Te intrebi cand este potrivit sa oferi apa la bebelusi de 6 luni sau mai mici? Poate parea o abordare banala a unui element atat de indispensabil vietii, si anume apa dar in in jurul acestui subiect s-a creat o disputa in randul mamicilor sau a unor cadre medicale care refuza sa tina pasul cu noile studii OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) in ceea ce priveste nutritia copilului.
Aceleasi indicatii si norme care erau valabile in trecut nu mai sunt aplicate si in prezent. Bineinteles esenta se pastreaza dar prin prisma faptului ca fiecare celula din corpul nostru sufera in timp anumite modificari, specialistii OMS care sunt intr-un studiu continuu elaboreaza in permanenta propuneri, sfaturi pentru ca populatia si mai ales specialistii care sunt in contact direct cu pacientii, sa fie mereu informati si la curent cu noile reglementari.
Cu siguranta ca vocile „din batrani” ne vor sugera sa completam dieta sugarului, pe langa laptele matern, cu apa, ceai, suc de fructe, compot dar haideti inainte de toate sa ne documentam asupra avantajelor si posibilelor dezavantaje si sa nu mergem pe premiza „daca noi nu am patit nimic atunci nici copiii nostri nu vor avea nimic”.
Cand este timpul sa introducem apa la bebelusi?
Vom introduce apa in dieta bebelusului din momentul diversificarii alimentatiei, adica la varsta de 6 luni. Intre 6 luni si 1 an, apa va fi administrata in cantitati reduse, in functie de recomandarile medicului si in functie de raportul greutate/varsta al copilului.
In intervalul 6 luni si 1 an si odata cu introducerea alimentelor solide, apa in cantitatile recomandate este un bun ajutor in prevenirea constipatiei. Laptele matern contine 70% apa ceea ce denota ca pana in momentul diversificarii, sugarul va fi hidratat doar prin intermediul acestuia. Citește și despre: Fructele, primele alimente solide ale bebelușului – 20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Bebelusul hranit cu formula are nevoie de apa inainte de 6 luni?
Raspuns negativ. Copilul este suficient hidratat si in cazul in care acesta consuma formula de lapte. Chiar si in zilele calduroase metoda de hidratare ramane punerea copilului la san sau oferirea sticlutei cu lapte. CITEȘTE ȘI: Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui bebelușului?
Care este sursa de apa permisa pentru bebelusi?
APA DE LA ROBINET
- este de preferat a fi filtrata pentru a elimina impuritatile
- apa va fi fiarta si ulterior racita; procedeu folosit inclusiv la prepararea formulei alimentare
APA IMBUTELIATA
- este recomandata apa aprobata de Societatea Romana de Pediatrie
- atentie la cantitatea crescuta de minerale pe care unele ape o contin si care depaseste nevoile bebelusului
- NU se fierbe, aceasta poate fi incalzita pana la 70°C pentru ca ea este microbiologic pura
- continut de sodiu (Na) sa fie <200 mg/L iar cel de sulfat (SO4) <250 mg/L
APA DE FANTANA = NERECOMANDATA (este o sursa bogata in nitriti care nu se inactiveaza prin fierbere)
INTOXICATIA CU NITRITI se manifesta prin intreruperea transportului de oxigen prin sange care va produce afectarea tuturor organelor interne in cazul in care nu se intervine in timp util
Apa la bebelusi de 6 luni. In ce moment al zilei ii dam apa?
NICIODATA NU VOM DA COPILULUI mai mic de 6 LUNI (pentru ca atunci incepe diversificarea) APA INAINTEA MESEI, DEOARECE ARE LOC SUPRIMAREA APETITULUI; COPILUL ISI VA PIERDE POFTA PENTRU ALTE ALIMENTE, EL FIIND LA INCEPUTUL DIVERSIFICARII. Apa administrata doar in timpul mesei sau la sfarsitul acesteia.
Motivele pentru care bebelusul NU are voie sa bea apa decat in unele situatii speciale/ patologice:
INTOXICATIA CU APA = RARA DAR PREZENTA
Da.Da.Da. Exista, iar bebelusul poate fi tinta cea mai usoara. Atunci cand apa in exces patrunde in sistem => creste volemia (cantitatea de lichid prezenta in vasele de sange) => diluarea concentratiei de saruri din corp iar acest lucru va determina o conditie numita HIPONATREMIE care poate cauza:
- confuzie
- varsaturi
- spasme musculare
- presiune intracraniana => COMA
Hiponatremia apare la un nivel al sodiului <110 mEq/L.vSimptomele intoxicatiei cu apa: somnolenta, apatie, hipotermie (temperatura corpului <36°C), umflarea fetei, mai ales in jurul ochilor, convulsii.
