Ai preparat primele piureuri pentru bebe? Mai e cale lunga pana la diversificarea completa a bebelusului, insa multe lucruri se vor schimba inca de pe acum. Iata cele mai evidente schimbari care vor avea loc odata cu prima lingurita de mancare solida!
Aspecte care se schimba dupa inceperea diversificarii la bebelusi
Diversificarea este un drum lung, care este normal sa dureze cativa ani. Pe masura ce trece timpul, aparatul digestiv al bebelusului se maturizeaza si devine din ce in ce mai pregatit sa faca fata noilor „provocari”. Oricat de greu de crezut ti s-ar parea, acel varf de lingurita de morcov pasat din care bebelusul a scuipat jumatate, acea mica lingurita de mar sau piersica pe care cel mic a insirat-o pe o raza de 2 metri in jurul sau reusesc sa schimbe multe lucruri in ceea ce priveste nevoile bebelusului.
La ce să te aștepți după începerea diversificarii? Descoperă 5 dintre cele mai evidente schimbari care apar după începerea diversificării și despre care este bine să știi mai multe înainte de prima linguriță de solide.
Scaunul bebelusului
Pana acum, bebelusul tau a consumat doar lapte. Daca a fost alaptat, scaunele sale au avut o consistenta semilichida. Daca a fost hranit cu lapte praf, e posibil ca scaunele sale sa fi fost ceva mai legate. Insa odata cu introducerea mancarii solide, scaunele bebelusului vor deveni mult mai asemanatoare cu cele ale adultului.
Se vor schimba atat consistenta, cat si aspectul, mirosul si frecventa scaunelor. Mai deranjant decat atat, unii bebelusi sunt cumva surprinsi de aceste schimbari si intampina unele dificultati pana se obisnuiesc cu faptul ca trebuie sa contribuie mai activ decat pana acum la eliminarea scaunului. De aceea, la inceputul diversificarii, multe mamici se plang ca se confrunta cu constipatia bebelusului. CITEȘTE ȘI: Scaunele bebelușului – Ghid pentru mămici
Hidratarea bebelusului
Odata cu inceperea diversificarii, nevoia de hidratare a bebelusului se schimba si ea. Daca pana acum el consuma doar lapte, care are in proportie de 99% apa, incet incet trece la o alimentatie din ce in ce mai consistenta, cu un aport redus de lichide si care necesita lichide suplimentare pentru a fi procesata. Asadar, chiar daca bebelusul ramane alaptat la cerere, este indicat ca odata inceputa diversificarea sa ii oferi la indemana si apa. CITEȘTE ȘI: Necesarul zilnic de apă la bebeluși
Programul zilnic
Chiar daca iti vine poate greu sa crezi, diversificarea este cea care, incet incet, va da o forma programului zilnic al bebelusului. De indata ce bebelusul incepe sa aiba macar 2 mese diversificate, pogramul zilnic incepe sa capete contur. Alaptarea la cerere se va transforma, treptat, intr-o alaptare ghidata usor de mama, in sensul ca bebelusului trebuie sa i se dea mesele solide atunci cand incepe sa ii fie foame. In general mesele de solide se digera mai lent decat cele de lapte, astfel ca intervalele dintre mese se vor mari, incet incet.
Refluxul gastroesofagian
Refluxul in forma sa usoara este frecvent intalnit la bebelusi. Este o problema care se datoreaza pe de o parte alimentatiei lichide si pe de alt parte lungimii reduse a tractului digestiv si imaturitatii valvelor stomacului. Odata cu diversificarea, majoritatea bebelusilor scapa definitiv de problema refluxului gastroesofagian, ceea ce e o mare usurare pentru parintii lor.
Somnul de noapte
Desi nu este o reteta bine stabilita, somnul de noapte se imbunatateste uneori dupa introducerea solidelor. Cel putin in prima parte a noptii, bebelusii nu se vor mai trezi de foame ci, poate, din nevoia de alint si de confirmare a prezentei mamei. Este absolut normal ca bebelusii sa se trezeasca noaptea la aceasta varsta, iar mamele nu ar trebui sa incerce sa impiedice aceasta nevoie naturala a bebelusului. Speranta ca cel mic va dormi mai multe ore legate nu trebuie insa sa reprezinte, sub nici o forma, un motiv pentru inceperea diversificarii inaintea implinirii varstei de 6 luni. CITEȘTE ȘI: Trezirile în timpul nopții, până când sunt normale?
Tu ce ai observat ca s-a mai schimbat la bebelusul tau odata cu inceperea diversificarii?
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
ÎNCEARCĂ ȘI:
Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni
Spanacul în alimentația bebelușilor
Dovleacul în alimentația bebelușilor
Dovlecelul în alimentația copiilor
Mazărea în alimentația bebelușilor