărilor intestinale și la ameliorarea constipației la bebeluși. Pectina din banane acționează ca un laxativ natural, favorizând o bună digestie.
6. Îndulcitor natural: Bananele au prin natura lor un gust dulce, ceea ce le face o alternativă excelentă la zahărul adăugat în alimentele pentru copii. Ele pot fi folosite pentru a îndulci piureurile, cerealele și alte mâncăruri.
6. Non-alergice, perfect tolerate: Bananele sunt considerate un aliment cu nivel scăzut de alergeni, ceea ce înseamnă că nu prea provocă reacții alergice la bebeluși. Acest aspect le face sigure atunci când se introduc în diversificare.
Atenție! Nu uitați să introduceți treptat bananele în alimentația bebelușului și să urmăriți orice semn de alergie sau simptome de natură digestivă. Este de preferat să vă consultați cu pediatrul, înainte de a adăuga orice aliment nou în alimentația bebelușului.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Diversificarea alimentatiei la bebeluși. Recomandari pentru 6-8 luni + Schemă alimente
Primele rețete în diversificare pentru bebelusi pe luni
20 de rețete simple și sănătoase cu banane pentru copii și bebeluși
Cum sa alegi banane bune pentru bebelusi:
Alege banane care nu sunt deteriorate. Toata coaja ar trebui sa fie intacta cu o parte din coada inca atasata, evita bananele cu coaja crapata. Nu este nimic gresit in a cumpara banane in orice stadiu de coacere, de la complet verzi si necoapte, la complet galbene si cu pete maronii. Cu cat sunt mai galbene si cu puncte maronii cu atat sunt mai coapte si mai usor de digerat. Lipsa partior verzi pe coaja bananei este un indicator ca amidonul s-a transformat in zaharuri usor de asimilat. Daca le-ai cumparat verzi si necoapte nu trebuie decat sa le lasi descoperite la temperatura camerei 1-2 zile. Unora le plac bananele usor necoapte, cele galbene cu putin verde la coada. Bebelusului este recomandat sa ii din cele foarte coapte deoarece atunci sunt foarte nutritive si se paseaza foarte usor.
Banana la bebelusi – La ce masa se o introducem in meniu?
Se recomanda ca fructele in general sa fie introduse la masa (gustarea) de la ora 10, inaintea laptelui. La inceputul diversificarii bananele se paseaza bine in blender pana cand avem un piure fin, urmand ca din luna a 8-a sa schimbam consistenta. Bananele se servesc crude, nu se gatesc niciodata. Exceptie face painea cu banane. Poti oferi bebelusului o creme de fructe amestecand banana cu apoape orice fruct.
Banana la bebeluși, pentru o creștere sănătoasă:
Banana aduce un aport adecvat de potasiu stimulează dezvoltarea fizică de ansamblu la copii.
2. Echilibrul electrolitic: Potasiul este un electrolit care ajută la menținerea nivelului de hidratare (numai bun pentru copiii activi care, prin transpirație, pot pierde lichide, în timpul activităților fizice).
3. Funcția musculară: Potasiul este esențial pentru buna funcționare a mușchilor, inclusiv pentru contracția și relaxarea acestora. Potasiul previne crampele și spasmele musculare.
4. Sănătatea sistemului nervos: Potasiul este implicat în transmiterea impulsurilor nervoase în tot corpul. Nivelurile adecvate de potasiu susțin funcția cognitivă și sănătatea neurologică, la copii.
5. Sănătatea inimii: Potasiul menține un ritm cardiac sănătos. Un aport adecvat de potasiu este asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare (peste ani).
6. Reglarea tensiunii arteriale: Un aport adecvat de potasiu în copilărie poate contribui la păstrarea unor valori normale ale tensiunii arteriale, la maturitate
Asocieri corecte ale bananelor cu alte alimente:
Bananele se asociaza foarte bine cu alte fructe precum: marul, para, avocado, mango, prune, afine, capsuni, zmeura, fructul pasiunii, kaki. Ai putea adauga banana, cubulete sau piure, in terciul de cereale sau in iaurt.
Retete cu banane pentru bebelusi:
Crema de avocado si banana
Mix de fructe cu banana pentru bebelusi
Crema de caisa si banana
Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:
Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene
Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!