INTOXICATIA CU APA = URGENTA MEDICALA
Cea mai comuna cauza a intoxicatiei cu apa este reprezentata de prepararea incorecta a formulei de lapte prin diluarea acesteia cu apa, din dorinta de a economisi sau cu „buna intentie” de a hidrata copilul.
CONCLUZIE: Nu economisim si intotdeauna preparam formula cu atentie, conform intructiunilor de pe ambalaj sau la indicatia medicului. Diluarea formulei de lapte va conduce la MALNUTRITIE PROTEIN CALORICA care poate determina dezvoltarea deficitara a creierului datorita absentei nutrientilor, preluati in mod normal din laptele preparat, in acest caz.
DIAREEA apare in cazul in care apa sau recipientul in care este turnata aceasta, este contaminata. Intotdeauna sterilizam biberoanele, tetinele si toate elementele care vin in contact cu micutul.
IMATURITATEA ORGANELOR
Trebuie sa retinem faptul ca desi un copil se naste perfect sanatos, organele acestuia sunt inca in curs de dezvoltare. In cazul intoxicatiei cu apa, contribuie si imaturitatea rinichilor, acestia fiind pe jumatate ca si dimensiune, fata de adult. Din cauza dimensiunii reduse si a sistemului de filtrare inca incomplet dezvoltat, rinichii nu pot sa elimina apa in exces, aceasta acumulandu-se in tesuturi.
CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
SATIETATE PRECOCE
Stomacelul unui sugar este atat de mic incat daca i-am da apa, acesta se va simti „plin”, ii va da impresia de „falsa satietate” iar ulterior va refuza laptele. Din aceasta cauza, capacitatea tubului digestiv de a absorbi nutrientii va scadea, apa neavand niciun aport caloric.
- Ziua 1 = stomacel de dimensiunea unei cirese
- Ziua 2 = stomacel de dimensiunea unei nuci
- Ziua 7 = stomacel de dimensiunea unei caise
- Ziua 30 = stomacel de dimensiunea unui ou
APA NU ARE APORT CALORIC
Stiai ca apa din corpul unui bebelus reprezinta 75%?
NICIODATA NU VOM DA COPILULUI mai mic de 6 LUNI APA INAINTEA MESEI, DEOARECE ARE LOC SUPRIMAREA APETITULUI; COPILUL ISI VA PIERDE POFTA PENTRU ALTE ALIMENTE, COPILUL FIIND LA INCEPUTUL DIVERSIFICARII.
NU FORTAM COPILUL SA BEA APA.
NU VOM DILUA LAPTELE CU APA SI VOM RESPECTA CU STRICTETE INTRUCTIUNILE DE PREPARARE ALE ACESTUIA.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
AM INTELES TOATA POVESTEA CU APA. DAR POT SA II DAU CEAI?
Acesta este un alt subiect controversat care merita o abordare separata. Ceaiul contine o substanta numita TANIN care intervine in dezechilibrul absorbtiei fierului => ANEMIA SUGARULUI.
APA NU. CEAI NU. CU SIGURANTA SUCUL DE FRUCTE NU POATE SA FIE CHIAR ATAT DE NOCIV?!
Ei bine, poate. Este. Subiect care necesita o relatare separata. Pentru mamicile care cred ca vitaminele din suc cresc imunitatea bebelusului, aceasta conceptie trebuie distrusa pentru ca mineralele din suc se absorb mult mai greu decat cele din laptele matern. Sa nu mai vorbim despre nivelurile mari de zahar pe care unele fructe le contin.
FIBRELE SE PIERD PRIN SUCURI DATORITA FAPTULUI CA PULPA, SI RESTURILE NU SUNT FOLOSITE
Efectele zaharului asupra glicemiei sunt mai mari atunci cand bem suc, pentru ca absorbtia zaharului nu este atenuata de fibrele continute de fructul intreg. Bebelusul nu are nevoie de toate aceste bombe glucidice. Cel putin nu in acest moment.
Dupa varsta de 6 luni, cand va incepe si diversificarea, apa va fi introdusa treptat in alimentatia micutului, in combinatie cu laptele matern si alimentele nou introduse.
SUCURILE SUNT RECOMANDATE DE OMS DOAR DUPA IMPLINIREA VARSTEI DE 1 ANISOR A COPILULUI
Nu oferim copilului APA CARBOGAZOASA din urmatoarele motive:
- contine cantitati mari de sodiu si alte minerale care sunt greu de gestionat de catre copil
- determina dureri abdominale, exces de salivare si eructatii (ragait).
INTOTDEAUNA COLABORAM CU MEDICUL IN CAZUL IN CARE DORIM SA INTRODUCEM APA IN ALIMENTATIA BEBELUSULUI SI VOM RESPECTA INDRUMARILE ACESTUIA.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși