Conopida la bebelusi – Tot ce trebuie sa stii
Rețete delicioase cu conopidă pentru bebeluși: diversifică alimentația micuțului și oferă-i nutrienții necesari pentru creștere și dezvoltare. Mergem mai departe cu propunerile de rețete ce au la bază același ingredient, materialul de față referindu-se de data aceasta la conopidă. O leguma excelentă care, în țara noastră, se cultivă anual. Are o căpățâna comestibilă, albă, densă, frumoasă și gustoasă, rezultată din îngroșarea pedunculilor florali. E încadrată în aceeași familie cu broccoli, varza obișnuită, varza de Bruxelles, kale și alte soiuri mai puțin răspândite. Având o formă cruciferă, reprezintă o excelentă sursă de antioxidanți, vitamine, fibre, fitochimicale, compuși fenolici și minerale. Nu o spunem noi, ci o demonstrează amplele studii de specialitate.
O cantitate de 100 gr de conopida conține urmatoarele: 27 calorii, 2 gr proteine, 5 gr carbohidrați (din care doar 2 gr zahăr), 320 mg potasiu, 51 mg Vitamina C, 47 mg fosfor, 24 mg calciu și multe altele, însă în proporții mai mici. Asigurând o mare parte din necesarul zilnic de elemente nutritive, realizăm imediat ce beneficii are conopida asupra sănătății organismului. Introdusă frecvent în alimentație, poate ține la distanță afecțiunile cardiace, cerebrale, poate preveni diabetul, aparitia celulelor maligne, ba chiar și creșterea în greutate. Unde mai pui ca are și un gust foarte bun (din păcate, mai greu acceptat de către unii copii). Câștigă un plus de savoare, dacă e preparată cum trebuie.
Conopida în alimentația bebelușilor – 5 sugestii de rețete
Conopida se regasește în specificul culinar al tuturor tărilor. Bucătăriile asiatice, italiană, franceză, indiană, americană, o așează pe un loc bine meritat, folosind-o ca ingredient de bază în diferite mâncăruri sau combinând-o cu alte legume, în multe alte rețete delicioase. Dintre metodele populare de consum, mentionăm:
a) fiartă, pasată, amestecată cu iaurt (10% grăsime) și condimentată după gust, ca alternativă la banala garnitură de cartofi
b) fiartă, scursă, trecută prin ou și pesment (făină albă), ca alternativă la șnițel
c) crudă, mărunțită, în compoziția salatelor drese cu sosuri de casă
e) alături de alte ingrediente, pe orice blat de pizza
f) dată pe răzătoare, puțin fiartă, condimentată, ca alternativă la garnitura de orez
*Conopida fierbe în apă cu un praf de sare, circa 20 minute (15 minute pentru textura al dente)
**Conopida se păstrează cel mai bine la rece, chiar și doua săptămâni, la o temperatură cuprinsă între 0 și 5 grade C. Așadar, cele mai indicate locuri de depozitare sunt frigiderul (zona vegetalelor), beciul, cămara, balconul. Important e să-i îndepărtați frunzele, iar buchețelele să fie ambalate în folie alimentară, astfel încât contactul cu aerul să fie limitat.
Haideți să vedem împreună ce-i putem găti bun copilului pe bază de conopidă!
Citește și despre: Alimentația corectă a copilului isteț
Supă cremă de conopidă (după 10-12 luni)
Ingrediente
1 conopidă, fiartă si pasată
4 linguri unt topit
4 linguri făină (soiul spleta de grâu ar fi ideal)
1 ceapă tocată mărunt
500 ml lapte
un praf de sare (dipă 1 an)
1 gălbenuș
2-3 linguri brânză rasă (parmezan, cașcaval)
Mod de preparare supa crema conopida
Într-o cratiță potrivită, sotați ceapa în unt topit, atât cât să devină translucidă. Presărați făina, amestecând ferm. Imediat cum compoziția s-a îngroșat, turnați laptele, continuând să amestecați (să nu se formeze cocoloașe ori să se prindă de fundul vasului). Adăugați piureul de conopidă, condimentați cu sare. Fierbeți totul la foc mic, circa 15 minute. Încorporați gălbenușul și brânza rasă. În caz că e prea densă, crema se poate subția cu lapte, până rezultă textura voastră preferată. Iar dacă deja s-au format cocolașe, acestea se sparg oricum prin blend-uire. Se servește cu crutoane și mărar proaspăt tocat.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor
5 de rețete cu dovleac pentru copii
5 rețete pe baza de zucchini și dovlecei
5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Conopidă cu migdale și ierburi aromatice (după 10-12 luni)
Ingrediente
1 conopidă, ruptă in buchețele
ulei de măsline extravirgin
1 lingură de unt topit
un praf de sare (după 1 an)
2 linguri semințe de chimen
2 linguri semințe de coriandru
un praf de chili (opțional)
2-3 linguri de migdale sfărâmate
zeama de la o lămâie
Mod de preparare
Fierbeți conopida în apă cu un praf de sare (10 minute). Scurgeți-o, apoi turnați peste ea unt topit și ulei de măsline. Într-o cratiță potrivită, amestecați migdalele cu condimentele și puneți-le la rumenit. După câteva minute, adăugați conopida și sotați-o până capătă o culoare aurie, frumoasă. Stropiți-o cu lămâie și lasati-o pe foc încă 2-3 minute. Pentru a avea la final o textură crocantă, transferați compoziția pentru 15 minute la cuptor (încălzit în prealabil la 180 grade C).
*adecvată în intoleranța și alergia la gluten
Piure de conopidă, spanac și dovlecel (după 10-12 luni)
Ingrediente
1 linguriță de unt
100 gr buchețele de conopidă (fără frunze)
50 gr spanac
1 ceapă, curățată și tăiată mărunt
1 cățel de usturoi, zdrobit
1 dovlecel, curățat și tăiat cuburi
1 roșie tăiată în patru
150 ml. supă de legume nesărată ( vezi rețeta de stock în secțiunea dedicată supelor )
2 linguri de parmezan ras sau cașcaval ras
Mod de preparare piure de conopida
Într-o crăticioară, căliți în unt la foc mic, timp de 2-3 minute, ceapa, conopida, dovlecelul și roșiile (amestecați din când în când ). Puneți și usturoiul și continuați călirea încă 2 minute (acoperiți vasul parțial cu un capac). Apoi, adaugați supa. Fierbeți amestecul circa 20 minute. Puneți spanacul și dați conținutul în clocot încă 10 minute. Faceți un piure cu ajutorul mixerului, până la textura dorită. Presărați parmezanul ras, amestecând până se topește.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Sufleu de conopidă (după 10-12 luni)
Ingrediente
1 conopidă de aproximativ 1 kg
400 ml lapte
3 ouă
2 linguri faină
50 gr de unt (25 gr pentru uns forma de copt și 25 gr pentru prepararea sosului de bază)
un praf de sare (după 1 an)
un praf de piper (după 1 an, opțional)
un praf de nucsoară
2 linguri de parmezan ori cașcaval ras
2 linguri pesmet
Mod de preparare
Curățați conopida de masa verde, spalați-o și fierbeți-o 5 minute în apa cu sare (să nu se înmoaie).
Pentru prepararea sosului de bază, topiți untul într-o cratiță potrivită. Presarați făina și condimentele. Peste compoziția îngroșată, turnați ușor laptele, amestecând mereu, să nu se formeze cocoloașe. Fierbeți câteva minute. Galbenușurile se încorporează în sosul rezultat (bechamel), doar când acesta s-a răcit cât de cât (de regulă, pentru a-i evita închegarea, oul nu se combina cu sosurile fierbinți). Separat, bateți albușurile spumă cu puțină sare. Puneți-le apoi peste sos, amestecând de jos în sus, cu mișcări ample (așa se menține aerul în compozitie). Într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt, turnați jumătate din cantitatea de bechamel. Așeazați deasupra buchețelele de conopidă, fierte al dente. Acoperiți cu sosul rămas. Presarați cu pesmet pentru a căpăta la copt o culoare apetisantă, galben-aurie. Se ține 30 minute la cuptor (încălzit în prealabil la 180 grade C). Sufleul se servește cald, fără alte garnituri.
ÎNCEARCĂ ȘI: Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Cu pași siguri spre alimentația de ”om mare”, idei pentru mese sănătoase
Conopidă cu pui (după 10-12 luni)
Ingrediente (4 portii)
1 kg pipet de pui
2 bucăți de conopidă
5 căței de usturoi
150 gr smântână
200 ml suc de roșii
1 cană cu apă
un praf de sare (după 1 an)
ulei extravirgin de măsline
pătrunjel verde, tocat
Mod de preparare
Curățați de frunze conopida, desfaceți-o în buchețele, pe care le veți fierbe în apă cu sare, timp de 20 minute. Se lasă apoi într-o sită, la scurs.
Tăiați pieptul de pui în bucățele. Într-o cratiță potrivita, căliți în puțin ulei carnea, usturoiul și sarea (cam 5-10 minute). Le completați apoi cu o apă (1 cană), suc de roșii și pătrunjel. Acoperiți parțial cu un capac și fierbeți totul la foc mic, circa 30 minute. Dacă observați că mâncarea scade, adăugați puțină apă. Când pieptul de pui este bine pătruns, puneți și conopida, continuând fierberea pentru alte 10-15 minute. Urmează ca separat, într-un bol, să combinați 1 polonic de sos din compoziție cu smântâna, după care să-l turnați înapoi în cratiță (acest procedeu nu permite smântânei a se tăia / a se brânzi). Încă 5 minute la fiert, și preparatul e gata. Se servește cald, fără alte garnituri.
Pofta mare!
*Conopidă cu cartofi și șuncă – alternativa cu carne a piureului (după 10-12 luni)
Ingrediente
2 cartofi
4 – 5 buchețele de conopidă
50 gr șuncă albă (produs ecologic fiert, nu afumat, fără bazaconii)
1 linguriță ulei
Mod de preparare
Spălați și curățați legumele. Tăiați-le în bucățele. Fierbeți-le 20 minute în apă sau la abur. Când sunt gata, mixați-le cu uleiul. Tăiați mărunt șunca și adăugați-o în piureul de legume.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită
Riscuri în autodiversificarea bebelușului
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița?
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!